≫ 

Kina želi nezavisnu, jaku i snažnu Srbiju: Vučić posle sastanka sa Li Kećiangom (FOTO) (VIDEO)

Vučić je danas u Tjenđinu prisustvovao otvaranju sastanka Svetskog ekonomskog foruma "Godišnji sastanak novih šampiona", poznatijem kao "letnji Davos"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kini, danas se nalazi u Tjenđinu, gde je prisustvovao otvaranju sastanka Svetskog ekonomskog foruma "Godišnji sastanak novih šampiona", poznatijem kao "letnji Davos".

Novi sporazum potpisan u Kini donosi 10.000 radnih mesta u Srbiju: Gradi se Industrijski park u Borči vredan 220 miliona evra (FOTO)

Predsednik Srbije Aleksadnar Vučić sastao se sa kineskim premijerom Li Kećiangom u Tjenđinu. Dok su se rukovali ispred brojnih novinarskih ekipa, Li je Vučiću na srpskom jeziku poželeo dobrodošlicu.

- Na sastanku smo se saglasili o svim političkim pitanjima i izrazili podršku jedni drugima –mi poltiici jedne Kine, a oni podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije - preneo je Vučić nakon sastanka.

Od premijera Lija smo, rekao je, čuli da bi Kina volela da i ubudće vidi nezavisnu, samostalnu i jaku Srbiju.

- Rekao je da smo mi večni prijatelji, da smo to pokazali jedni drugima u teškim uslovima i vremenima, ne samo kada je to lako, a ja njemu da ćemo mi uvek sa ogromnom zahvalnošću pamtiti šta su Kina i njen narod učinili u Železari, ali i u političkom smislu, naročito tokom 1999. godine - poručio je predsednik Srbije posle sastanka.

Na sastanku smo se saglasili o svim političkim pitanjima i izrazili podršku jedni drugima-Foto: Tanjug/ Dragan Kujundžić

On je rekao da Srbija ima sve veći broj kineskih investitora i da je to nešto čime bi trebalo da se ponosimo i dičimo, jer je to velika stvar.

Podsetio je da se Srbija neće odricati prijateljstva sa Kinom i da je u kreiranju takve politike učestvovao on lično - da je moguće razvijati dobre odnose "i sa Kinom i sa SAD i sa EU".

- U RTB Boru su 2003. godine hteli da prave korpice od pruća, a danas smo se izborili za to da RTB nastavi da živi - naglasio je predsednik Srbije značaj potpisanih sporazuma i otkrio da ga je premijer Li otvoreno pitao "šta je to što Kina može da učini za Srbiju".

SVEČANI RUČAK SA "KREMOM KINESKIH KOMPANIJA"

Srpska delegacija je imala svečani ručak koji je priredio predsednik Svetskog ekonomskog foruma Klaus Martin Švab.

Ukazao je da je prvi put imao prilike da vidi sve najveće kineske kompanije - ne jednu ili dve osrednje, već da je među njima bilo 10 najvećih kompanija koje su među 500 najvećih u svetu.

- Došli su na ručak sa srpskom delegacijom da pričaju šta možemo da radimo. Ostaćemo u kontaktu - rekao je Vučić.

Ukazao je da je među prisutnima bilo predstavnika najvećih svetskih energetskih i petrohemijskih kompanija, treća najveća aviokompanija i drugi.

Srpska delegacija na radnom ručku sa najjačim kompanijama-FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Komentarišući to što je skup u Tjenđinu posvećen Četvrtoj industrijskoj revoluciji, Vučić je rekao da "moramo da uđemo u to kolo i prihvatimo ono što je najbolje jer nećemo imati šanse da napredujemo".

- Video sam da su mi se neki u Srbiji koji ništa ne znaju, a još manje vole da rade, smejali kada sam govorio o veštačkoj inteligenciji, robotima. Pogledajte, ovde roboti razvijaju emocije, i mere emocije kod čoveka sa kojim ih razmenjuju. To u svetu pobeđuje. Ja ću da molim i tražim, možda neću ništa da uspem, ali ako uspem - znam da sam mnogo toga uradio za Srbiju - rekao je Vučić u kontekstu najavljene posete Si Ðinpinga Srbiji.

Vučić je kazao da je srećan što je uspeo da dovede u Novi Sad Razvojni istraživači centar Kontinentala, kao i zbog više takvih kompanija, ali toga treba još više.

- Trebaju nam roboti. Potrebni su nam leteći automobili, čipovi, sve ono za šta smo se borili i mučili, a nismo uspevali. Danas imamo u softverskoj industriji izvoz veći od milijardu evra. Već smo nešto uspeli - kazao je on.

Vučić je kazao da je premijerka Ana Brnabić vrlo posvećena digitalizaciji i da veruje da će u narednom periodu i podršku kineskih i drugih prijatelja u svetu, nešto od te proizvodnje moći da se obezbedi u Srbiji.

Time ćemo moći, ističe on, da sačuvamo omladinu u našoj zemlji.

- To donosi pobedu i rezultat u budućnosti - naglasio je Vučić.

SRBIJA "HAB U REGIONU"

Osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Martin Švab pohvalio je danas u Tjenđinu Srbiju za izuzetne ekonomske rezultate koji su doveli do toga da ona postane, kako je rekao, „hab u regionu".

Švab je u okviru "letnjeg Davosa" priredio svečani ručak za delegaciju Srbije i kineske kompanije.

Osnivač Svetskog ekonomskog foruma Klaus Martin Švab pohvalio je Srbiju za izuzetne ekonomske rezultate-FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

- Vi ste primer da jedna zemlja nije imala baš sve elemente da može ekonomski brzo da se razvija. Postali ste hab u regionu. Vi ste drugi most za inicijativu "Jedan pojas jedan put" u Evropi. Želja nam je da na ovom ručku ne pričamo o velikim stvarima već da napravimo konkretne veze između Kine i Srbije - poručio je.

Švab, čovek koji inače u Davosu okuplja Trampa i Sija i druge važne ljude iz celog sveta prisetio se poznanstva sa Vučićem iz perioda dok je bio premijer.

- Prvi put kada sam upoznao premijera Vučića 2014.godine Srbija je bila zemlja u gotovo očajnom stanju, zemlja koja je propadala i svima je bilo jasno da je samo pitanje kada će da se zaključaju vrata. Danas, samo 4 godine kasnije, za tako vreme posle toga možemo da konstatujemo da je Srbija jedna od najuspešnijih zemalja, ne samo u regionu, već i da ima stopu rasta i suficit u budžetu kakve nemaju ni mnoge zemlje u EU - izjavio je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darija

    19. septembar 2018 | 11:24

    Ikreno prijateljstvo donosi obema drzavama korist.

  • boki

    19. septembar 2018 | 09:48

    Srbiji sve vise raste cena u svetu ekonomije.Zasta je najzasluzni nas predsednik i njegova politika.

  • Joca

    19. septembar 2018 | 11:52

    I takvoj jakoj Srbiji potrebna je najjača Kina sa svim svojim tehničko tehnološkim dostignućima a pre svega sa svojim iskrenim prijateljskim namerama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA