≫ 

Izračunali smo koje grejanje će ove zime biti najjeftinije, a koje najskuplje (TABELA)

Prema procenama, trećina domaćinstava se greje na čvrsti ogrev i to sve više na drva

  • 22
Radijator, grejanje, novac, plaćanje grejanja Foto: Pixabay, Telegraf

Da bismo ove zime zagrejali stan od šezdesetak kvadrata moraćemo da izdvojimo od 47.000 do 219.000 dinara, u zavisnosti od grejnog tela i vrste ogreva koji koristimo. Grejna sezona u Srbiji zvanično počinje 15. oktobra, a radijatore ćemo da zagrevamo sve do 15. aprila.

I ove godine će najveće troškove za grejanje imati domaćinstva koja koriste lož ulje i propan butan gas, dok će grejanje na drva, ugalj i struju biti nešto jeftinije.

Oni koji se greju na radijatore, danima se smrzavaju: Drugima su TA peći uključene, iz dimnjaka kulja dim, a kada će i ostalima da bude toplo?

Zagrevanje stana na struju može da bude i jeftino i skupo, a sve zavisi od toga koje se grejno telo koristi i u kom delu dana. Ukoliko je pazi da se TA peć uključuje samo noću, a da tokom dana izduvava toplotu, to i nije toliko skupo i za mesec dana bi račun za dve TA peći, jednu manju i jednu veću, bio oko 8.000 dinara.

Sa druge strane, ako za zagrevanje prostorija koristimo grejalice i uključujemo ih tokom dana kada je struja skuplja, ovo lako može da se pretvori u najskuplji vid grejanja.

Cene za grejnu sezonu, Foto: Telegraf

Prema procenama, trećina domaćinstava se greje na čvrsti ogrev i to sve više na drva, jer su u mnogim mestima i kada se kupuju na vreme i jeftinija i čistija od uglja.

U ovom trenutku cena ogrevnog drveta nešto je više nego letos. Sa druge strane, cena uglja je već godinama ista na stovarištima, a ne varira čak ni u letnjim mesecima kada se mnogi nadaju da će crno zlato naći po nižoj ceni. Ono što je velika pogodnost za one koji koriste ove energente je to što mogu da ih kupuju na rate i na čekove i da trošak razvuku na celu godinu.

Ogrev, Foto: Pixabay

- Ljudi koji se dugo greju na ugalj, znaju da će jeftinije da ih izađe grejanje na ruski ugalj, jer je kvalitetniji i manje će da ga potroše. On je čistiji, kod njega nema čišćenja od šljake, prašine. Ređe se loži, a mnogo duže gori nego ostale vrste uglja i zato ima toliku cenu - kažu za Telegraf u jednom stovarištu i dodaju da imaju kupce koji su prešli na pelet, ali se sada opet vraćaju ruskom uglju.

Najskuplje je grejanje na lož ulje koje za sezonu košta neverovatnih 219.000 dinara.

VIDEO Kada bi osmeh mogao da zagreje:

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    28. septembar 2018 | 14:32

    U proseku grejanje je Skupo, bilo šta da se koristi.

  • AleeXaA

    28. septembar 2018 | 14:05

    A sta je sa peletom?

  • RUSKI

    28. septembar 2018 | 20:20

    IMA LI NEKO DA MI OBJASNI KAKO DA SE GREJEM JA SA 15 HILJADA CELA INVALIDSKA PENZIJA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA