U toku je četvrti tropski talas ovog leta: Efikasnija klima utiče na potrošnju

Klima uređaji ne moraju nužno da budu veliki potrošači, ako se efikasno i racionalno koriste

  • 1

Energetska efikasnost posebno je važna tokom tropskih dana kada klima uređaji u gradskim sredinama rade danonoćno.

Zato su i veoma korisni saveti kako racionalno koristiti klimu.

Klima uređaji ne moraju nužno da budu veliki potrošači, ako se efikasno i racionalno koriste. Bitno je i da se koristi uređaj sa što većim energetskim razredom, a najbolji su oni koji nose oznaku A. Stručnjaci ukazuju i da je veoma važno izabrati adekvatnu klimu, te da je kvalitet uređaja veoma važan faktor u potrošnji. Uređaji istog rashladnog kapaciteta, ali različitog energetskog razreda, ne troše iste količine struje. Na primer, klime sa energetskim razredom "A" troše čak 25 odsto manje električne energije od onih koje su "D" razred.

Leto u Srbiji do sada obeležila su tri toplotna talasa i rekord u potrošnji električne energije tokom letnjeg perioda, a u toku je četvrti talas.

Između 5. i 12. jula, tokom drugog toplotnog talasa, maksimalne temperature u Beogradu dostizale su 38,2 °C i oboren je letnji dnevni rekord u potrošnji električne energije u Srbiji. To se desilo 11. jula kada su kupci EPS-a potrošili 89 miliona kilovat-sati, što predstavlja rekordnu dnevnu potrošnju električne energije u režimu rashlađivanja. Tokom leta svaka promena maksimalne dnevne temperature za 1°C utiče na promenu potrošnje od 820.000 kilovat-sati na dnevnom nivou.

Klima snage jednog kilovata koja se koristi u proseku pet sati dnevno potroši 150 kilovat-sati struje mesečno. To prema ceni električne energije za višu tarifu u plavoj zoni sa akcizom i PDV-om košta oko 1.600 dinara mesečno. Ako klima uređaji rade duže, raste i račun za struju.

Faktor je presudan

Pri kupovini klima-uređaja, takozvanih split jedinica, treba obratiti pažnju na faktor hlađenja ili grejanja, označen sa COP ili EER, koji se uglavnom kreće u granicama od 2,5 do četiri. Što je taj faktor veći uređaj je energetski efikasniji.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA