EPS srpski lider u jugoistočnoj Evropi

EPS-ova ćerka-firma EPS Distribucija ostvarila je spektakularan skok od 37 mesta, "preletevši" sa 96. pozicije iz 2015. godine na 59. mesto na novoj rang listi

  • 1

Elektroprivreda Srbije je najbolje rangirana srpska firma među "Top 100 kompanija jugoistočne Evrope" po ukupnim prihodima i profitu u 2016. godini, pošto se sa 19. pozicije  popela na zavidno sedmo mesto.

Na listi regionalnog poslovnog portala Seenews, EPS je sa dve milijarde evra prihoda u prošloj godini potisnuo iza sebe hrvatsku Inu, koja je pala sa prethodnog šestog na osmo mesto. EPS-ova ćerka-firma EPS Distribucija ostvarila je spektakularan skok od 37 mesta, "preletevši" sa 96. pozicije iz 2015. godine na 59. mesto na novoj rang listi.

EPS Distribucija i njena matična kompanija "Elektroprivreda Srbije" nalaze se na čelu posebne rang liste "Top10 najdinamičnijih kompanija u 2017. godini", na kojoj prema oceni portala Seenews, dominira Rumunija sa sedam učesnika, ali da su sve medalje uzele firme iz Srbije. Zlato i srebro su otišli Operatoru distributivnog sistema "EPS Distribuciji" i Elektroprivredi Srbije, a logistička kompanija "Nelt" je na trećem mestu.

Prema podacima iz publikacije, EPS Distribucija je zabeležila rast prihoda od 64 odsto u 2016. na godišnjem nivou, dok je EPS povećao prihode za 54 odsto, zahvaljujući restrukturiranju poslovanja. EPS sprovodi reforme, u skladu sa smernicama Vlade Srbije iz 2015. godine, da bi povećao efikasnost poslovanja i profitabilnost. Reforme uključuju poboljšanje naplate računa, smanjenje tehničkih i komercijalnih gubitaka u distribuciji električne energije, obaranje operativnih troškova kroz povećanu efikasnost i optimizaciju broja zaposlenih.

- EPS Distribucija je tako ograničila gubitke u prenosnoj i distributivnoj mreži električne energije na 12,96 procenata u 2016. i zabeležila za 1,06 procentnih poena bolji rezultatu nego u 2015. godini, kada su gubici bili 14,02 odsto. Poboljšanje je rezultiralo uštedom većom od 6,5 miliona evra. Elektroprivreda Srbije je, sa svoje strane, ostvarila rast od 2,5 odsto u proizvodnji električne energije u 2016. godini, dok je proizvodnja uglja na površinskim kopovima EPS-a porasla za dva procenta – navodi se u publikaciji Seenews.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tito,Krcun,Komar,Medaric,Nusref,Robert,Refik..

    4. oktobar 2017 | 12:11

    Zato nam i poskupljuje struja da bi oni skakali na rang listi,uporedite plate radnika sa evropskim platama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA