1

EPS srpski lider u jugoistočnoj Evropi

EPS-ova ćerka-firma EPS Distribucija ostvarila je spektakularan skok od 37 mesta, "preletevši" sa 96. pozicije iz 2015. godine na 59. mesto na novoj rang listi

Elektroprivreda Srbije je najbolje rangirana srpska firma među "Top 100 kompanija jugoistočne Evrope" po ukupnim prihodima i profitu u 2016. godini, pošto se sa 19. pozicije  popela na zavidno sedmo mesto.

Na listi regionalnog poslovnog portala Seenews, EPS je sa dve milijarde evra prihoda u prošloj godini potisnuo iza sebe hrvatsku Inu, koja je pala sa prethodnog šestog na osmo mesto. EPS-ova ćerka-firma EPS Distribucija ostvarila je spektakularan skok od 37 mesta, "preletevši" sa 96. pozicije iz 2015. godine na 59. mesto na novoj rang listi.

EPS Distribucija i njena matična kompanija "Elektroprivreda Srbije" nalaze se na čelu posebne rang liste "Top10 najdinamičnijih kompanija u 2017. godini", na kojoj prema oceni portala Seenews, dominira Rumunija sa sedam učesnika, ali da su sve medalje uzele firme iz Srbije. Zlato i srebro su otišli Operatoru distributivnog sistema "EPS Distribuciji" i Elektroprivredi Srbije, a logistička kompanija "Nelt" je na trećem mestu.

Prema podacima iz publikacije, EPS Distribucija je zabeležila rast prihoda od 64 odsto u 2016. na godišnjem nivou, dok je EPS povećao prihode za 54 odsto, zahvaljujući restrukturiranju poslovanja. EPS sprovodi reforme, u skladu sa smernicama Vlade Srbije iz 2015. godine, da bi povećao efikasnost poslovanja i profitabilnost. Reforme uključuju poboljšanje naplate računa, smanjenje tehničkih i komercijalnih gubitaka u distribuciji električne energije, obaranje operativnih troškova kroz povećanu efikasnost i optimizaciju broja zaposlenih.

- EPS Distribucija je tako ograničila gubitke u prenosnoj i distributivnoj mreži električne energije na 12,96 procenata u 2016. i zabeležila za 1,06 procentnih poena bolji rezultatu nego u 2015. godini, kada su gubici bili 14,02 odsto. Poboljšanje je rezultiralo uštedom većom od 6,5 miliona evra. Elektroprivreda Srbije je, sa svoje strane, ostvarila rast od 2,5 odsto u proizvodnji električne energije u 2016. godini, dok je proizvodnja uglja na površinskim kopovima EPS-a porasla za dva procenta – navodi se u publikaciji Seenews.

(Telegraf.rs/ PR)

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, EPS, EPS Distribucija

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • T
    Tito,Krcun,Komar,Medaric,Nusref,Robert,Refik..

    Zato nam i poskupljuje struja da bi oni skakali na rang listi,uporedite plate radnika sa evropskim platama