Modernizacija rudarske opreme u RB "Kolubara"

Najveći odlagač u EPS-u krenuo ka kopu

  • 0

U EPS-ovom ogranku RB „Kolubara“ počeo je transport novog odlagača za međuslojnu jalovinu, koji će unaprediti proizvodnju i povećati efikasnost na kopu „Tamnava – Zapadno polje“.

- Vrednost ove investicije je 18,8 miliona evra, a realizacija projekta je trajala oko dve godine. EPS-u ulaže u modernizaciju i kao najveća i najznačajnija energetska kompanija ima sigurnu budućnost - rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS povodom početka transporta odlagača na radnu poziciju u kopu.

Grčić je istakao da je odlagač kapaciteta 12.000 kubnih metara na sat i težine oko 2.000 tona, najveći je na površinskim kopovima EPS-a. Odlagač se kreće brzinom od šest metara u minutu i biće mu potrebno tri do četiri dana do radne pozicije na odlagalištu.

- Odlagač je projektovan da istovremeno prihvati i odlaže jalovinu sa sva tri bagera koji na „Zapadnom polju” otkopavaju otkrivku, što će značajno unaprediti proces proizvodnje jalovine. Ovaj segment proizvodnje je u površinskoj eksploataciji izuzetno značajan, jer uglja ima jedino kada je otkriven - rekao je Grčić.

- Trenutno na kopovima „Kolubare” otkriveno oko 10,5 miliona tona uglja što je izuzetan uspeh na početku zime - dodao je Grčić i čestitao i zahvalio svim rudarima koji su tome doprineli.

Kako je naglasio Grčić, nabavka i montaža novog odlagača samo je jedan deo velikih planova ulaganja u rudarstvo i energetiku koje je ranije najavio Aleksandar Vučić, predsednik Srbije.

Sven Xorškes, potpredsednik kompanije FL Smitdh istakao je da je ovaj odlagač „poslednja reč tehnike“ i da je u impresivnu rudarsku mašinu ugrađena najmodernija oprema po svetskim standardima.

- Pred nama je najsavremenija mašina velikih mogućnosti, možda čak i u Evropi na koju možete biti ponosni. Ispunjava stroge ekološke kriterijume i smanjeni su nivo buke i prašine. Želeli smo da u poslu učestvuje što više domaćih izvođača i oni su imali udeo od oko 30 odsto – istakao je Horškes.

Nalog za pokretanje odlagača posadi izdao je Dejan Milijanović, direktor za proizvodnju uglja u RB „Kolubara”. Uz rudarsko simbolično lupanje šampanjca o gusenicu, odlagač je „krenuo” put odlagališta.

Nabavka i montaža odlagača deo je paketa „B” u okviru projekta „Energetska efikasnost primenom ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja u RB „Kolubara”. Čitav projekat vredan je 74 miliona evra i finansira se iz zajma Nemačke razvojne banke – KfW, a pored nabavke odlagača predviđeno je i uvođenje sistema za upravljanje i kontrolu kvalitetom uglja na PK „Tamnava- Zapadno polјe”.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA