EPS GRADI PRVI VETROPARK: KfW banka i EPS potpisali ugovor o kreditu

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije" i Nemačka razvojna banka KfW potpisali su ugovor o kreditu od 80 miliona evra za finansiranje projekta izgradnje vetroparka u Kostolcu

  • 0

– Krećemo u realizaciju izgradnje vetroparka u Kostolcu i time EPS, ceo srpski energetski sistem i Srbija sigurnim koracima idu ka ispunjavanju obaveza o povećanju udela obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji. Prvi vetropark koji će EPS graditi  je značajna investicija ukupne vrednosti oko 97 miliona evra – rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS prilikom potpisivanja ugovora o kreditu sa KfW bankom.

Grčić je najavio da je početak izgradnje planiran 2019. godine i da se proizvodnja prvih kilovat-sati očekuje 2020. godine.

– Ukupna snaga vetroparka biće 66 megavata što je dovoljno za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava – rekao je Grčić.

Plan je da se u okviru vetroparka podigne 20 stubova sa vetrogeneratorima. Gradiće se na prostoru zatvorenih površinskih kopova i odlagališta EPS-ovog ogranka „TE-KO Kostolac“. Očekivana godišnja proizvodnja u EPS-ovom vetroparku je oko 150 miliona kilovat-sati.

EPS se uključuje u projekte korišćenja energije vetra za proizvodnju električne energije i zajedno sa projektima u hidro sektoru doprineće da Srbija do 2020. godine dostigne evropsku obavezu da 27 odsto ukupne potrošnje energije dobija iz obnovljivih izvora. Vetropark u Kostolcu nije u okviru kvote od 500 megavata kapaciteta iz energije vetra sa povlašćenom cenom, već je ovo novi kvalitet koji doprinosu ispunjenju obaveza Srbije – rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije.

Antić je istakao da su u toku projekti u energetici ukupne vrednosti tri milijarde evra, od čega su projekti koje realizuje EPS u vrednosti oko dve milijarde evra.

– Vetropark u Kostolcu finansira se u okviru srpsko-nemačke saradnje. Veoma dobri partnerski odnosi sa EPS-om, Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom finansija omogućili su da se pokrene ovaj projekat. Novi EPS-ov vetropark utire put ka većem korišćenju obnovljivih izvora energije u Srbiji. Realizacija projekta omogućiće da se emisije ugljen-dioksida smanje za 120.000 tona – rekao je Arne Gos, direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke u Beogradu.

Rok otplate kredita je do 15 godina, uključujući i grejs period od četiri godine, a fiksna kamatna stopa iznosi 0,85 odsto godišnje.

Stubovi sa vetrogeneratorima trebalo bi da budu postavljeni na četiri lokacije – Klenovnik, Ćirikovac, Petka i Drmno. Visina stubova biće 117 metara, a poluprečnik elise 63 metra, tako da će ukupna visina vetrogeneratora biti 180 metara.

EPS će obezbediti oko 15 miliona evra sopstvenih sredstava za realizaciju projekta.

Potpisan je i poseban sporazum sa KfW bankom o namenskoj donaciji za EPS u iznosu od milion evra. U skladu sa pravilima KfW banke, novac iz donacije namenjen je za angažovanje eksperata za planiranje i upravljanje kapacitetima, dodatni monitoring ptica i slepih miševa, i dopunu procene uticaja na životnu sredinu.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA