Investicija EPS-a u distributivni sistem: Počela gradnja TS "Ub 2"

Nova trafostanica doneće uštede EPS-u pošto će gubici električne energije biti smanjeni za oko 700.000 kilovat-sati godišnje

  • 0

Postavljanjem kamena temeljca počela je izgradnja trafostanice "Ub 2" 110/35/10 kV, koja će investicijom od dva miliona evra obezbediti uslove za priključenje novih korisnika i pouzdano snabdevanje domaćinstava i privrede na području Uba.

Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, Darko Glišić, predsednik Opštine Ub, Bojan Atlagić, v. d. direktora ODS "EPS Distribucija" i Zoran Rajović, izvršni direktor za distribuciju električne energije u JP EPS zajedno su označili početak radova.

- Izgradnja TS "Ub 2" deo je plana "Elektroprivrede Srbije" za poboljšanje, modernizaciju i proširenje distributivne mreže. Da bi od Srbije napravili što lepše mesto za život i svaki građanin poželeo da ostane u Srbiji, a ne da razmišlja o odlasku, neophodno je da izgradimo infrastrukturu za nove fabrike. Jedan od uslova za to je i razvoj elektroenergetske mreže. Kroz izgradnju novih vodova novih trafostanica mi to činimo i tako doprinosimo ostvarenju cilјeva Vlade i predsednika Srbije – rekao je Grčić.

V. d. direktora JP EPS je istakao da nije dovoljno da se samo proizvede dovoljna količina električne energije za srpsko tržište, već je bitno obezbediti pouzdano napajanje i kapacitete za priključenje novih fabrika i korisnika na elektro mrežu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Postojeća trafostanica u Ubu radi preko maksimuma. Stručnjaci EPS-a ocenili su da je jedino rešenje izgradnja nove trafostanice sa kojom Ublјani mogu da budu sigurni najmanje sledećih 20 godina i da dovode nove investitore, otvaraju fabrike i šire naselja. Početak gradnje visokonaponske TS "Ub 2" je još jedan dokaz da ispunjavamo sve što obećamo i da uspešno realizujemo planove, kao što smo uspeli već drugu godinu za redom da EPS završi godinu sa pozitivnim rezultatom – rekao je Grčić.

Nova trafostanica doneće uštede EPS-u pošto će gubici električne energije biti smanjeni za oko 700.000 kilovat-sati godišnje.

- Nova TS je veoma važna za Ub, kao opštinu koja poslednjih godina beleži rast po broju stanovnika i u fazi otvaranje je niz privrednih subjekata. Time će se ispuniti potrebe privrede i građanstva. Nadamo se da će u narednih godinu i po biti završeni radovi na TS "Ub 2", kako je i planirano – rekao je Glišić.

Predsednik Opštine Ub dodao je i da očekuje da će se sa predstavnicima EPS-a dogovoriti oko TS u Čučugama, naponskog nivoa 35 kV, čime će se zaokružiti potrebe stabilnog snabdevanja Uba u naredne tri decenije.

Daljinac

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA