Puštena u rad dva obnovljena agregata u HE "Zvornik"

Veća snaga za proizvodnju zelene energije u EPS-u

  • 0

U hidroelektrani "Zvornik" zvanično su u rad puštena dva revitalizovana agregata čime je snaga tog postrojenja "Elektroprivrede Srbije" povećana za oko 15 megavata.

- Ovo je jedan od projekata kojim EPS ispunjava svoje obaveze da sačuva, unapredi, izgradi i modernizuje svoje kapacitete da bi se obezbedilo stabilno i pouzdano snabdevanje Srbije električnom energijom u narednim decenijama. Svaki dodatni megavat snage važan je za sistem. Posebno su važni dodatni kilovat-sati proizvedeni u hidroelektranama, jer je električna energija dobijena iz vode ekonomski isplativija od energije dobijene sagorevanjem uglja i ekološki čistija - rekao je Grčić u HE "Zvornik" prilikom puštanja u rad revitalizovanih agregata A1 i A2.

Grčić je dodao da je u januaru započeta revitalizacija i trećeg agregata HE "Zvornik".

- Planirano je da se do kraja 2019. godine završi modernizacija sva četiri agregata čime će njihova ukupna snaga biti povećana za 30 odsto, na ukupno 125,6 MW – istakao je Grčić.

Projekat obnavljanja agregata finansira se kreditom Nemačke razvojne banke KfW i vrednost investicije je 70 miliona evra, dok je glavni izvođač radova kompanija "Voith Hydro".

Foto: Promo

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike istakao je da će nakon revitalizacije HE "Zvornik", raditi u punom sjaju narednih 40 godina.

- Borimo se za svaki megavat, a EPS je sa 1,5 milijardi evra tekućih investicija lider u ovom delu Balkana. To je značajno ne samo za EPS već za ukupnu srpsku ekonomiju. U toku je veliki investicioni ciklus i nastaviće se modernizacija energetskog sektora u Srbiji – rekao je Antić. - Naši planovi su ambiciozni. U HE "Đerdap 1" počinjemo revitalizaciju petog agregata, nastavljamo radove u HE "Zvornik", a imamo niz planova za gradnju moravskih i ibarskih hidroelektrana, snage 150 i 120 MW.

Aksel Ditman, ambasador Nemačke u Srbiji, naglasio je da energetski sektor u Srbiji ima važnu ulogu u srpsko-nemačkoj ekonomskoj saradnji i podsetio da Nemačka sarađuje sa EPS-om još od 2000. godine.

- Od ukupno 1,8 milijardi evra koje je Nemačka od 2000. uložila u srpsku privredu, dve trećine investicije bile su u energetskom sektoru. Naš zajednički angažman u oblasti energije doprinos je putu Srbije ka EU – istakao je ambasador.

Foto: Tanjug/Zoran Zestić

Leopold Heninger, direktor Odbora direktora kompanije "Voith Hydro" rekao je da je je projekat u HE "Zvornik" omogućio da pokažu stručnost i zahvalio na dobroj saradnji srpskim firmama koje učestvuju u radovima. Vrednost radova koje obavljaju domaće firme je oko 17 miliona evra.

O dobro obavljenom poslu svedoči podatak da je već prvog dana probnog rada revitalizovanog agregata A2 oboren istorijski rekord u dnevnoj proizvodnji hidroelektrane još od njenog puštanja u rad pre 63 godine. Agregati HE "Zvornik" 12. decembra proizveli su 2.619 megavat-sati u jednom danu, čime je oboren dotadašnji dnevni rekord od 2.500 megavat-sati.

Daljinac

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA