EPS ispunio obećanja i odlično počeo godinu - Modernizacija mreže na teritoriji Beograda

Grčić je istakao da pored obezbeđivanja stabilne proizvodnje EPS u poslednjih godinu dana posebnu pažnju posvećuje obnavlјanju i proširenju distributivne mreže jer bez dalekovoda i trafostanica električna energija ne može da stigne do korisnika

  • 0

Za "Elektroprivredu Srbije" ova godina je počela odlično i samo na razlici između izvoza i uvoza električne energije ostvarena je zarada od 24 miliona evra, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.

- Januar ćemo završiti sa 9,5 procenata većom proizvodnjom električne energije nego u istom mesecu 2017. godine. Proizvodnja električne energije je stabilna, proizvodnja uglјa u RB "Kolubara" svakodnevno je u skladu sa planom tako da je i u 2018. godini obezbeđno pouzdano snabdevanje električnom energijom za sva domaćinstva i privredu u Srbiji – rekao je Grčić prilikom obilaska modernizovanih trafostanica u beogradskoj opštini Obrenovac zajedno sa Miroslavom Čučkovićem, predsednikom opštine Obrenovac.

Grčić je istakao da pored obezbeđivanja stabilne proizvodnje EPS u poslednjih godinu dana posebnu pažnju posvećuje obnavlјanju i proširenju distributivne mreže jer bez dalekovoda i trafostanica električna energija ne može da stigne do korisnika.

- Samo u januaru postavili smo kamen temelјac za dve nove trafostanice, u Ubu i u Aranđelovcu. U Obrenovcu, u neposrednoj blizini fabrike "Meita" u Bariču, rekonstruisan je trafo u TS 110/10 kV koji je neophodan da bi se fabrika širila po svom planu. Dužnost je "Elektroprivrede Srbije"da omogući svakom investitoru dovolјno električne energije i stabilno snabdevanje – istakao je Grčić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je najavio da će u Bariču uskoro početi izgradnja trećeg transformatora u visokonaponskoj TS da bi 2019. imali veći kapacitet za snabdevanje novih pogona.

- Beogradske opštine Lazarevac i Obrenovac su najvažniji energetski centri na karti Srbije i omogućavaju proizvodnju od 52 do 54 odsto električne energije u Srbiji. Pored stabilnog snabdevanja dužni smo da proširimo kapacitete za razvoj ove dve opštine. EPS je na teritoriji Obrenovca izgradio 15 TS, obnovlјeno je i napravlјeno pet kilometara niskonaponske mreže, modernizovana je oprema. U to je investirano oko 2,5 miliona evra – rekao je Grčić i dodao da će se nastaviti ulaganje da bi Obrenovac dobio dvosmerno napajanje i automatsko upravlјanje u TS.

Pre obilaska modernizovanih trafostanica, Grčić i Čučković prisustvovali su pripremnom sastanku za početak izgradnje projekta odsumporavanja dimnih gasova u TENT A.

- To je suštinski projekat za "Elektroprivredu Srbije", ali i život stanovnika Obrenovca. Pored tog projekta važno je i ulaganje u elektrodistributivnu mrežu. Novi transformator za veću snagu TS u Bariču pružiće mogućnost da se izgrade novi pogoni, ne samo "Meite" već i malih firmi širom Obrenovca, koje će pratiti ovu kompaniju. Investicije EPS-a u elektromrežu rešile su male životne probleme stanovnika rubnih mesnih zajednica i Obrenovac je u energetskom smislu zaokružen kako nam je iz EPS-a i obećano pre godinu dana – rekao je Čučković.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA