Međunarodne finansijske institucije: Menadžment EPS-a posvećen reformama

Tatjana Pavlović, izvršni direktor za finansije JP EPS, rekla je da je EPS prošlu godinu završio sa profitom od gotovo šest milijardi dinara

  • 1

Elektroprivreda Srbije je pokrenula velike investicije i EPS je dobar primer reformi, rečeno je na panelu o restrukturiranju državnih preduzeća na Kopaonik biznis forumu.

Tatjana Pavlović, izvršni direktor za finansije JP EPS, rekla je da je EPS prošlu godinu završio sa profitom od gotovo šest milijardi dinara.

- U skoro svim segmentima poboljšani su rezultati. Povećana je naplata i sada iznosi 98,3 odsto. EPS je uspeo, uprkos poteškoćama na početku prošle godine u proizvodnji uglja, da premaši proizvodnju iz 2016. za četiri odsto, a u prva dva meseca ove godine proizvodnja je bila stabilna i ispunjeni su planovi – rekla je Pavlović.

Govoreći o investicijama, Pavlović je rekla da je započeta izgradnja novog bloka u Kostolcu od 350 megavata, nastavljene su investicije u zaštitu životne sredine u Kolubari u vrednosti od 154 miliona evra, otvoreno je novo polje G u Kolubari, koji će povećati proizvodnju uglja za 5,5 miliona tona. Tu su i ulaganja u hidro i termo sektor, revitalizacija i proširenje kapaciteta u HE "Đerdap 1", završena je revitalizacija dva agregata u Zvorniku, modernizacija u TENT-u koja donosi veću snagu za 30 megavata po bloku.

- U 2017. smo imali 40 milijardi dinara investicija ili oko 340 miliona evra, što je najviše u poslednjih 10 godina. U rudarstvo je uloženo 16 milijardi dinara. Nastavljamo sa investicijama u narednim godinama – rekla je Pavlović.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Predstavnici EBRD i Svetske banke ocenili su da je menadžment EPS posvećen reformama.

Direktor EBRD u Srbiji Danijel Berg je istakao da je u EPS-u završena prva faza reformi i to ne samo u finansijskom pogledu, da se vidi značajan napredak, te da se zajednički radi da EPS postane efikasna kompanija kojoj će prioritet biti zelena energija. Govoreći o finansijskom restrukturiranju EPS-a, Berg je istakao da je unapređen bilans stanja, da je kompanija likvidna, što joj omogućava da efikasno i delotvorno ulaže svoj novac.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva rekao je da je EPS na dobrom putu reorganizacije, kao i da je EPS dobar primer reformi u Srbiji.

- EPS je na dobrom putu reorganizacije, promene idu u pravom pravcu, ali moramo da ubrzamo ceo taj proces. EPS ključni igrač u srpskoj privredi. Tu možemo najbolje da demonstriramo šta može da se uradi i koje su poteškoće, ali i da se na EPS-u može videti pozitivan uticaj ako se sve uradi dobro - istakao je Ndegva.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković rekao je da EPS ima dobre rezultate, da je smanjio broj zaposlenih za 10 odsto i da je povećao naplatu, ali da se to još ne vidi dovoljno u finansijskim rezultatima.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • %+%

    7. mart 2018 | 00:02

    Nece redakcija da objavi a rekao bih im ja kako i na čijim plecima to ostvaruju. Lično sam oštecen za uvođenje struje u domacinstvo za preko 2000 € i to u selu u kime zadnjih 40 godina niko nije platio priključak jer je u njemu ostalo pet staraca. Umesto stimulisanja elektrifikacije oni uništavaju i ono malo što je sirotinja izgradila pre pola veka. Čudo nad čudima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA