Nastavak saradnje EPS i "Silovije mašini": Ugovoren završetak revitalizacije HE "Đerdap 1"

Planirano je da peta faza revitalizacije na agregatu A2 počne u septembru i traje do polovine oktobra 2019. godine

  • 0

Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" i ruska kompanija "Silovije mašini" potpisali su u Sankt Peterburgu desetu dopunu ugovora o revitalizaciji agregata HE "Đerdap 1" kojom se omogućava završetak tog značajnog posla.

Planirano je da peta faza revitalizacije na agregatu A2 počne u septembru i traje do polovine oktobra 2019. godine. Poslednja etapa radova na agregatu A3 i završetak revitalizacije HE "Đerdap 1" planijavascript:ran je u januaru 2021. godine.

- Nastavljamo uspešnu saradnju koja traje više od pola veka, pošto su "Silovije mašini" isporučile opremu za generatore prilikom izgradnje hidroelektrana na Dunavu. Najvažnije za EPS je da se poštuju rokovi i na vreme završi obnova HE "Đerdap 1". Očekuje nas još jedan veliki posao na revitalizaciji 10 agregata HE "Đerdap 2" na kojem možemo da sarađujemo sa partnerima iz kompanije "Silovije mašini" – rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS prilikom potpisivanja dopune ugovora.

Foto: Promo

Savo Bezmarević, izvršni direktor za proizvodnju energije JP EPS, podsetio je da je projekat revitalizacije agregata najveće EPS-ove hidroelektrane počeo 2009. godine i dodao da je namera da se revitalizacija poslednja dva agregata završi bez pauze.

Do sada je završena revitalizacija četiri agregata u HE "Đerdap 1". Predstavnici ruske kompanije poručili su da je oprema za generator A2 HE „Đerdap 1“ spremna za isporuku.

- Očekujemo da će sledeće sedmice biti utovarena na baržu i da će stići u Kladovo do 20. avgusta. Spremni smo i da od starta učestvujemo u projektu revitalizacije HE "Đerdap 2" i pružimo tehničku podršku inženjerima EPS-a – istakli su predstavnici ruskog proizvođača opreme za elektrane.

U delegaciji JP EPS bio je i Radmilo Nikolić, direktor proizvodnje energije u ogranku "HE Đerdap".

Kapitalna revitalizacija HE "Đerdap 1" je veoma značajan posao za energetski sistem Srbije i EPS jer će se kroz ovaj posao povećati snaga agregata za oko 10 odsto i produžiti radni vek za 40 godina.

Prvi agregat HE "Đerdap 1" pušten je u rad 1970. godine i u toj elektrani godišnje se proizvodi više od pet milijardi kilovat-sati električne energije.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA