Otac Tijane Jurić: Doživotni zatvor je jedino rešenje za bolesnike kao što je Marko Nikolić

Igor, koji je i sam doživeo tragičnu sudbinu kada je mesar iz Surčina Dragan Đurić oteo i ubio njegovu ćerku, šokiran je najnovijim brutalnim ubistvom

  • 10

Slučaj monstruoznog ubistva u Rakovici dečaka Mihaila (4) i njegove majke Maje, za čiju je smrt odgovoran Marko Nikolić, još jednom je naveo Igora Jurića, oca tragično stradale Tijane Jurić, da upozori da je Srbiji potrebna dožiotna kazna za počinioce oakvih stravičnih dela.

Dok su mu ženu i dete sahranjivali, nemi od bola i tuge, monstrum iz Rakovice je hladnokrvno u ćeliji radio jednu stvar

Igor, koji je i sam doživeo tragičnu sudbinu kada je mesar iz Surčina Dragan Đurić oteo i ubio njegovu ćerku, šokiran je najnovijim brutalnim ubistvom, u kom je Marko Nikolić ubio četvorogodišnjeg sina i njegovu majku Maju Đorđević ispred Centra za socijalni rad u Rakovici, Jurić je govorio o sistemskim propustima i rupama u zakonu, koje su vidljive i na ovom primeru.

Foto: Srpski telegraf

- Ovaj slučaj još jedan je dokaz koliko su nam izmene zakona neophodne. Sama činjenica da će ubica, ako bude osuđen, moći makar teoretski da nastavi život na slobodi, izaziva bes kod mene, a verujem i kod svih ljudi upoznatih sa slučajem. Iako ovo nije klasična situacija - poput ubistava Ivane Podraščić, devojčice Anđeline iz Zaječara i drugih - na kakve smo, nažalost, navikli, i ovaj ubica sigurno zaslužuje doživotni zatvor - kaže Jurić.

Nažalost, kaže on, i ovaj slučaj otkriva određene sistemske propuste, koji su mogle da spreče tragediju.

- I ova priča je dokaz da jednostavno i sami ti bolesnici slobodno šetaju ulicama: niti se o njima vodi računa, a još manje se država brine o njihovim potencijalnim ili stvarnim žrtvama. Ako se proglasi krivim, Nikolić svakako zaslužuje ono što mi želimo - a to je doživotni zatvor. Ne zaslužuje priliku da ponovo bude na slobodi - kaže osnivač Fondacije.

Upravo ovakva ubistva doslovce su primorala oca stradale Tijane da osnuje fondaciju čija su primarna briga savetovanje i pomaganje porodicama nastradale dece. Iz iskustava s kojima se susretao na terenu, tokom brojnih sati koje je proveo u razgovoru sa ljudima kojima su ubice otele najbliže, rodila se i inicijativa za izmene Krivičnog zakona Srbije, kojima bi sudovima bila data mogućnost da ubicama dece dosude doživotne robije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA