≫ 

Niko neće odgovarati za smrt malog Alekse: Posle 6 godina bezuspešne borbe, najstrašnije moguće vesti, a razlog je JEZIV!

- U pisanom odgovoru smo i zvanično dobili obaveštenje da je "pored svih utvrđenih činjenica i propusta, zakonski slučaj pokretanja disciplinske odgovornosti prema odgovornima u školi i školskoj upravi, zastareo - kaže ogorčena majka Dragana

  • 19

Zbog zastarelosti slučaja dečaka Alekse Jankovića koji je zbog vršnjačkog nasilja 2011. godine izvršio samoubistvo, niko neće disciplinski odgovarati. Iako je porodica godinama unazad ukazivala na propuste u ovom slučaju, oni su, kako kaže Aleksina majka Dragana, utvrđeni tek u decembru prošle godine kada su se obratili tadašnjem predsedniku Vlade Aleksandr Vučiću.

Ogrebano mi je lice, obrazi otečeni od šamaranja. Na vratu imam masnicu: Potresne reči Aleksine mame (FOTO)

Majka malog Alekse ostavila potresnu poruku na Fejsbuku: Nemojte me tražiti... neću biti tu... (FOTO)

- Nakon više od šest godina od smrti Alekse, početkom jula 2017. godine, tek nakon što smo se dva puta obratili tadašnjem predsedniku Vlade i ministru prosvete gospodinu Mladenu Šarčeviću, dobili smo obaveštenje iz Ministarstva prosvete o izvršenoj nenajavljenoj inspekciji i reviziji slučaja u kojoj su potvrđeni svi naši navodi o zataškavanju slučaja i izbegavanju disciplinske odgovornosti odgovornih u Aleksinoj školi, gde se poimenice navode osobe koje su zataškavale, kao i način vršenja istog - objašnjava Dragana za "Blic".

Ona i suprug su, kako kaže, godinama nadležnim institucijama detaljno ukazivali na propuste.

- Uprkos svemu, u pisanom odgovoru smo i zvanično dobili obaveštenje da je "pored svih utvrđenih činjenica i propusta, zakonski slučaj pokretanja disciplinske odgovornosti prema odgovornima u školi i školskoj upravi, zastareo! - priča ogorčena majka.

Foto: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Krajem marta 2017. godine porodici Janković je stiglo obaveštenje iz Ministarstva prosvete da je prosvetna republička inspektorka odeljenja Niš Dragana Krstić uradila inspekciju gde je navela da je sve urađeno po zakonu.

- U međuvremenu se ispostavilo da je u zataškavanju čitavog slučaja glavnu ulogu imao tadašnji ministar prosvete Žarko Oradović sa tadašnjim načelnikom školske uprave Živomirom Jovanovićem, koji su sa pojedincima školske uprave i republičkom prosvetnom inspektorskom odeljenja u Nišu uspeli da zataškaju pokretanje disciplinske odgovornosti u Aleksinoj školi - kaže Dragana.

Povrh svega, tri nasilnika od njih sedam koliko je maltretiralo Aleksu su osuđeni maksimalnim kaznama - vaspitnim merama (pojačan nadzor Centra za socijalni rad). Ti maloletnici su na kraju školske godine kada je Aleksa izvršio samoubistvo, dobili petice iz vladanja. Škola je osuđena za propuste u radu - zato što nije zaštitila Aleksu od nasilja,  a u dva odvojena postupka odgovorni za greške u radu osuđeni su ukupno preko 4.000.000 dinara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA