Požari u Srbiji odneli 15 života: Povređeno više od 50 osoba

Tokom vrelih letnjih dana, minulih godina se dešavalo da u Srbiji bukne i po 200 požara dnevno

  • 1

U Srbiji su prethodnih nedelja izbili manji požari u Studenici kod Kraljeva, Koštunićima, na Maljenu i kod Negotina, a od početka godine u požarima je nastradalo 15 ljudi, a povređeno ih je više od 50, pišu Novosti.

Pogledajte akciju srpskih helikoptera kojom se gase požari širom zemlje (FOTO)

Jezive fotografije sa Ade Huje: 35 vatrogasaca gasi požar u fabrici kartona, košava širi vatru! (FOTO)

Crveni metealarm, koji je danima bio na snazi u celoj Srbiji, poziva i dalje na oprez, uprkos kratkotrajnom osveženju. U Sektoru za vanredne situacije MUP-a upozoravaju da najviše požara izbija na otvorenom prostoru, a gore uglavnom trava, nisko rastinje i šume.

U Sektoru za vanredne situacije kažu da se deluje preventivno i da ne čekaju samo da im neko uputi poziv da je negde izbio požar.

- Blagovremeno pripremamo vatrogasno-spasilačke jedinice za reagovanje u slučaju požara na otvorenom prostoru, naročito u šumama. Osim toga, redovno upozoravamo građane i preduzeća o pravilima ponašanja u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara. Obavestili smo komandante okružnih, opštinskih i gradskih štabova za vanredne situacije da preduzmu sve preventivne i operativne mere od nastanka požara.

Printkskn: Youtbube/TV Sitel

Sada su, međutim, naizraženiji povećani rizici od nastanka šumskih požara, a najopasnije je kada planu u ruralnim i nepristupačnim terenima, gde živi malo stanovništva, pa se vatra kasno primeti - navode iz Sektora MUP-a.

Kako ponavljaju u Sektoru, najčešći uzrok požara je ljudski faktor, pre svega zbog paljenja vatre na otvorenom, ostavljanja vatre i žara bez nadzora i bacanja lako zapaljivog smeća. Osim toga, uzroci požara na otvorenom prostoru mogu biti i udari groma, varničenje izazvano kratkim spojem provodnika za prenos električne energije. U zatvorenom prostoru, pak, najčešći uzroci požara su tehnička neispravnost električnih uređaja i instalacija.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Kada je reč o opremljenosti naših vatrogasnih spasilačkih jedinica, to zavisi od njihovih formacija - kažu za Novosti u Sektoru za vanredne situacije:

- Ukoliko su za reagovanje potrebni kapaciteti veći od onih kojima raspolaže lokalna zajednica, u pomoć se pozivaju ekipe iz susednih jedinica. A ukoliko je potrebno, dejstvujemo i sa Vojskom Srbije.

Juče je uhapšen meštanin Žablja osumnjičen da je u Novom Sadu podmetao požare, u kojima je povređeno dvoje dece i jedna žena.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    13. avgust 2017 | 19:15

    VATROGASCI su ljudi sto istinski rade i rizikuju svoje zivote zbog nasih BUDALASTINA sto namernih sto nenamernih izazvanih na delu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA