Nove informacije o suđenju za ubistvo na Zakintosu: Optuženi Srbi od sada će spise za suđenje dobiti na srpskom jeziku

- Grčki ministar pravde je molbu usvojio i prosledio je postupajućem sudiji na Zakintosu koji je po toj molbi postupio - rekla je za "Telegraf" branilac okrivljenih u ovom slučaju advokat Zora Dobričanin Nikodinović

  • 0

Urgencija Ministarstva pravde Srbije na molbu branilaca okrivljenih u slučaju "Zakintos" kod grčkog ministarstva pravde da se spisi predmeta okrivljenima dostavljaju na srpskom jeziku u skladu sa pravom da se postupak vodi na maternjem jeziku, urodila je plodom.

Srbi ne mogu svuda na Zakintosu: U pojedine kafiće zabranjen ulaz našim državljanima

Raport advokata Zore koja brani Srbe na Zakintosu: Ovde se borim sa vetrenjačama, prevodilac je električar, a sud je najgori mogući

- Grčki ministar pravde je molbu usvojio i prosledio je postupajućem sudiji na Zakintosu koji je po toj molbi postupio - rekla je za "Telegraf" branilac okrivljenih u ovom slučaju advokat Zora Dobričanin Nikodinović.

Za učešće u prebijanju američkog turiste Bakari Hendersona na ostrvu Zakintos 6. jula osumnjičeno je sedmoro Srba, od kojih je njih pet u pritvoru u Grčkoj dok se dvojica brane sa slobode i nalaze se u Srbiji.

Dobričanin Nikodinović je ranije izjavila da je bilo jako teško raditi sa spisima na grčkom jeziku koje je dostavljao grčki sud, uz obrazloženje da nije obavezan da to čini na maternjem jeziku optuženih.

Foto: Privtna arhiva

Postupajući sudija na Zakintosu je, kako tvrdi Dobričanin, uputio dopis okrivljenima da potpišu molbu da im se ubuduće sva dokumetacija dostavlja na srpskom jeziku.

Advokatica je u ime okrivljenih i njihovih porodica zahvalila Ministarstvu pravde Srbije, kao i Ministarstvu pravde Grčke na razumevanju.

- Izuzetno je teško kada ste optuženi za tako teško delo, a da treba da se branite na stranom jeziku - zaključila je branilac okrivljenih.

Daljinac

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA