≫ 

Sramna presuda za smrt Anje Grahovac: Osuđen samo jedan čovek, i to na TRI GODINE ZATVORA

Apelacionu sud ima mogućnost da presudu potvrdi, preinači, ali i da je ukine i da naloži ponovno suđenje

  • 14

Zbog nesavesnog lečenja Anje Grahovac (3), koja je preminula nakon operacije katarakte, Viši sud u Beogradu osudio je samo anesteziologa Stanoja Glišića (72) i to na tri godine zatvora dok su ostali oslobođeni.

Istom presudom, zbog nedostatka dokaza, oslobođeni su optužbi za krivično delo “teško delo protiv zdravlja ljudi” oftalmolog Božidar Ilić, vlasnik ordinacije "Ilić", koja je koja je od klinike "Perfekta" iznajmila salu za operaciju, zatim suvlasnik klinike "Perfekta" Dejan Milutinović (43) i Milan Vasiljević koji je bio optužen za pomaganje u izvršenju pomenutog krivičnog dela.

Anja Grahovac je operisana 21. maja 2007. godine od katarakte, a preminula je dve nedelje kasnije - 4. juna 2007. na klinici "Perfekta".

Slučaj koji je trajao deset godina, ni nakon današnje presude, neće dobiti epilog, jer nezadovoljne strane imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Apelacioni sud ima mogućnost da presudu potvrdi, preinači, ali i da je ukine i da naloži ponovno suđenje.

Svi su se, inače, teretili za krivično delo "teško delo protiv zdravlja ljudi", dok je Milan Vasiljević optužen za pomaganje u izvršenju krivičnog dela.

Oftamolog Božidar, vlasnik ordinacije Ilić, je od klinike "Perfekta" iznajmio salu za operaciju devojčice. Prema optužnici, u toku operacije devojčice, došlo je do poremećaja snabdevanja mozga kiseonikom, kao i do slabljenja i gubitka pulsa, i dodaje se da Ilić nije reagovao sve dok srce nije usporilo sa radom, i dok lice devojčice nije promenilo boju.

Printskrin: YouTube / anotherpotter

Milutinović, suvlasnik klinike "Perfekta", prema navodima optužnice, nije obezbedio predhodnu proveru ispravnosti aparata za anesteziju i pripadajuću opremu, niti je obezbedio proveru kvaliteta kiseonika i azot-suboksida, a dozvolio je operaciju devojčice. Aparat za anesteziju koji je korišćen tokom operacije, uvezen je ilegalno i bez dokaza o upotrebi, stopi amortizacije i dokaza o tehničkom stanju.

Vasiljević se teretio da je naknadno izdao uverenje o ispravnosti aparata za anesteziju.

Devojčica koja je u komi bila tri sata nakon vremena koje je bilo očekivano za buđenje posle operacije, sanitetskim kolima Instituta za majku i dete prevezena je u tu bolnicu.

Posle dve nedelje, Anja Grahovac je preminula usled komlikacija koje su se pojavile jer je mozak tokom operacije ostao bez kiseonika.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sun

    27. novembar 2017 | 10:41

    A medicinari traze vece plate.. uzas..i jadno dete.. nema pravde u Srbiji..

  • Miroslav

    27. novembar 2017 | 10:49

    Pa ovaj za anesteziju imao 72godine?Boze sačuvaj! Vlasnika klinike bi ja u zatvoru!

  • ....

    27. novembar 2017 | 11:15

    Tako izgleda pravda u ovoj nakaradnoj zemlji....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA