Presedan u Novom Sadu: Sud za isti predmet doneo dve potpuno različite presude

Žalba advokata Belića na presudu je uvažena 27. marta prošle godine i predmet ponovo vraćen na odlučivanje Osnovnom sudu u Novom Sadu

  • 10

Neviđeni presedan dogodio se u novosadskom Višem sudu čije je veće, u samo mesec dana, za jedan isti predmet donelo dve potpuno različite presude, pišu "Večernje novosti".

LEPOTE SRBIJE: Zalazak sunca na Dunavu kod Žeželjevog mosta u Novom Sadu (FOTO)

Tako je, zbog nečijeg propusta, taj predmet dospeo na kraju pred najvišu sudsku instancu, Vrhovni kasacioni sud u Beogradu, koji je ocenio da su "bitno povređene odredbe krivičnog postupka", zbog čega bi sudije Višeg suda u Novom Sadu mogle čak i krivično da odgovaraju, navodi list.

Branilac u ovom predmetu, advokat Milan Belić, objasnio je da je pred Osnovnim sudom u Novom Sadu njegov klijent oglašen krivim i prvostepenom presudom marta 2016. osuđen na uslovnu kaznu zbog lažnog prijavljivanja.

Žalba advokata Belića na presudu je uvažena 27. marta prošle godine i predmet ponovo vraćen na odlučivanje Osnovnom sudu u Novom Sadu.

- Posle mesec dana od ukinute presude, dok smo čekali da se zakaže i započne glavni pretres, mom klijentu Viši sud donosi za isti predmet, a bez ponovljenog suđenja, potpuno drugačiju odluku - rekao je Belić.

Prema njegovim rečima, 16. maja 2017. žalba je ovog puta odbijena i potvrđena prvostepena presuda.

Odluku su, kako navodi, donela dva ista člana veća, a izmenjen je bio samo predsedavajući.

Na takvo postupanje suda, Belić je uložio žalbu i 5. septembra prošle godine usledila je odluka Vrhovnog kasacionog suda kojom je ukinuta presuda iz maja i predmet vraćen novosadskom Osnovnom sudu na ponovno odlučivanje.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    12. januar 2018 | 09:45

    Sudije i inspekcije su uništile Jugoslaviju a ne da neće Srbiju, oni su najveće zlo u ovoj zemlji

  • Slavoljub

    12. januar 2018 | 11:33

    Haos u sudovima, Novi Sad prednjači. Ja sam pisao pritužbu Visokom savetu sudstva, na rad sudova u Novom Sadu ali" vrana vrani ne vadi oči ". Ovakve sudije samo napreduju iz Osnovnog u Viši sud.

  • Jeretik

    12. januar 2018 | 13:03

    Sudstvo je vec uslo u EU , "sude " samo za evrice .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA