"Bato, šta si to uradio? Zašto si me ostavio? Vrati se Uki, molim te": Krik bliznakinje dečaka koji se obesio para dušu

- Bio je tih i često tužan. Nije se nikada i nikome žalio, ali svi smo znali da je to zbog toga što je ostao bez oca i što ga majka nije povela sa sobom. Tugovao je što ga niko neće... Možda je zato na likovnom crtao i bojio sve u crno, pa je učiteljica zvala dedu na razgovor - kažu Uroševi drugari iz škole

  • 10

Tuga zbog samoubistva malog Uroša Dragojlovića ne jenjava. U porodičnoj kući u Obrenovcu u ponedeljak su se okupile komšije i prijatelji. U dvorištu je postavljen veliki šator, nameštale su se klupe i stolovi. Niko nije bio voljan za priču. Kažu - tuga je prevelika. A i kako ne bi kad je jedan mali dečak, koji je tek napunio 9 godina, oduzeo sebi život.

Njegova majka Bajra stigla je sa devojčicama, Uroševim sestrama iz Bosne.

Ko je zapravo stavio omču oko vrata malom Urošu iz Obrenovca?

- Ne pitajte, tek tad je nastala cika, plakanje i vriska. Baba i deda su očajni, majka takođe, a sestre mnogo tuguju za bratom. Najteže je, čini mi se, bliznakinji. Nosi sa sobom svoju i Uroševu zajedničku sliku i stalno ponavlja: "Bato, šta si to uradio? Zašto si me ostavio? Vrati se Uki, molim te..." Užas jedan, da čoveku srce prepukne kad je vidi - kaže jedan od komšija.

Dodao je da je Urošev deda Milić otišao u Beograd, kako bi sa sudske medicine preuzeo telo unuka. Ono će, po kazivanju komšija, prenoćiti u kući, a u utorak će mali Uroš biti sahranjen na seoskom groblju u Skeli u 13 časova.

Podsećamo, nakon što je dečakov otac preminuo, majka Bajra se preudala u Kalesiju i novom suprugu rodila devojčicu. Ona je kod sebe dovela i najmlađu ćerku iz prethodnog braka (7), a potom i devetogodišnju devojčicu, inače Uroševu bliznakinju.

Najstarija desetogodišnjakinja ostala je sa bratom i babom i dedom u Skeli, da bi majka i nju, za zimski raspust, takođe, odvela kod sebe. Ostavila je, međutim, malog Uroša, koji je jako patio za njom, ali i za ocem Miroslavom.

Uroš se za vikend obesio u šupi u dvorištu porodične kuće.

Printskrin: Youtube/ Novosti

Gradski centar za socijalni rad u Beogradu nije bio upoznat sa činjenicom da je Uroša ostavila majka Bajra. Oni su imali ovu porodicu u svojoj evidenciji, nakon što je dečaku poginuo otac Miroslav Dragojlović (25).

- Centar je upoznat sa porodicom kao i socijalnim i porodičnim okolnostima tragično preminulog dečaka. Ujedno, Gradski centar za socijalni rad u Beogradu, kao organ starateljstva, u skladu sa procenom i potrebama maloletnog deteta preduzeo je mere iz svoje nadležnosti - naveli su u GCZSR.

- Otkada je nadležno Odeljenje Obrenovac upoznato sa prilikama u ovoj porodici, nije imalo prijave, niti bilo kakva saznanja u vezi sa nasiljem, zlostavljanjem, zanemarivanjem, poremećenim porodičnim odnosima ili napuštanjem maloletnog deteta.

Pitanje je, međutim, kako je moguće da nadležni Gradski centar nije znao da je Uroš dete bez roditeljskog staranja.

Iz Centra za Novosti kažu da je škola u obavezi da prijavi slučajeve kada su u pitanju zlostavljanje, zapuštanje i zanemarivanje deteta, ali samo ako je reč o "ekstremnim situacijama". To je, uglavnom obaveza bliskih srodnika.

Foto-ilustracija: freeimages.com/B S K

Direktorka OŠ "Nikola Tesla" u Skeli, Gordana Petrović, rekla je za "Novosti" da je u šoku i da još ne može da veruje da se dogodila takva tragedija:

- Svi smo pod velikim stresom u kolektivu. Ne verujemo da je mali Uroš uradio tako nešto i da ga više nema. Znali smo za situaciju u njegovoj porodici. Međutim, nikada nije bilo ozbiljnijih problema sa njim. Voleo je školu i tvrdim vam da je u njoj imao svu ljubav i potrebnu pažnju. Šta je preživljavao u kući i kad ostane sam, mi ne znamo.

Uroš Dragojlović je, kako kažu njegovi drugari iz Osnovne škole "Nikola Tesla" u Skeli, gde je pohađao drugi razred, često bio tužan:

- Voleo je da dolazi u školu, ali bio je tih i često tužan. Nije se nikada i nikome žalio, ali svi smo znali da je to zbog toga što je ostao bez oca i što ga majka nije povela sa sobom. Tugovao je što ga niko neće... Možda je zato na likovnom crtao i bojio sve u crno, pa je učiteljica zvala dedu na razgovor.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brankica

    20. februar 2018 | 09:35

    Jadno dete.

  • Јасмина

    20. februar 2018 | 13:40

    Туго голема.Анђеле мили,тако си био пун љубави и тражио само мало нежности од оне која те је родила.Тебе више нема,и нека те Анђели чувају.

  • Ivana

    20. februar 2018 | 13:27

    Ma da sad su svi tuzni,verujem najvise strina,sram da ih bude.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA