Odložene završne reči na suđenju Kosmajcu zbog smrtnog slučaja

Sudija Tatjana Sretenović rekla je da smatra da je celishodnije i u interesu postupka da se završne reči odlože, umesto da se u završnici postupka određuje novi član veća

  • 1

Završne reči na suđenju Dragoslavu Kosmajcu i još dvojici geodeta optuženih za zloupotrebe sa zemljištem na Zvezdari, odložene su danas u Višem sudu u Beogradu za 3. april. Do odlaganja je došlo zbog smrtnog slučaja u porodici člana sudskog veća, koji je morao da izostane sa suđenja.

Snažna eksplozija odjeknula na Zvezdari: Bačena bomba na kuću

Dragoslav Kosmajac stigao veoma raspoložen u sud u Katanićevoj: Veštačenje potvrdilo njegove tvrdnje

Sudija Tatjana Sretenović rekla je da smatra da je celishodnije i u interesu postupka da se završne reči odlože, umesto da se u završnici postupka određuje novi član veća.

Nakon završnih reči tužilaštva i odbrane sud će zakazati izricanje prvostepene presude.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Tužilaštvo je odlučilo da ostane pri optužbama protiv Kosmajca i ostalih, iako je član komisije veštaka Velimir Aleksić na suđenju 28. novembra 2017. potvrdio nalaze građevinskog veštačenja, prema kojem država nije nikada bila vlasnik zemljišta na Zvezdari - za koje se terete Kosmajac i geodete.

Prema zaključku nalaza veštaka, "katastarska parcela 5000/1 nikada nije bila obuhvaćena aktom o eksproprijaciji" što znači da država nije bila vlasnik zemljišta, pa nije ni oštećena.

Nasuprot tom nalazu, optužnica tereti Kosmajca da je uz pomoć geodeta oštetio državu za 100.000 evra u vezi sa zemljištem sa parcele 5000/1 na Zvezdari.

U ovom slučaju sporan je upis jednog dela zemljišta, na parceli 5000/1, koje je država, kako tvrdi tužilaštvo, 1954. godine eksproprisala za potrebe Saveznog hidrometeorološkog zavoda na Zvezdari.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kosmajac je sudu na jednom od ranijih suđenja dostavio kopiju plana na osnovu koje tvrdi da parcela 5000/1 nikada nije eksproprisana, kao i uverenje od Republičkog geodetskog zavoda od 31. maja ove godine, kojim se konstatuje da na toj parceli nikada nije vršena eksproprijacija zemljišta.

Takođe je dostavio uverenje od RGZ zavoda od 29. maja ove godine, kojim je utvrđeno da država nikada nije bila, niti je sada, upisana kao korisnik pomenute parcele.

Kosmajac se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja u podstrekavanju, jer je, prema optužnici, dvojicu geodeta podstrekao na sloupotrebu službenog položaja.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Geodete, Dragi Milidrag je optužen za zloupotrebu službenog položaja, a Milan Rapaić za pomaganje u izvršenju tog dela.

Viši sud u Beogradu je, inače, u julu 2015. godine pravosnažno odbio optužni predlog protiv Dragoslava Kosmajca kojim se teretio za krivično delo poreska utaja, jer je sud zaključio da nije izvršio krivično već da je reč o prekršaju.

Kosmajac je bio uhapšen u novembru 2014. godine u Beogradu, u svojoj kući na Zvezdari, nakon što je dovođen u vezu sa trgovinom narkoticima, ali za to nikada nije optužen zbog nedostatka dokaza.

Njemu je, odlukom Višeg suda, zbog postupka u vezi sa građevinskim zemljišem, privremeno zaplenjeno dvadesetak lokala u Beogradu.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    23. februar 2018 | 09:41

    Ех,тужиоци!!! Ја сам пријавила маћеху која ме је избацила из стана моје мајке у папучама,без докумената,гардеробе и новца,укравши ми културну баштину Србије вредну 300 000 еура,а мом полубрату исто,око 1 000 000 еура, без образложења одбачено као неосновано. Дакле...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA