≫ 

Gorke sudbine svih 12 kumova Luke Bojovića: Klali su, ubijali, pa skončali na gore načine (FOTO)

Optužnice se odnose na raznovrsna krivična dela: od lažnih dokumenata s početka dvehiljaditih do organizovanog kriminala u Španiji

  • 5

Iz grupe od 12 najbližih saradnika Luke Bojovića u Srbiji i Španiji, zaključno sa Dragoslav Miloradovićem, ubijena su četvorica, sedmorica su osuđena za različita krivična dela, a sudbina jednog od njih je nepoznata.

Kiša metaka na Karaburmi: Na kuma Luke Bojovića ubice ispalile najmanje 15 hitaca

Pomenutu dvanaestoricu sa Bojovićem povezuju četiri optužnice na kojima se zajedno pominju i za koje su odgovarali pred srpskim i španskim sudovima od 2005. do 2014. godine.

Optužnice se odnose na raznovrsna krivična dela: od lažnih dokumenata s početka dvehiljaditih (za koja mu je bilo suđeno upravo sa Miloradovićem) do organizovanog kriminala u Španiji (za koji je osuđen sa Milisavljevićem, Mijanovićem i Petrićem). Između njih umetnule su se i dve oslobađajuće presude - za niz ubistava kriminalnih rivala i mučenje Mirka Elezovića.

Što se tiče četvorice ubijenih, njihova ubistva do danas nisu rešena.

Prema svedočenju Sretka Kalinića, Bojović je direktno naredio ubistvo Novovića. Simića je, veruje se, ubio upravo Kalinić, dok je Rade Rakonjac izrešetan u sukobu sa Šaranovićima. Istraga Miloradovićevog ubistva je u toku.

KUMOVI LUKE BOJOVIĆA 

Veljko Banović (44), nadimak Votka, osuđen je za švercovanje kokaina. Uhapšen je u Beogradu sa Bojovićem 2007. godine. Usledilo je suđenje za nelegalno nošenje oružja, posedovanje droge i falsifikovanje dokumenata, nakon kog je osuđen na 18 meseci zatvora (nepravosnažno). Samo mesec dana kasnije, optužen je i za šverc kokaina i heroina, zbog čega je 2010. godine osuđen na šest i po godina robije. Jedan od retkih Bojovićevih saradnika koji je osuđivan u Srbiji.

Ilija Nonović (43), nadimak Debeli, je ubijen. Njegovo telo je pronađeno ugljenisano 24. aprila 2009. godine u Surčinu, u sprženom "džipu". Prethodno je ubijen hicima iz pištolja. Debeli je uhapšen sa Bojovićem i Banovićem 2007. godine, i kao i Votka osuđen je zbog lažnih dokumenata. Kaznu nije do kraja izdržao, jer je ubijen godinu dana kasnije.

Cvetko Simić, nadimak Cvele, je ubijen. Lukinog najboljeg prijatelja ubio je, po sopstvenom priznanju, Sretko Kalinić u Zagrebu 2010. godine. Motiv nije poznat (govorilo se o sukobu zbog devojke). Bio je i direktor Bojovićevih firmi lociranih u američkom Delaveru.

Cvetko Simić Foto: MUP

Sretko Kalinić (44), nadimak Zver, osuđen je za niz ubistava. Kalinića je Bojović "preuzeo" nakon pada zemunskog klana posle "Sablje" 2003. godine. Priča o Kaliniću dobro je poznata: najsuroviji plaćeni ubica sa ovih prostora. Nadimak Zver dobio je zbog posebno brutalnih ubistava, od kojih su neka bila i bez motiva. Žrtve bi nakon likvidacije samleo u mašini za meso.

Brutalnosti srpskog Hanibala i dalje se prepričavaju: Iskasapio čoveka, od njegovog mesa skuvao gulaš, pa poslužio vođi Zemunskog klana

Sretko Kalinić Printskrin: Youtube/Radio Televizija Vojvodine

Miloš Simović (39), osuđen je za ubistva i otmice. Jedan od najopasnijih pripadnika zemunskog klana navodno je radio za Bojovića nakon "Sablje". Izvršio i učestvovao u (prema jednoj od presuda) najmanje 12 ubistava, bombaškom napadu na "Difens roud" Ljubiše Buhe Čumeta, otmicama Vuka Bajruševića, Milije Babovića i Suvada Musića, ubistvu premijera Đinđića.

Miloš Simović Foto: MUP Srbije

Vladimir Milisavljević (42), nadimak Vlada Budala, osuđen je zbog organizovanog kriminala. Uhapšen je u Španiji sa Bojovićem 2012. godine, zajedno su i osuđeni pred madridskim sudom. Prethodno je u Srbiji izbegao sve optužbe za ubistvo Đinđića i učestvovanje u radu zemunskog klana.

Vladimir Milisavljević Foto: MUP

Siniša Petrić (44), nadimak Zenica, osuđen je zbog organizovanog kriminala. Uhapšen u Španiji sa Bojovićem i osuđen na 15 godina zatvora. Prethodno je u Srbiji i regionu višestruko osuđivan za razbojništvo (kao član grupe Marinka Magde) i ubistva. Sa Bojovićem je ratovao u Arkanovoj paravojnoj jedinici u Hrvatskoj.

Vladimir Mijanović (44), nadimak Zuba, osuđen je zbog organizovanog kriminala. Uhapšen u Španiji sa Bojovićem, izdržava kaznu od pet godina, koja uskoro ističe. Srbija je tražila njegovu estradiciju zbog sumnje da je učestvovao u nizu ubistava sa Bojovićem. Jedan od Lukinih najbližih prijatelja.

Rade Rakonjac je ubijen. Bio je Lukin ratni drug sa fronta, Arkanov kum. Ubijen je 2014. godine, usred bela dana, u kafiću u širem centru Beograda. Ovo ubistvo pripisuje se obračunu Bojovića sa braćom Šaranović, odnosno krvnom osvetom koja je gorela između porodica godinama unazad.

Božidar Cakić (45), osuđen je zbog iznuda. Optuživan je za mučenje i prebijanje Mirka Elezovića, za šta je, zajedno sa Bojovićem i Rakonjcem oslobođen. Uhapšen je 2011. godine, kao deo grupe navodno povezane sa Dejanom Stojanovićem Kekom, zbog iznuda. Od 2016. godine služi kaznu na šest godina robije.

Dejan Dolašević, osim što je bio deo grupe koja je navodno mučila i tukla Elezovića, o njemu se ne zna gotovo ništa. Nije poznato da li je na slobodi ili je osuđivan nakon 2008. godine.

VIDEO: Ovde je likvidiran kum Luke Bojovića

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dud

    30. maj 2018 | 10:07

    Sve neki fini momci

  • Vesna Sabac

    30. maj 2018 | 10:40

    Narod lepo kaze "Cini dobro ne kaj se cini zlo nadaj se

  • Duka

    30. maj 2018 | 10:12

    Katastrofa Srpska šta je dozvoljava Srpska vlast devedesetih... Užas još uvek nemamo komplet državu srbiju sa granicama . Nemam komentara

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA