≫ 

Ukinuta presuda žandarima zbog napada na Andreja Vučića i Predraga Malog tokom Parade ponosa

U delu u kome je prvostepena presuda ukinuta, Apelacioni sud je našao da je prvostepeni sud učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka

  • 37

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su u decembru na uslovne kazne zatvora od po šest i osam meseci osuđena sedmorica žandarma zbog fizičkog napada na braću tadašnjih premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije tokom održavanja "Parade ponosa 2014".

Istom odlukom naloženo je da se žandarmima ponovi suđenje pred Višim sudom u Beogradu čija je presuda ukinuta.

Apelacioni sud je međutim potvrdio oslobađajuću presudu komandantu tog žandarmerijskog voda Radetu Matiću i pravosnažno ga oslobodio optužbi kojima se teretio da nije preduzeo mere da spreči napad.

Završna reč na suđenju za napad na Andreja Vučića: Traži dve godine zatvora za žandarme

U obrazloženju odluke, koja je danas objavljena na sajtu Apelacionog suda, navodi se da nije dokazano da je Matić izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja, odnosno da nije bio u mogućnosti da izda naređenje policijskim službenicima da prestanu sa upotrebom sredstava prinude.

Ukinuta prvostepena presuda kojom su osuđeni žandarmi koji su upotrebili fizičku silu nad Andrejem Vučićem i Predragom Malim tokom Parade ponosa 2014. godine Printskrin: Youtube

U delu u kome je prvostepena presuda ukinuta, Apelacioni sud je našao da je prvostepeni sud učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka i da je nepotpuno utvrdio činjenično stanje.

"Jedna od bitnih povreda odredaba krivičnog postupka se sastoji u tome što prvostepeni sud nije u potpunosti rešio predmet optužbe kojom je sedmorici okrivljenih stavljeno na teret i krivično delo napad na vojno lice u vršenju službe, a sud je samo jednog okrivljenog oglasio krivim za to delo, dok za ostalu šestoricu nije uopšte odlučio o tom krivičnom delu, a na šta je u žalbi pravilno ukazao i Viši javni tužilac u Beogradu", navodi se u odluci.

Druga bitna povreda koju je Apelacioni sud našao i da su nejasni razlozi presude pre svega po pitanju namere okrivljenih kod krivičnog dela zlostavljanje i mučenje za koje su su proglašeni krivim, odnosno da su radnje preduzimali sa ciljem da oštećene "zastraše i nezakonito kazne".

"Viši sud za to ne daje razloge iz kojih bi se videlo zbog čega su hteli da oštećene zastraše i nezakonito kazne", napomenuo je Apelacioni sud.

Pogledajte video:

Takođe Apelacioni sud navodi i da su nejasni razlozi o tome da - ako su se oštećeni zaustavili ispred kordona, legitimisali se i nisu pokušavali da prođu kroz kordon - šta je bio motiv žandarma da prema njima primene sredstva prinude, odnosno da bez ikakvog povoda prema njima primene sredstva primene.

Apelacioni sud je naložio prvostepenom sudu da otkloni bitne povrede, da u potpunosti reši predmet optužbe, da navede jasne razloge o činjenicama koje su predmet dokazivanja, da sasluša neposredne starešine okrivljenih o činjenicama da li je upućen poziv za pomoć, kakva su bila njihova ovlašćenja u pogledu obezbeđenja skupa visokog rizika, kao i da raspravi druga pitanja na koja je ukazano u njegovoj odluci, kako bi se donela pravilna i zakonita odluka u ovoj krivično - pravnoj stvari.

Napad na Andreja Vučića i Predraga Malog Printskrin: Youtube/N1

Ukinutom presudom na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, bili su osuđeni Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević. Na osam meseci uslovno osuđen je Dragan Savić.

Tokom suđenja koje je počelo 30. aprila 2015, žandarmi su tvrdili da su 28. septembra 2014. postupili po zakonu, i da nisu počinili krivična dela napada, i zlostavljanja i mučenja, koja im se stavljaju na teret.

Deo ovog incidenta zabeležio je snimatelj televizije N1 koji su objavili gotovo svi mediji i koji je i dalje dostupan na Jutjubu.

Na tom video-zapisu od minut i četrdeset pet sekundi, pored ostalog, vidi se kako žandarmi pendrecima tuku više lica i štitovima ih guraju u zid zgrade.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA