≫ 

Grozdan je bio strastveni ribolovac, a poslednje pecanje za njega je bilo kobno. Osa ga je ubola u jezik, preminuo je na licu mesta (FOTO)

- Dok je Vlada izneo dete iz kola da bi Grozdana odveli kod lekara, on se već srušio - priča Dušica, supruga preminulog čoveka

  • 0

Penzionisanog policajca Grozdana Petkovića (66) iz Pasi Poljane kod Niša usmrtila je osa koja ga je ubola u jezik tokom ručka, pa se pretpostavlja da se insekt nalazio na komadu hrane koju je čovek stavio u usta.

Posledice mogu biti kobne po život: Evo kako da znate da li vas je ujeo krpelj, stršljen ili mrav

Tragedija se dogodila u nedelju na Bovanskom jezeru gde je Petković, inače strastveni ribolovac, bio na pecanju. Lovio je ribu sa sinom Vladom i unukom Andrejom. Popodne su napravili pauzu i spremili roštilj za ručak. Dok je Grozdan jeo, Vlada je otišao da pogleda Andreja koji je zaspao u kolima. Čuo je oca kako je kriknuo.

- Jao, ujede me osa. Dok je Vlada izneo dete iz kola da bi Grozdana odveli kod lekara, on se već srušio - priča Dušica, supruga preminulog čoveka.

Jedan od ribolovaca je uleteo u vozilo i Grozdana povezao ka 15 kilometara udaljenoj Sokobanji dok je sin držao oca i izvlačio mu jezik da se ne bi ugušio jer se borio za vazduh. Međutim, kada su stigli do ambulante, Grozdan je izdahnuo.

Osa Foto: Foter/ slgckgc

- U kolima je još bio živ, u Hitnoj pomoći su pokušali da ga reanimiraju, dali su mu i adrenalin, ali je sve bilo uzalud. Imao je burnu reakciju na otrov insekta što se videlo i po osipu koji je dobio svuda po koži. Doktor je kazao da mu ne bi bilo pomoći ni da su bili kraj njega jer je uboden u jezik. Nije umro od gušenja, nego od alergije koja je direktno ugrozila srčani rad - objašnjava Suzana, ćerka preminulog čoveka.

Grozdanova rodbina dodaje da je on znao da je alergičan na ujede insekata, da mu ovo nije bio prvi put da je uboden, ali da nikada ranije nije imao tako drastičnu reakciju na otrov.

- Prošle godine ga je ujela osa, on je na ubod natrljao travu, burjan, dobio je aleriju, ali mu je doktorica kazala da je to alergija na travu, a ne na ubod. Pojavljivali su mu se otoci od uboda, pio bi presing, i sve bi prošlo. Niko nije mogao da pretpostavi da bi mogao od toga da umre – kažu ožalošćeni rođaci.

Petković će biti sahranjen 3. jula na Novom groblju.

ŠTO PRE KOD LEKARA

Miodrag Vučić, direktor Klinike za hematologiju KC u Nišu kaže da osobe koje su alegične na insekte u slučaju uboda moraju brzo da reaguju.

Na mesto uboda treba staviti led i izvaditi žaoku Foto: Flickr

Na mesto uboda treba staviti led i izvaditi žaoku. Ako se pojavi slabost, vrtoglavica, pad pritiska, treba što pre doći do zdravstvene ustanove. Noge treba podići uvis, a pacijent treba da se okrene na stranu da ne bi došlo do gušenja. U terapiji se primenjuju adrenalin, kortikosteroidi i nadoknada tečnosti - objašnjava Vučić.

Poslednji slučaj smrti od uboda insekta u Nišu je zabeležen 5. aprila 2016. godine kada je na niškom aerodromu preminuo Vranjanac Igor Pavlović (35). Njega je osa ujela za stomak.

VIDEO Ovaj čovek ne zna za strah: Tušira se pčelama!

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA