≫ 

Srbija lider u uništenju ilegalnog oružja, od početka godine oduzeto više od 30.000 komada municije

- Oružje u ilegalnom posedu predstavlja pretnju po bezbednost naših građana - izjavio je ministar Nebojša Stefanović

  • 3

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović poručio je danas u Londonu da su pripadnici MUP-a Srbije u prethodnom periodu preduzeli velike napore kako bi prikupili oružje i municiju u ilegalnom posedu i uništili ih u saradnji sa međunarodnim partnerima, kao i razotkrili organizovane kriminalne grupe koje trguju ilegalnim oružjem.

Stefanović u Londonu sa Majerom: Srbija najvažniji partner Nemačke na Balkanu u borbi protiv organizovanog kriminala (FOTO)

- Punopravno članstvo u EU je jasno strateško opredeljenja Republike Srbije. Međutim, to svakako nije bio naš jedini motiv, jer oružje u ilegalnom posedu predstavlja pretnju po bezbednost naših građana, razvoj i stabilnost naše zemlje - poručio je Stefanović na sastanku ministara unutrašnjih poslova i bezbednosti na Samitu o Zapadnom Balkanu koji se održava u Londonu.

On je podsetio da se naša zemlja, kada je reč o uništenju ilegalnog ili predatog oružja kroz postupke legalizacije, pozicionirala kao lider u regionu, kao i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova samo u 2017.godini uništilo više od 18.000 komada oružja.

- Pripadnici MUP-a su tokom 2017. podneli oko 1.269 krivičnih prijava, uhapsili više od 170 osoba i oduzeli 1.881 komad različitih vrsta vatrenog oružja, 24,27 kilograma eksploziva i 47.727 komada municije različitog kalibra. Sa istim trendom smo nastavili i u 2018. godini. Podneto je 747 krivičnih prijava, uhapšene su 54 osobe i oduzeto je 815 komada vatrenog oružja, 33.264 komada municije i 13,3 kilograma eksploziva - rekao je Stefanović.

Ministar Stefanović je rekao da je Srbija lider u uništenju ilegalnog oružja-Foto: Mup Republike Srbije

Ministar je istakao i da Republika Srbija u potpunosti podržava izradu Mape puta za Zapadni Balkan, kao i francusko-nemačku inicijativu koja će definisati precizne i prilagođene objektivno proverljive mere i ciljeve na planu kontrole streljačkog i lakog oružja u cilju sveobuhvatnog sprečavanja, procesuiranja i krivičnog gonjenja nedozvoljene trgovine i zloupotrebe oružja u regionu.

Na marginama Samita o Zapadnom Balkanu, ministar Stefanović razgovarao je sa britanskim ministrom za nacionalnu bezbednost Benom Valasom. Obojica ministara istakla su izuzetnu saradnju dveju zemalja u oblasti unutrašnjih poslova. Na Samitu u Londonu potpisana je Zajednička deklaracija: Principi saradnje pri razmeni informacija u oblasti sprovođenja zakona.

Ovako je izgledala jedna od zaplena oružja: 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    10. jul 2018 | 06:35

    Kakvi lideri,kakvo ilegalno oruzje.To oruzje vracaju ljudi koji su imali legalno naoruzsnje i vise nisu mogli da placaju harac.Gluposti koga midlite da zavarate.

  • sofka

    9. jul 2018 | 20:52

    Setimo se samo programera koji je dobio otkaz i kupio bombu! Problem je sto se može kupiti u oglasima po internetu! A to sto se upotrebi pa kao preda da se operu sitne i krupne ribe je bas pohvalno... predaj ilegalno i niko ga neće proveravati... zlo i naopako

  • LexMax

    10. jul 2018 | 09:03

    Amerika najnaoruzanija nacija ba svetu,i gd svaka budala moze slobodno na licnu kartu kupi npr.automatsku pusku, insistira na razuruzavanje drugih nacija radi bezbednosti gradjana... ovi je primer licemerstva za udzbenike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA