Hrvatska izručila Srbiji Darka Veskovića: Uhapšen je zbog sumnje da je ubio Nemanju Ivanova na Voždovcu

Iako su istražitelji očekivali da će Veskovićevo hapšenje rasvetliti sve detalje likvidacije Đurovića, do toga međutim nije došlo

  • 2
Dušanovac, ubistvo, izrešetan Blaža Đurović

Foto: e-stock.us/PNG Tree

Darko Vesković (38), zvani Prika, koji je početkom aprila uhapšen u Zagrebu po poternici Srbije, zbog sumnje da je sa Nemanjom Ivanovim (36) 10. marta na Voždovcu ubio Blaža Đurovića (39), izručen je beogradskom pravosuđu i određen mu je pritvor.

- Sudija za prethodni postupak je doneo rešenje kojim je ostavio na snazi rešenje o određivanju pritvora od 2. aprila 2018. godine. Pritor do 30 dana mu je određen zbog opasnosti od bekstva i postojanja osobitih okolnosti da će u kratkom vremenskom roku ponoviti krivično delo, a računa se od dana kada je uhapšen na teritoriji Republike Srbije - kaže Bojana Stanković, portparol Višeg suda u Beogradu.

Iako su istražitelji očekivali da će Veskovićevo hapšenje rasvetliti sve detalje likvidacije Đurovića, do toga međutim nije došlo jer je na saslušanju negirao da ima bilo kakve veze sa tim ubistvom.

- Tvrdio je da niti je učestvovao u u tom zločinu, niti ima bilo kakvih saznanja o njemu - dodaje naš izvor iz istrage.

Saslušan osumnjičeni za ubistvo Blaža Đurovića na Dušanovcu: Pred sudom se branio ćutanjem

Vesković je Srbiji izručen tri meseca posle hapšenja u prestonici Hrvatske. Priveden je posle informacija koju je srpska policija dostavila kolegama iz Hrvatske o kretanju osumnjičenog egzekutora.

Izručen Darko Vesković Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Zaustavljen je na ulici u blizini zgrade u kojoj je iznajmio stanu kome je živeo sa suprugom i troje dece, koji su ubrzo posle njegovog bekstva iz Beograda došli u Zagreb. U momentu hapšenja imao je falsifikovana dokumenta Bosne i Hercegovine.

Osumnjičeni Vesković je identifikovan ubrzo posle hapšenja Nemanje Ivanova, koji je priveden dve nedelje posle zločina.

Ko je Prika?

Vesković važi za čoveka bliskog Filipu Koraću, desnoj ruci Luke Bojovića, vođe "zemunaca" koji je trenutno u zatvoru u Španiji. Operativna saznanja ukazuju da je bio blizak i škaljarskom klanu i da je njegov zadatak bila je organizacija egzekucija.

Policijske informacije ukazuju da je Vesković kriminalnu karijeru počeo odavno, i to krijumčarenjem heroina iz Turske u Srbiju. Heroin je krijumčario preko BiH u zemlje Zapadne Evrope, a navodno je sarađivao sa Bojovićem i Koraćem. Saradnju su kasnije proširili na šverc kokaina iz Južne Amerike.

Osumnjičeni Vesković je, prema operativnim saznanjima, novac zarađen od prodaje droge prao ulaganjem u izgradnju stanova u prestonici, a kao glavni saradnik pominje se Ivan Ćirić Ćira, koji je bio blizak voždovačkom klanu i koji je ubijen u oktobru prošle godine na Trošarini.

U istazi ubistva Blaža Đurovića utvrđeno je da su ubice u njega ispšalile 29 metaka, a motiv likvidacije je navodno njegov sukob sa Nemanjom Ivanov koji je počeo još 2014. zbog trgovine drogom. Operativna saznanja pokazuju da je Đurović Ivanovu dao 56.000 evra da bi kupio izvesnu količinu čistog kokaina, u zamenu za deo zarade od prodaje narkotika.

Sumnja se da je Vesković ubio Nemanju Ivanova Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ivanov je obećao da će novac utrostručiti, ali mu se ubrzo javio rekavši da je posao propao, pa je Đurović tražio da mu se vrati uloženo. Đurović je u međuvremenu saznao da ga je Ivanov prevario, pa je s prijateljem Jovicom Radonjićem oteo nekadašnjeg poslovnog saradnika i danima su ga zlostvaljali u napuštenom objektu. Zbog te otmice Đurović je bio i u pritvoru, dok je Radonjić u aprilu 2015. ubijen na Zvezdari.

Sumnja se da je upravo Ivanović povezan sa tom likvidacijom. Ivanov je bio optužen i za ubistvo Vladana Veličkovića u januaru 2015. godine, u hotelu "Majdan" u Beogradu, ali je na suđenju.

Osumnjičeni Vesković u Srbiji nikada nije odgovarao za teška krivična dela, ali je dva puta hapšen zbog falsifikovanih dokumenata. Prvi put, 18. decembra 2016. kada je kod njega nađen lažni pasoš BiH, a zatim i 13. oktobra 2017. zajedno sa bratom na graničnom prelazu Horgoš, takođe zbog falsifikovane putne isprave. Posle oba hapšenja ubrzo je pušten.

Prvi postupak je prvostepeno završen u novembru 2017. osuđujućom uslovnom kaznom od osam meseci zatvora sa rokom provere od tri godine. U tom postupku Drugo osnovno tužilaštvo u Beogradu tražilo pritvor za Veskovića i to samo dva dana nakon što je ponovo uhapšen zbog istog dela. Sud je odbio da mu odredi pritvor, već mu je bila izrečena mera zabrane napuštanja boravišta u Beogradu.

VIDEO: Hapšenje 67 ljudi

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    11. jul 2018 | 16:16

    Kad je Srbin u pitanju onda hoće da izruče a ostale ne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA