Nova smrt na građevini u Beogradu: Poginuo radnik u Novom Beogradu, radio na crno

Vanredna inspekcija otkrila je samo pet radnika na crno, a dodatnom inspekcijom otkriveno je još 56 neprijavljenih radnika u 4 opštine

  • 18

Građevinski radnik T. S. (42) preminuo je jutros od posledica pada sa građevine na kojoj je radio na crno, piše Blic.

Poginuo radnik posle obrušavanja zida kod bivše američke ambasade: Prve fotografije sa gradilišta u Kneza Miloša (VIDEO)

Treći slučaj u poslednjih desetak dana gde neprijavljeni radnici gube živote na svojim radnim mestima dogodio se u petak oko 14 časova na gradilištu u Bulevaru Milutina Milankovića broj 9.

- T. S. je radio na unutrašnjem mašinskom malterisanju, a nakon pada sa građevine, čak ni nadljudski napori lekara da mu pomognu nisu urodili plodom. Nažalost, on je preminuo juče ujutru. Iz Inspekcije rada su rekli da će na lice mesta izaći tek u ponedeljak - kaže izvor upoznat sa slučajem.

Gradilište na mestu stare američke ambasade gde je stradao Nebojša Turović, Foto: Marko Jovanovic

Podsetimo, 29. avgusta Nebojša Turović (58) tragično je nastradao na gradilištu u Ulici kneza Miloša, kada se na njega obrušio zid zgrade. Nesrećni čovek je čak devet godina radio na crno, a ova strašna vest isplivala je tek nakon njegove pogibije.

BEZ POSEBNIH REZULTATA

- Kažnjavanje onih koji zapošljavaju radnike na crno nije u interesu pojedinca, Ministarstva, Vlade Srbije, već u interesu radnika i svih građana Srbije. Inspektori imaju punu podršku Ministarstva za svoj rad - rekao je tada ministar Zoran Đorđević.

Međutim, vanredna inspekcija svih gradilišta u Beogradu, koja je organizovana nakon tragedije, nije baš donela poseban rezultat pošto su inspektori zatekli samo pet radnika na crno, a dodatnom inspekcijom u još četiri opštine 56 neprijavljenih radnika. Đorđević je najavio i da se razmišlja o izmeni Zakona o radu, koji će biti rigorozniji prema onima koji krše zakon, a do tada će Ministarstvo na svom sajtu objavljivati sve što inspektori za rad otkriju na terenu - gde su vršene kontrole, ko zapošljava radnike na crno, koliko radnika...

Inspektori zatekli samo pet radnika na crno, Foto-ilustracija: Profimedia/Petr Janda - ČIF

Na svom radnom mestu život je izgubio i Zoran Anastasijević (41) iz Surdulice dok je radio na uvođenju kablovske televizije u jednoj porodičnoj kući.

Inače, novčane kazne za "rad na crno" su visoke i kreću se od 800.000 do dva miliona dinara, a inspektori rada su u prvih sedam meseci zatekli kod poslodavaca 10.258 radnika bez ugovora koji su nakon intervencije inspektora zaposlili 8.663 radnika što je 84 procenta.

VIDEO: Na gradilištu muk! Obrušila se zemlja i ubila radnika

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    8. septembar 2018 | 16:37

    70%radnika na gradnevini na crno ali inspekcija mito uzima i napise im prijavu za 1 ili 2 radnika a njih 30 na crno tako je po svim gradovima uvesti da inspekcija ode na robiju kada se desi smrtni slucaj pa videcete kako ce se sve promeniti

  • Natalia

    8. septembar 2018 | 16:33

    Svi gradjevinari rade na crno

  • Jeretik

    8. septembar 2018 | 18:02

    Ne ginu oni sto rade na crno , ginu zato sto od rmbanja " beloga dana " ne vide , i sto tako iscrpljeni gube koncentraciju , pa prave kobne greske .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA