≫ 

Doktorka iz Svrljiga odbila da pošalje sanitet i pacijent je umro: "Moj muž je krvario iz grla, peške sam ga vodila do Doma zdravlja, gde se na kraju ugušio od krvi" (FOTO)

Okrivljena doktorka nije htela da reaguje dok ne završi sve administrativne formalnosti

  • 53

Snežana Spasojević Petrović, lekar opšte prakse u Domu zdravlja "Ljubinko Djordjević" u Svrljigu osuđena je na kaznu zatvora od šest meseci zbog neukazivanja lekarske pomoći Nedeljku Samardžiću (63) jer je odbila da pošalje sanitetsko vozilo po čoveka koji je krvario iz grla usled čega se on ugušio.

Prvostepena presuda doneta je posle četiri godine od tragedije a na nju su žalbu uložili i doktorka, Osnovno javno tužilaštvo u Nišu koje je zahtevalo da joj se izrekne bezuslovna zatvorska kazna i sa istim zahtevom i Nedeljkova udovica Slavica Samardžić.

Kako se navodi u sudskoj odluci, Snežana koja radi kao specijalista opšte medicine, protivno svojoj dužnosti odbila je da pruži lekarsku pomoć Samardžiću iako se nalazio u neposrednoj opasnosti po život usled obilnog krvarenja iz hirurškog otvora na prednjoj strani vrata.

Supruga oštećenog došla je 4. aprila 2014. godine u 6.40 sati u Dom zdravlja i kazala doktorki da Nedeljko oluje od malignog tumora grkljana, da krvari iz operativne rane i zatražila da pošalje sanitet ili da dođe do njhove kuće da bi ga pregledala.

Nedeljko i Slavica Samardžić; Foto: Telegraf

Okrivljena je odbila da pošalje vozilo iako je ono bilo slobodno, a vozač se nalazio u Domu zdravlja, već je oštećenoj kazala da bez zdravstvene knjižice ne može da napiše nalog za sanitet niti može da napusti ordinaciju zbog mogućeg hitnog slučaja – navedeno je u presudi.

Nedeljkova supruga Slavica se vratila po supruga i pešice ga dovela do Doma zdravlja, gde je preminuo istog dana u 7.30 sati. Komentarišući sudsku odluku ona kaže da neće nikada zaboraviti prizor svog supruga iz čijeg je vrata šikljala krv dok ga je pešice vodila do lekara, te da se nada da će doktorica koju za to krivi, ipak završiti u zatvoru.

- Svaki trenutak je bio presudan za spašavanje Nedeljkovog života, da je na vreme poslala sanitet, mogli smo da ga prebacimo do Niša ako u Svrljigu nisu mogli da mu pomognu. Nedeljko je dva puta operisan zbog maligniteta na grlu, ali je bio u dobroj formi, igrao je košarku, fudbal, uspeo je i pešice da dođe do Doma zdravlja, verujem da je mogao da bude spasen. Molim se da žalba bude usvojena jer želim da ode u zatvor zbog mučne smrti moga muža – ističe neutešna udovica.

Neutešna udovica; Foto: Telegraf

Dragan Budimirović, direktor Doma zdravlja u svedočenju pred sudom potvrdio je da je doktorica načinila propust jer, kako je naveo, u hitnim situacijama prvo se zbrinjava pacijent a onda obavljaju administrativne stvari. Zbog teže povrede radne obaveze, Snežana Spasojević Petrović je disciplinski kažnjena smanjenjem plate.

U svojoj odbrani, lekarka je isticala da je rekla medicinskoj sestri da ode po vozača, te da je on došao po podatke o pacijentu u nameri da krene do Samardžića ali da ga je supruga dovela pre nego što je sanitet krenuo. Negirala je da je od Slavice tražila zdravstvenu knjižicu, već samo podatke kako bi pacijenta uvela u protokol. Priznala je da je disciplinski kažnjena jer nije ispoštovala proceduru propisanu za hitne slučajeve jer je smatrala da je jednostavnije da pošalje samo vozača s obzirom da nije bilo vremena da uputi kompletnu ekipu.

VIDEO Nesreća u centru Beograda, na terenu i vatrogasci i Hitna pomoć:

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joakim

    13. septembar 2018 | 22:31

    Da je dala sto evra dosao bi sanitet.Doktorko u zatvor sram te bilo.

  • Aca

    13. septembar 2018 | 22:31

    Da nema lekara advokati bi bili najgori ljudi - rece nekad neko

  • Davor

    13. septembar 2018 | 23:07

    Poznavao sam čoveka bio je veliki ljubitelj sporta i bio veoma druzeljubljivZahvaljajući njemu ja sam naučio da pecam i vezem tako reći udice pamtiću ga po svemu dobrom i vreme koje smo provodili zajedno na obali svrljiškog timoka Počivaj u miru “Nedzoo“A doktorici da se oduzme svako pravo da vise i nikad ne radi kao medicinski radnik nego negde za kaznu čisti wc na autoputu BG-NIS I TO JE BLAGOZatvor i to min 20god

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA