Ekskluzivni detalji o "Eskobaru Balkana": Jovan Vukotić švercovao drogu kao "biznismen Ivan”, a uhapšen kao "Georgije" (FOTO) (VIDEO)

Grčka policija, Europol i američka DEA u spisima su ga prozvali "Eskobar Balkana" zbog pola tone kokaina koje je uspeo da prošvercuje iz Južne Amerike u Grčku

  • 12

31 beleška sa imenima dilera i pojedinačnim količinama kokaina pronađena je u lukuznom apartmanu južno od Atine.

Tu je jedan od vođa "škaljarskog klana" Jovan Vukotić, poznatiji kao biznismen Ivan, kako se predstavljao lokalcima, počeo da širi posao. Pričao je da ima biznis u Švajcarskoj, ali iza svega toga je bio jedan jedini zadatak - trebalo je da se na tržište Grčke i Evrope proda pola tone čistog kokaina prošvercovanog iz Južne Amerike.

Zaplenjena droga pronađena je u apartmanu Foto: Grčka policija

Krenuo je po ekskluzivnim restoranima i klubovima zatvorenog tipa Atine i Glifade da baca na hiljade evra, kako bi nekome zapao za oko. Tako je uspeo da upozna uglednog biologa kome je tražio da mu pomogne oko pronalaska apartman za sebe. Biolog je brzo pronašao ono što je Jovan hteo.

Apartman na petom spratu je iznajmljen u mestu Varkiza u luksuznoj zgradi, na Aveniji Posejdon, na sat vremena od Atine. A Jovan je baš to mesto izabrao za skrivanje droge - a ono što mu je bilo najbitnije da u mestu ne bude Srba koji bi mogli da ga prepoznaju i otkriju. Kako je krajem 2017. biolog ispričao tužiocu, “moj prijatelj Ivan” je tada nestao.

Luksuzno mesto Varkiza, južno od Atine, gde je skrivan kokain Foto: Google street view

Video: Spektakularno hapšenje grčke policije - kako je pao Martin Matijašević

U spisima predmeta grčke policije Jovan Vukotić je opisan kao “Eskobar Balkana” u čijem su apartmanu pronađeni mobilni uređaji koji imaju poseban softver za praćenje kretanja kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Međutim, dok je grčka policija dobila dojavu Europola i kancelarije DEA u Atini, “biznismen Ivan” je nestao.

Hrvatski pasoš na ime Martin Matijašević, Vukotićeve desne ruke Foto: Grčka policija

Nedaleko od apartmana u Varkizi, dok je kupovao vodu, grčka policija je uhapsila čuvara droge Martina Matijaševića, kod koga je pronašla hrvatski pasoš sa adresom prebivalištem u Ulici maršala Tita u Vrbasu.

U luksuznom stanu, u specijalnom bunkeru, pronađeno je 136 kilograma kokaina vrednog pet miliona evra, 12.830 dolara u kešu i četiri mobilna telefona.

Izveštaj sa hapšenja Martina Matijaševića Foto: Grčka policija

Uhapšeni Matijašević je poliicjskim službenicima rekao je samo svoje ime i ime advokata koji će voditi postupak. Od decembra 2017. kada je uhapšen, Martinova usta usta su zatvorena, a policija je ostala bez informacije ko se krije iza imena “Ivan”.

Srpska policija drži vođu "škaljaraca" koji je uhapšen u Turskoj

Na tome je ostalo narednih 10 meseci sve do momenta kada je konačno stigla dojava preko Europola i američke DEA da je “biznismen Ivan” lociran u Antaliji u Turskoj. Tada se otkriva i ko je za Grke bio Eskobar Balkana. Mediji su saopštili konačno - u pitanju je bio Jovan Jovica Vukotić, jedan od članova “škaljarskog” klana iz Kotora, bliskog Luki Bojoviću.

Žestok udar na Luku Bojovića posle hapšenja Vukotića i Matijaševića Foto: Profimedia/AFP

SAJ priveo vođu škaljarskog klana na saslušanje: Vukotić lice krio pod kapuljačom, Vračar bio blokiran

Na saslušanju u beogradskom tužilaštvu, Vukotić je izjavio da je koristio lažni makedonski pasoš na ime Georgije Andonov, kako bi lakše putovao po Evropi.

Video: Pogledajte privođenje Martina Matijaševića, desne ruke Jovana Vukotića

(I. Čorbić/telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzedaj

    14. septembar 2018 | 20:32

    Vukoticu junace sa Ceva ravnoga mogu samo pod prozor da ti pljunu!

  • joakim

    14. septembar 2018 | 21:29

    Zasto toliki poblicitet okerelom kriminalcu.Posaljite ga kod Mila tamo mu je mesto sta mi imamo sa sa tim mafijasima.Zar nam nije dosta nase kriminalne bagre

  • Hamo

    14. septembar 2018 | 21:41

    Sposoban neki covek

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA