≫ 

Pala organizovana grupa koja je uvezla 31 tonu pokvarenog mesa iz Brazila: Buđave proizvode preprodavali firmama u Srbiji

Ovoj akciji je prethodila zaplena u Jagodini 11. avgusta 2018. godine 23 tone mesa koje je preko KiM trebalo da bude dostavljeno Ćupriji

  • 11

U akciji koju je vodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal danas je uhapšeno sedam osoba zbog sumnje da su preprodali oko 31 tonu pokvarenog mesa i mesnih prerađevina iz Brazila.

Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu o sprovođenuu istrage protiv P.S, D.D, S.M, M. M, L. Đ i M. M, koji su uhapšeni u saradnji sa policijskim upravama iz Jagodine i Užica. Sedmorica osumnjičenih se teret za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba službenog položaja.

Uhapšeni S.P. (46), odgovorno lice preduzeća "Pavlović" sa područja Ćuprije, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, i M.D. (34), odgovorno lice preduzeća "AM Trgotrans" iz Užica, osumnjičenog za zloupotrebu položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu.

Policija je uhapsila i D. G. (38) iz Ćuprije, M. M. (37) iz Paraćina i M.S. (31) iz Raške osumnjičene da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica pomaganjem.

Krivičnom prijavom obuhvaćene su još dve osobe, od kojih se jedna već nalazi u pritvoru, a za drugom policija traga.

Postoje osnovi sumnje da je S. P. sa M. D. nabavio meso i mesne prerađevine bez dokaza o poreklu, radi dalje prodaje kupcima za gotov novac. Kako se sumnja, nabavljeno meso je sa AP Kosovo i Metohija više puta dopremano do preduzeća "AM Trgotrans", gde je pripremano za dalju prodaju.

D. G., M. M. i M. S. su, kako se sumnja, obezbeđivali nesmetan transport mesa do preduzeća "Pavlović" tako što su vozaču, za kojim policija intenzivno traga, javljali o kretanju policije na putu od Užica do Ćuprije.

Policija je u hladnjači preduzeća "Pavlović" pronašla oko 31,4 tone mesa, a u hladnjači preduzeća "AM Trgotrans 08" oko 4,5 tone, čija se ukupna vrednost procenjuje na oko 12,6 miliona dinara.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

23 tone mesa iz Brazila preko Kosova trebalo je da stigne do Ćuprije, ali je jagodinska policija uništila sve!

Meso je prodato kompanijama za preradu, Foto: Pixabay.com

Osumnjičeni su da su u periodu od juna do avgusta 2018. godine nabavlili oko 31 tone mesa i mesnih prerađevina kome je rok trajanja istekao, a poreklo je iz Brazila. Terete se da su zatim to pokvareno meso preprodavali raznim preduzećima koja se bave preradom mesa i mesnih prerađevina.

Ovoj akciji je prethodila zaplena u Jagodini 11. avgusta 2018. godine 23 tone mesa, koje je iz Brazila, preko Kosova i Metohije, zatim Raške, i daljom prodajom trebalo da bude dostavljeno jednom preduzeću u Ćupriji.

Meso je uništeno, a uhapšen je Đ. L. (21), odgovorno lice koje se bavilo nabavkom mesa i daljom prodajom, saopštila je tada Policijska uprava u Jagodini.

Uhapšeni Đ. L. je osumnjičen da je počinio krivično delo krijumčarenje. Veterinarska inspekcija je utvrdila da meso, zbog isteka roka trajanja, nije za upotrebu pa je zato uništeno.

- Na određenim pakovanjima uočene su deklaracije objekata iz Brazila, od kojih su neka pakovanja još uvek bila u roku trajanja, a nekima je istekao rok i više od šest meseci - saopšteno je tada iz Uprave za veterinu.

Uvoz mesa 2017.

- Najviše mesa u Srbiju se uvozi iz država članica Evropske unije i manje količine iz CEFTA država, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. U 2017. godini u Srbiju je uvezeno ukupno 130 pošiljaka ili 681,8 tona rashlađenog ili zamrznutog goveđeg mesa, kao i 27,1 svinjskog, 143 tone ovčjeg i 3,5 tona pilećeg mesa - rečeno je iz Uprave za veterinu.

Goran Papović, Foto: Medija centar Beograd

Udruženje potrošača: Objaviti imena firmi

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović rekao je da bi bilo dobro da se informacije o otkrivenim firmama, koje se bave švercom mesa, objavljuju javno.

- Često ostajemo uskraćeni za te podatke i javnu osudu nesavesnih trgovaca, a predmeti poput ovog završe na sudu i u postupcima koji dugo traju. Informacije o zaplenama bez potadaka ko su počinioci samo uznemiravaju javnost i građane i unose sumnju da na tržištu postoji problem, da država i inspekcije ne rade svoj posao i da nismo sigurni u bezbednost proizvoda koje kupujemo - kaže Papović.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olimp

    27. septembar 2018 | 13:23

    Kako je moguće da pokvareno meso prodje sve kontrole i uveze se u Srbiju?!

  • Sinisa

    27. septembar 2018 | 14:39

    Objavite imena firmi i sa kim posluju pa da ih svi bojkotujemo

  • @ Kiki

    27. septembar 2018 | 14:21

    Imamo li mi Fito sanitarnu inspekciju I koliko će oni biti kažnjeni zbog toga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA