≫ 

Koliko žena u Srbiji je osuđeno, kakve zločine su činile i zašto? (STATISTIČKI PODACI)

Žene zločine čine iz potpuno drugačijih motiva u odnosu na muškarce

  • 0

Neke od najtežih zločina počinile su žene, naročito majke koje su ubijale svoju decu. "Ubila tek rođenog sina", "Beba otrovana metadonom", "Ostavili novorođenče u WC šolji", samo su neki od naslova koji su potresli Srbiju. Iako je u 2017. godini osuđeno 2.913 pripadnica slabijeg pola, o njihovim zločinima se slabo priča.

Razlog za to je daleko manji broj žena koje su osuđene za zločine u odnosu na muškarce. Ali, to ne znači da i one ne čine gnusna dela.

Beograd se sledio kada je na terasi u najlonskoj kesi pronađen leš osmomesečne bebe: Majka je osumnjičena, a sutra je presuda

Tokom 2017. godine 31.759 osoba je osuđeno za krivična dela, prema podacima iz Zavoda za statistiku. Među njima se nalazi 2.913 žena, a najveći broj njih ima između 30 i 39 godina - čak 822.

Zatim idu žene koje imaju od 40 do 49 godina. U tom starosnom dobu osuđeno je njih 652, a od 50 do 59 njih 422.

I žene čine zločine Ilustracija: Telegraf, cliparts.co

Baka od 60 do 69 godina, koje su počinile razna dela zbog kojih krivično odgovaraju, ima 295.

Mladih devojaka od 18 do 20 godina ima najmanje s obzirom na to da je osuđeno njih 123.

Neke od njih su se iza rešetaka našle zbog ubistva, ali i zbog brojnih drugih zločina. Međutim, žene zločine čine iz potpuno drugačijih motiva u odnosu na muškarce.

- Prijatnost i briga za druge su bazične osobine žena, pa zato one čine manje zločina nego muškarci koji su skloniji riziku ulaženju u ekstremne situacije. Žena obično učini ubistvo iz nemoći.

Ona to uradi iz bazičnih razloga - kad je maltretirana, da bi obezbedila svoju porodicu, a muškarci obično to čine zbog izazova - objasnio je za Telegraf.rs Aleksandar Šibul, psiholog.

Retko kad se desi da žene ubiju svoje dete, one ubijaju bebe i to najčešće zbog postporođajne depresije, kako navodi psiholog.

STATISTIKA PO GODINAMA

Broj osuđenih žena po godinama Foto: Telegraf

Od 2013. do 2017. godine osuđeno je najmanje osoba. Taj pad kriminala se odnosi i na žene.

- 2013. godine osuđeno je 3204 žena

- 2014. godine osuđeno je 3351 žena

- 2015. godine osuđeno je 3084 žena

- 2016. godine osuđeno je 3048 žena

- 2017. godine osuđeno je 2913 žena

Procenat žena koje učine krivično delo uglavnom bude manji od deset odsto u odnosu na muškarce.

NEKI OD NAJSTRAŠNIJIH ZLOČINA KOJE SU POČINILE ŽENE

Tanja Lakić Mahud osuđena je na 15 godina zbog ubistva svoje bebe Foto: Facebook

Beživotno telo osmomesečne bebe pronađeno je 30. septembra 2015. godine. Policija je nedužno biće, uvijeno u najlonskoj kesi, pronašla na terasi. Zbog ovog neljudskog zločina, osuđena je majka Tanja Lakić Mahud, 20. decembra 2017. godine.

Prema presudi dobila je 15 godina zatvora.

Silvana T. iz okoline Požarevca osumnjičena je da je u decembru 2015. godine ubila svoje tek rođeno dete. Prvo je tvrdila da je beba umrla na rođenju, međutim, obdukcioni nalaz je potvrdio da je novorođenče preminulo nasilnom smrću.

Žene nisu osuđivane samo zbog ubistva dece. One čine razna krivična dela.

Tanja Avramović osumnjičena je da je ubila svog ljubavnika Foto: Facebook

Bračni par Tanja Avramović (38) i Života Avramović (48), ali i Tanjin ljubavnik Bogić Đoković (49) uhapšeni su 18. septembra 2018. godine zbog sumnje da su ubili Živana Savića (75) iz Svilajnca, deviznog penzionera.

Agresivna i raskalašna Tanja šokirala je Srbiju. Kako pričaju komšije, njenu opaku narav dobro je osetio čak i Tanjin prvi muž, koga je takođe tukla! Iz tog braka Tanja ima dvoje odrasle dece.

U martu 2018. godine uhapšene su majka i ćerka zbog uzgajivanja skanka. Ovo je samo jedan od slučaja hapšenja žena i zbog narkotika.

VIDEO: Majka i ćerka iz Požege uhapšene zbog laboratorije skanka

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA