3

Aca (11) ne može da trči, da stigne drugare, on je veliki momak da bi ga majka nosila do škole (FOTO)

Aleksandar Petrović je rođen sa potpuno ukočenim rukama i nogama, kada je imao svega 13 dana u Tiršovoj je uspostavljena dijagnoza - artrogripoza

U selu Klačevica, u opštini Paraćin, sa dve sestre, roditeljima i bakom, živi Aleksandar Petrović, dečak od rođenja osuđen da bude borac. Aleksandar uskoro, 17. maja, slavi 11. rođendan. Tokom trudnoće, lekari su u sedmom mesecu, ultrazvučnim pregledom ustanovili da dečak ima deformitet stopalaKukovi ovog mališana su iščašeni, levo stopalo je zbog toga isuviše okrenuto ka spolja, a desno stopalo je zgrčeno.

Njena mama je imala 6 pobačaja pre nego što se Tea rodila: Roditeljima tek sada predstoji bitka za mezimicu (FOTO)

- Jednog momenta su se lekari dvoumili da li da predlože prekid trudnoće - priča njegova majka Merima. - Na kraju su se složili u mišljenju da će fizikalna terapija rešiti problem. Rođen je sa potpuno ukočenim rukama i nogama. Kada je imao svega 13 dana poslali su nas na kliniku u Tiršovoj gde je uspostavljena dijagnoza artrogripoza.

- Na klinici provedemo 2 meseca, zatim budemo mesec dana kod kuće, pa povratak u Tiršovu i sve tako do prve godine. Poboljšanje je bilo minimalno - priča majka.

Mali Aca, Foto: media-ps.rs

VEŽBANJE U BANJI KOVILJAČI POMOGLO

Svoju prvu operaciju stopala ovaj dečačić prebrodio je kada je imao samo godinu dana. Operacija je bila neuspešna. Zatim odlaze u banju Koviljaču, tamo počinju sa vežbama uz koje Aleksandar postiže veliki napredak, počinje da pokreće ruke i noge, "popuštaju" pesnice. Vežbe i danas radi svakodnevno.

Sa 3 godine imao je drugu operaciju stopala, ponovo neuspešnu. Jedina uspešna operacija bila je operacija kolena koju je imao sa 7 godina. Pošto rezultati operacija nisu dali zadovoljavajuće rezultate, predloženo je da operaciju izvede specijalista iz Rusije, doktor Dimitrij Popkov, koji ima velikog iskustva i veliki procenat uspešnih operacija te vrste. Nakon obavljenih pregleda, konstatovano je da su Aleksandru potrebne dve operacije. Za obe operacije potrebno je izdvojiti 13.000 evra.

DEFORMITET GA NE SPREČAVA DA SE IGRA SA DRUGARIMA

Aleksandar ima dve starije sestre, redovno ide u školu i jako je vredan i dobar đak. Prilikom odlaska i dolaska iz škole, kao i u ostalim svakodnevnim aktivnostima pomaže mu majka, jer se kreće jako otežano zbog iščašenja kukova i deformiteta stopala. Veliki je optimista, svakodnevno se igra i druži sa vršnjacima, ali mu je najveća želja da prohoda kako bi normalno mogao da obavlja svoje svakodnevne aktivnosti.

Neophodno je što pre obezbediti sredstva za operacije pošto će i sam oporavak biti dug i naporan, kako bi ovo nevino i uvek nasmejano lice dobilo njemu najveći dar - da hoda normalno, kao i sva druga deca.

MAJKA GA PRVO NOSILA U NARUČJU, PA NA LEĐIMA

- Kada je krenuo u predškolsko, ranac sam stavljala na leđa, a njega nosila u naručju do škole. Kako je rastao i bivao teži ranac je stavljao na svoja leđa, a ja njega na svoja. Sada se već kreće koliko može, ali uz jake bolove. Otežao je, pa je i kukovima teže – ispričala je Merima za portal media-ps.rs. Trudi se da bude samostalan, igra se sa drugovima kako i koliko može, želi da se stalno kreće, a zatim trpi jake bolove.

Krupne oči ovog dečaka sada su zagledane u dobre ljude. Otac Radiša kaže da uspeva da zaradi za skroman život svoje porodice, ali da je ova suma za njega, na žalost, nedostižna. Prva operacija mogla bi biti u toku maja meseca, kada mu je i rođendan. Ovo je izazov za sve dobre ljude, da Acin 11. rođendan bude stvarno srećan.

Grupa humanih građana organizovala je uz pomoć opštine, književnog kluba "Mirko Banjević", KUD "Branko Krsmanović" i KUD "Boki" iz Paraćina dečije priredbe i književno veče koje će se održati 10. maja u paraćinskom pozorištu i folklorne priredbe koje će se održati u petak, 11. maja u Hali sportova u Paraćinu. Sav prihod sa ovih manifestacija namenjen je za Acinu operaciju.

Za pomoć ovom malom velikom borcu možete da:

– pošaljete SMS 474 na 3030 – fondacija Šapić,

- iz Švajcarske SMS je "human 474" na 455

- dinarski račun – 160-496167-40

- devizni – 00-540-00025898

– IBAN br – RS35160005400002589803

Daljinac

(Telegraf.rs)

Tagovi: dečak, Deformitet, kukovi, Operacija, Paraćin, Rusija, stopala

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (3)
Poređaj komentare:
  • Č
    Čika Jova

    Nije problem poruka, problem je kojoj fondaciji se šalje. Istovremeno sa ovim zaista hitnim i potrebnim operacijama, objavljujete da je Rebrača osuđena. Niste trebali, odvratićete mnoge koji bi inače pomogli.

  • W
    Wohoo

    Da nas bar 1000 procita ovo danas i posalje jednu poruku,decak ce imati koristi.

128 fotografija za Srnu Sedmak: Devojčici rođenoj bez jednjaka potrebna još jedna operacija, a ovo je najlepši način da joj pomognete

Naš zajednički uspeh: Stigla pomoć porodici Stojanović (FOTO)

Pomozimo Filipu (5) da ponovo hoda!

Najvedrijoj profesorki nemačkoj jezika dijagnostifikovan je rak: Aleksandri treba naša pomoć da prikupi sredstva za lečenje

Mala Magdalena ima dve godine i retku bolest srca: Ako je ne operišu do treće godine, neće preživeti

Ivanu (7) najteže pada što ne može da zagrli brata: Bije najvažniju bitku, na lekarskom krevetu plače, trpi i bori se kao lav (FOTO) (VIDEO)

Stefan je otišao kod lekara samo zbog prehlade, a tamo je saznao da počinje borbu za život: Njegovi drugari su snimili video i mole nas za pomoć (VIDEO)

Poslednja Markova poruka pred start trčanja do Atine za malu Teodoru (VIDEO)

Sa igračkom u ruci i pogledom anđela Strahinja (6) se bori za život: Kako bi pobedio potrebna mu je krv. Donirajte je i spasite ga

Stefan ima 20 godina i leukemiju koja ga ubija: Samo mi možemo da mu pomognemo da pobedi u najvažnijoj borbi (FOTO)

Vidovdanska akcija: Napuštena deca sa smetnjama u razvoju čekaju na nas (FOTO) (VIDEO)

Posetite u petak pijacu u Obrenovcu, kupite nešto domaće i pomozite obolelilma od retkih bolesti

Maleni Filip (5) ne može da kaže kada nesnosni bolovi prostruje kroz njegovo telo. Izgubio je moć govora zbog zloćudnog tumora i metastaza

Najgora vest presekla je sve Aleksandrove planove i snove, ali nade još ima. Pomozimo mu da se izleči

Srpski humanitarci koji su do sada isporučili 176 tona pomoći dobili specijalan status u Ujedinjenim Nacijama (FOTO)

Maloj Jovani život visi o koncu, ali bukvalno! Do 8. juna mora da se prikupi još 29.000 evra

Stefan (20) već 2 godine vodi bitku za život: Ima leukemiju i trpi jake bolove, potrebna mu je naša pomoć da pobedi opaku bolest (FOTO)

Održana Humanitarna modna revija Purity akademije: Cilj je ostvaren, Jovan u ponedeljak nastavlja lečenje (FOTO)

Radovan veruje da je "napravljen od čvrstog materijala" i da će jednog dana stati na noge, a do toga mu fali još jedna operacija

Aleksandar je na putu da pobedi opaku bolest, a u tome će mu trebati naša pomoć

Mladom niškom novinaru potrebna pomoć: Pomozimo Bambiju da pobedi leukemiju i dalje uspešno izveštava sa utakmica! (FOTO)

Skupili smo pare za Aleksandara (10), ali on nije dočekao operaciju: Spas mu je izmakao za samo 10 dana (FOTO)

Mali Danijel čeka čak dve transplantacije, novo srce i pluća: Nikada neće reći da mu je loše, samo se sruši, nema ga (VIDEO)

Filipovi snovi, nade i očekivanja srušili su se u sekundi: Potrebna mu je naša pomoć da pobedi opaku bolest

NURDOR otvorio novu bolnicu (FOTO)

Ovo je moja poslednja faza u borbi sa leukemijom: Nikola je skupio snagu, snimio video koji para dušu i zamolio za jednu stvar (VIDEO)

Mali Dimitrije je prvih 72 sata na ovom svetu bio na liniji između života i smrti: Ne hoda i ne govori, ali njegov osmeh kaže sve

Jovan je "osuđen" na samo 52 nedelje života: On je najmlađi pacijent ikada u Srbiji sa ovom dijagnozom, a bolest nikada nije lečena! (FOTO)

Humanost na delu: Učenici PTT škole igraju za Vasu (FOTO)

Porodična drama u Nišu: Nenadu se iskomplikovalo lečenje retkog limfoma, a njegovu suprugu Marinu čeka operacija velikog tumora na mozgu

Njena mama je imala 6 pobačaja pre nego što se Tea rodila: Roditeljima tek sada predstoji bitka za mezimicu (FOTO)

Slike koje bole i sa kojih se čuje krik: Aleksandru (13) su zbog tumora odstranjena oba oka, a njegove sestre se vuku po podu (FOTO)

Aleksa (9) ne hoda i ne govori: Njegova porodica nema novca za lečenja i potrebna im je naša pomoć (FOTO)

Svi smo ustali za Mašu (9) kojoj je jedan bol promenio život: Njeni drugari, njihovi roditelji, glumci sve čine samo da opet zapleše (FOTO)

Probudimo se: Mladoj novinarki Marini hitno potrebna sredstva za lečenje od tumora na mozgu (FOTO)

Aleksandar je preživeo tešku saobraćajku, ali je ostao nepokretan i ne može da govori: Sada moramo svi da igramo za njega!

Petra (2) voli život, ali tumor na mozgu može da je spreči da živi: Pomozimo joj da i dalje bude vesela devojčica (FOTO)

Nikoli i dalje treba pomoć: Njegovi roditelji su prodali stan kako bi bili s njim tokom lečenja, sad je red na nas

Malog Acu (10) ništa više ne deli od operacije u junu: Naši ljudi iz Švajcarske sakupili su novac za njegovo lečenje (FOTO)

SRBIJO, POMOZI: Irena zbog nemaštine daje deci da jedu hleb i šećer - mališani gladuju dok neguju nepokretnog oca

Nedeljka je izgubila jedno dete i lavovski se bori da spase mlađeg sina: Aleksandar je od rođenja nepokretan i potrebna mu je naša pomoć

Božidar ima 3 godine, ne hoda i ne govori: Na početku je sve bilo u redu, a onda su roditelji primetili da se nešto čudno događa