"Šta radite bre": Radioaktivni otpad u Vinči opasnost za ceo Beograd

Kako se navodi u saopštenju, aktivisti i kandidati za gradske odbornike na listi "Šta radite bre" bili su danas u Vinči i ispred kapije Instituta ukazali na nebrigu i neodgovornost političkih elita u vezi sa tim problemom

  • 2

Grupa građana "Šta radite bre - Marko Bastać", koja učestvuje na predstojećim beogradskim izborima, upozorila je danas na veliku potencijalnu opasnost koju radioaktivni otpad na skladištu Instituta za nuklearne nauke u Vinči predstavlja za ceo Beograd.

Bastać: Hitno rešiti problem s parkingom kod Kliničkog centra

- U Vinči se nalazi jedno od najvećih skladišta nuklearnog otpada u Evropi. Već na prvi pogled jasno je da nisu ispunjeni neki od osnovnih bezbednosnih parametara kada je u pitanju skladištenje radioaktivnog otpada. U neposrednoj blizini Instituta nalaze se stambeni objekti, a nedaleko od njih i čitava naselja. Ovo se može videti samo u zemljama trećeg sveta, ali i tamo ne na desetak kilometara od glavnog grada - rekao je odbornički kandidat te grupe građana Marko Mandić.

Kako se navodi u saopštenju, aktivisti i kandidati za gradske odbornike na listi "Šta radite bre" bili su danas u Vinči i ispred kapije Instituta ukazali na nebrigu i neodgovornost političkih elita u vezi sa tim problemom.

- Ukoliko bi se ovde desio nekakav incident sa ozračenim materijalom, niko ne bi mogao ni da ispita šta se zaista dogodilo jer Beograd nema stručne i osposobljene inspektore za nuklearnu sigurnost. Da bi svi bili sigurni, neophodno je da stručnjaci definišu jasan plan odlaganja i kontrole nuklearnog otpada i da ga daju na javnu raspravu - rekao je Mandić.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milan

    21. februar 2018 | 13:28

    to treba pokupiti i staviti sve u bombe da vidimo ko ce na nas

  • Teo

    21. februar 2018 | 14:57

    Bravo, pravo u centar. Svi se prave ludi oko ovog problema a mi imamo potencijalnu ekolosku katastrofu u najavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA