≫ 

TELEGRAF ANALIZA: Ko ima najveće šanse da postane gradonačelnik

Odgovor na pitanje od milion dolara saznaćemo prema najavama krajem aprila

  • 74

Čim su objavljeni rezultati izbora u Beogradu krenula je licitacija, ko će voditi prestonicu u naredne godine. Kako je najavio predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučićtu odluku ćemo saznati za oko 50 dana. Pored roka, znamo i ko se izdvojio kao favorit za, mnogi će reći, treću najvažniju funkciju u državi.

Pala prva ostavka zbog izbora, ali u Italiji: Zašto srpski političari izbegavaju odgovornost i ko treba da ode?

Nakon što je objavljeno da je lista čiji je nosilac bio osvojila apsolutnu većinu, predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić je rekao da će se ime novog gradonačelnika Beograda znati za nekih 50-ak dana jer rok za konstuituisanje Skupštine Beograda od proglašenja izbornih rezultata traje 15 dana, a zatim je za izbor prvog čoveka prestonice potrebno još 30 dana.

Foto: A. Nalbantjan

Iako su naprednjaci od početka kampanje isticali da, pre svega kandiduju tim za Beograd, jasno se izdvajaju četiri imena kao favoriti za funkciju gradonačelnika: aktuelni gradonačelnik Siniša Mali, predsednica Gradske opštine Irena Vujović, gradski menadžer Goran Vesić i prvi na listi "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd!" Zoran Radojičić.

1. SINIŠA MALI

Aktuelni gradonačelnik Siniša Mali važi među stranačkim funkcionerima za glavnog favorita za gradonačelnika, te prognoziraju da će i dalje ostati u Starom dvoru.

Vučić je više puta isticao njegove sposobnosti, pre svega kako je uspeo da smanji dug, koji je ostao iza prethodne gradske vlasti. Takođe, izrazio je žaljenje što ga nije više branio u javnosti, kada je bio izložen pritiscima zbog rušenja u Savamali, navodnog posedovanja stanova u Bugarskoj i doktorske diplome.

U prilog tezi da će Mali ostati prvi čovek prestonice, idu i ostali rezultati koje je postojeća gradska vlast ostvarila, od enormnog povećanja gradilišta, preko novih investicija, do sve većeg broja turista.

Foto: Vladimir Milovanović

2. IRENA VUJOVIĆ

Rame uz rame sa Malim, upućeni kao favorita za 74. gradonačelnika Beograda vide Irenu Vujović. Prvo je bila pomoćnik gradonačelnika, a onda je pre dve godine preuzela vođenje opštine Savski venac. Vujović je na terenu pokazala menadžerske sposobnosti, iako čelnici gradskih opština nemaju prevelika ovlašćenja.

Da radi dobar posao pokazali su i rezultati nedeljnih izbora. Kako vodi stranku na lokalu, jedna je od najzaslužnijih što su naprednjaci pobedili u Savskom vencu.

Kako se Vučić često odlučuje da za ključne izvršne funkcije predloži žene (Ana Brnabić, Maja Gojković, Jorgovanka Tabaković), šanse Irene Vujović dodatno rastu i nije nemoguće da na čelu Beograda bude treća po redu žena od uvođenja višestranačja.

Foto: Milena Đorđević

3. GORAN VESIĆ

Odmah iza dvojca Mali-Vujović, kao favorit se izdvojio prvi operativac prestonice Goran Vesić. I prošli put je bio u najužem krugu favorita za gradonačelnika. Iako nije seo u fotelju, stalno je bio prisutan na terenu kao gradski menadžer, kreirajući novo lice grada.

Tu svoju poverenu misiju nastavio je i tokom kampanje, u kojoj je bio jedan od najaktivnijih članova SNS.

Kako je još 1997. godine upućen u gradske poslove, s obzirom na to da je tada postao član Izvršnog veća Skupštine grada Beograda, sigurno da ima najviše iskustva kako funkcioniše prestonica i kako treba rešavati urgentne probleme metropole.

Foto: Vladimir Milovanović

4. ZORAN RADOJIČIĆ

Na listu favorita Radojičić je dospeo samim tim, što je dobio priliku da bude prvi na listi "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd!". Da nije tako i da Vučić sa njim ne računa ozbiljno, zasigurno ne bi njegovo ime bilo prvo među jednakima.

Osim, što je vrhunski lekar, svoje menadžerske sposobnosti je pokazao vodeći Univerzitetsku kliniku u Tiršovoj.

Na pitanje da li će biti gradonačelnik, novinarima je odgovorio da je spreman za taj izazov.

Foto: A. Nalbantjan

U međuvremenu su i kladionice izašla sa ponudom ko bi mogao da bude gradonačelnik. Prema njihovim kvotama Irena Vujović je favorit broj jedan.

Kvota na nju iznosi 2,4, odmah iza nje je sadašnji gradonačelnik Siniša Mali sa 2,6, a potom slede Goran Vesić i Zoran Radojičić sa po 4,0, Aja Jung sa 7,0 i Aleksandar Antić sa kvotom 10.

VIDEO: Otac modernog Beograda i najomiljeniji gradonačelnik Beograda

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tara

    6. mart 2018 | 18:29

    Sinisa Mali je veoma dobro obavljao funksicju gradonacelnika, nadam se da ce nastaviti doar rad.

  • Petar

    6. mart 2018 | 18:28

    Svi su uspešni i ostvareni ljudi. Svoj uspeh su gradili sami i znaju kako do uspeha doći. Ko god od njih da bude odabran, biće dobar pogodak, jer vole svoj Beograd, časni su ljudi, i učiniće sve da se planovi ostvare. Ko ne bude, daće svoj puni doprinos na nekoj drugoj poziciji. Kvaliteti tih ljudi su veliki. Svakome od njih želim sreće i daljeg uspeha u životu i radu.

  • Marija

    6. mart 2018 | 17:47

    Definitivno Vesic. Sposoban, vredan, extra obrazovan, posten , ne stedi si ni nocu ni danju. Nisu ovi drugi losi ali neko ko ce biti potpuno posvecen Beogradu i Beogradjanima je Vesic

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA