≫ 

Jelica je uspela na fakultetu da uradi ono što niko nije mogao 43 godine! (VIDEO)

- Nisam propuštala ni jedna predavanja, ni jedne vežbe, osim ako sam baš bila sprečena, a sad razmišljam kako će moj život izgledati - ispričala je Jelica Rastoka

  • 1

Jelica Rastoka (22), Banjalučanka koja je protekle sedmice postala diplomirani ekonomista, upisala se u istoriju 43 godine starog Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci na kojem se školovala.

Beograđanin ostavio vrhunsku poruku komšijama: Ljudi, diplomirao sam. Doći će pola grada kod mene! (FOTO)

Fakultet je četiri meseca pre roka završila sa svim desetkama u indeksu, i to bez poništavanja lošijih ocena, a osim nje od osnivanja ovog fakulteta sve desetke imalo je još dvoje studenata koji su se školovali pre više decenija.

Diplomski rad "Preduzetništvo u javnoj upravi kao faktor održivog razvoja" odbranila je takođe ocenom 10.

-Ako govorimo o savremenim trendovima preduzetništvo je jedna od stvari koja mora biti primenjivana ukoliko bilo koji sistem pa čak i pojedinac želi težiti bilo kakvom napretku i prosperitetu - rekla je ona i dodala da smatra da je preduzetništvo uz IT sektor još par oblasti, predstavlja profesiju budućnosti.

Završetak fakulteta za nju predstavlja najveći životnu promenu jer je od prvog razreda osnovne škole svaki radni dan prisustvovala nastavi, odnosno predavanjima.

- Nisam propuštala ni jedna predavanja, ni jedne vežbe, osim ako sam baš bila sprečena, a sad razmišljam kako će moj život izgledati - ispričala je Jelica Rastoka ekipi Anadolu Agency (AA).

Već dva dana nakon diplomiranja ova odlučna mlada devojka prikupljala je dokumentaciju za upisivanje master studija, takođe na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci jer je zanima akademska karijera, dok će za više cikluse studija razmisliti i o inostranim fakultetima, a što će joj sigurno olakšati činjenica da govori pet jezika i to engleski, nemački, španski, francuski i ruski.

-Moj najveći san je da napravim naučni doprinos da nešto otkrijem što niko nije otkrio - kaže ona i dodaje da namerava da se bavi se analizom preduzetništva sa aspekta održivosti i samoodrživosti jer je - neverovatno koji su multiplikativni efekti preduzetništva i samozapošljavanja.

Na pitanje kako je uspela dobiti "iz prve" sve desetke objasnila je da je gotovo sve ispite polagala u prvom ispitnom roku, a da joj je mnogo pomogao aktuelni sistem školovanja, jer je nakon spremanja dva kolokvijuma na kraju za ispit samo ponavljala već naučeno.

- Mogu reći da je to najviše iz poštovanja prema profesorima, da nisam nikada izlazila na ispit nespremna - kaže ona.

Ključan je bio i njen interes za nauku i znatiželja zahvaljujući kojoj je pažljivo slušala profesore na predavanjima.

- Stvarno nije bilo ni jednog predmeta u kojem nisam pronašla nešto interesantno - rekla je ona i dodala da i inače koristi svaku priliku da ljude od kojih može nešto naučiti pita sve što je zanima.

Takmičarski duh poseduje od malih nogu kada se majkom takmičila ko će složiti više odeće za kraće vreme, a razvijala ga je u osnovnoj i srednjoj školi gdje je učestvovala na brojnim takmičenjima.

(Telegraf.rs/ Anadolija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA