Kako Hrvati ruše jedinstvo EU: Ne mogu da žive i rade u Britaniji, pa koriste Bregzit da "proguraju" svoje radnike

"Prava građana su veoma važna za Hrvatsku, kao i specifična pozicija u odnosu na slobodu kretanja radnika", navela je savetnica hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Maja Bogdan.

  • 6

Hrvatska koristi pregovore o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije kako bi pokušala da britansko tržište otvori za svoje radnike, piše briselski portal Politiko.

Hrvat među najbogatijim ljudima Vatikana: Šestorica biskupa u banci drže 3,4 miliona evra, među njima i zagrebački kardinal (FOTO)

Zvanični Zagreb je, kako se navodi, tražio od glavnog pregovarača EU za Bregzit da se kroz pregovore omogući Hrvatima da žive i rade u Britaniji od jula sledeće godine i da time steknu beneficije koje će imati državljani zemalja članica Evropske unije, kada Britanci napuste taj blok, što bi trebalo da se dogodi 2019. godine.

- Za razliku od građana preostalih 26 država EU, Hrvati nemaju automatsko pravo da žive i rade u Britaniji, zbog privremenih restrikcija koje su uvedene posle ulaska Hrvatske u EU 2013. godine. One su na snazi do 30. juna 2018. godine, a London bi mogao da ih produži za dve godine - navodi Politiko.

Ukoliko do toga dođe, Hrvati ne bi mogli da imaju korist od ponude britanske premijerke Tereze Mej za "rešenim statusom građana EU", posle Bregzita, ocenjuje taj portal.

- Prava građana su veoma važna za Hrvatsku, kao i specifična pozicija u odnosu na slobodu kretanja radnika - navela je savetnica hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Maja Bogdan.

Ta tema je bila na dnevnom redu i kada je prošle jeseni glavni pregovarač EU u slučaju Bregzit Mišel Barnije posetio Zagreb, ali je pitanje doseglo dramatičan nivo u kasnijim konsultacijama.

- Hrvatski demarš, za sada limitiran na diplomatske razgovore iza zatvorenih vrata, rani je signal da specifični zahtevi pojedinih država članica izlaze na površinu i tokom ranih pregovora i dodatno komplikuju sve. To sugeriše da tražena kohezija u EU možda neće potrajati - navodi Politiko.

- Na papiru, Hrvatska ne može da blokira dogovor sa Britanijom jer je za postizanje konačnog dogovora neophodna kvalifikovana većina država članica, a ne konsenzus. Za sada, Zagreb ne preti Briselu, ali nesaglasje u EU nosi politički problem i mogao bi Londonu da da vetar u leđa da iznese nove zahteve - ocenjuje briselski portal.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA