Crnogorci doneli novi zakon i dozvolili LGBT osobama da služe vojni rok

Uz uvođenje dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem biće omogućeno da i LGBT osobe prvi put ravnopravno obuku sivomaslinastu uniformu

  • 9

Ulaskom Crne Gore u NATO usledilo je donošenje novog Zakona o vojsci Crne Gore koji donosi mnogo noviteta. Uz uvođenje dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem (2019. godine) biće omogućeno da i LGBT osobe prvi put ravnopravno obuku sivomaslinastu uniformu. Ova novina dolazi 13 godina nakon što je vojska ukinula obavezu služenju vojnog roka.

Homoseksualci su prekrasni ljudi, zaslužuju jednaka prava, pa i brak: Albanski poslanik u Makedoniji podigao veliku prašinu (VIDEO)

- Crnogorsku vojsku ustrojićemo po standardima kolektivnog sistema odbrane - kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

Dobrislav Bajović, pukovnik u penziji, kaže da novi zakon donosi dosta nedorečenosti, pišu "Večernje Novosti".

- Tu pre svega mislim na odrednicu dobrovoljnog služenja vojnog roka i to sa oružjem. U moje vreme to je bilo nespojivo, jer dobrovoljnost pojedinca ne obavezuje da koristi oružje, jer ako ga zloupotrebi, šta onda? Saznao sam da će i LGBT pripadnicima biti omogućeno da služe vojni rok, što je, opet, ne tako davno bilo nezamislivo. Dobro se sećam dok sam bio aktivan oficir da se homosekusalizam smatrao bolešću i takvi ljudi su oslobađani obaveze služenja vojnog roka - kaže Bajović.

On dodaje da su očigledno došla nova vremena i da će novi vojnici morati javno u svom anketnom listiću da saopšte da li pripadaju LGBT populaciji.

- Sličan "tretman" proći će i oni koji su skloni alkoholizmu, narkomaniji i drugim porivima. Naravno, tu je i pitanje rešenosti bračnog stanja i, ponavljam, eventualne sklonosti prema istom polu - komentariše pukovnik Bajović.

Novi zakon, između ostalog, daje mogućnost ministru da donosi odluke o upotrebi vojske i drugim aktivnostima u zemlji, što je do sada bila nadležnost Saveta za odbranu i bezbednost.

Ministar, na predlog načelnika Generalštaba, može privremeno uputiti profesionalno vojno lice na rad u drugu organizacionu jedinicu GŠ, komandu ili jedinicu vojske, zbog čega negoduje sindikat VCG, pišu "Večernje Novosti".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA