Svi kažu kriza je, ali za kafanu se uvek nađe: U Republici Srpskoj godišnje popiju 40 miliona maraka (FOTO)

Ovo saznanje ne bi bilo spektakularno, da u RS od ukupno 250.000 zaposlenih, polovina ne radi za platu manju od 610 KM, što jednoj četvoročlanoj porodici ni približno nije dovoljno ni za hranu

  • 11

Sudeći po statističkim podacima u Republici Srpskoj se ne živi loše. Za samo godinu dana na hranu i piće u ugostiteljskim objektima u prošloj godini je potrošeno više od 40 miliona maraka, što znači da je u ovim objektima dnevno u proseku popijeno i pojedeno - 110.000 KM.

Maloletnici više neće moći u kafiće posle 22 sata: Vesić siguran da će roditelji biti zahvalni zbog toga

Ako to podelimo na 62 opštine koliko broji Republika Srpska, onda ispada da je dnevna potrošnja po opštini oko 1.700 maraka, što i nije neka brojka posebno za veće gradove.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je u preduzećima koja se bave ugostiteljstvom promet u posluživanju hrane i pića prošle godine iznosio 40,9 miliona KM.

Prema nekim procenama, promet u kafanama i kafićima je zasigurno duplo veći od onog koji prikazuje statistika, što znači da građani na iće i piće daju oko 80 miliona KM.

Ovo saznanje ne bi bilo spektakularno, da u RS od ukupno 250.000 zaposlenih, polovina ne radi za platu manju od 610 KM, što jednoj četvoročlanoj porodici ni približno nije dovoljno ni za hranu.

- Ovde je takav mentalitet ljudi, za kafanu će se uvek naći, moram reći da promet nije kao prethodnih godina, ali posla svakako ima. Subotom i nedeljom niko ne želi da ostane kod kuće, ali moram napomenuti da su svakog vikenda aktuelne razne promocije, pa se trudimo, a kako vidim u tome i uspevamo, da kafana bude dostupna svima - rekao je za Telegraf.rs Saša Radan ugostitelj iz Hercegovine.

Foto:Privatna arhiva

S druge strane, zvanični podaci javnih fondova pokazuju da je oko 74.000 radnika prijavljeno na minimalac, dok se procenjuje da na crno u Srpskoj radi više od 80.000 ljudi.

Uprkos prilično slabom budžetu većine građana RS, promet u kafanama očigledno ne ispašta. To potvrđuju i pune bašte, čak i u samom špicu radnog vremena, da se prosto nameće pitanja ko u ovoj državi uopšte i radi.

Još je veća nedoumica odakle ljudima pare,  kada je svima poznato kakav je standard, odnosno, da većina građana jedva krpi kraj s krajem i bukvalno živi od danas do sutra.

- Danas se u ugostiteljskim objektima "završavaju poslovi", u kafanama i restoranima se vode poslovni razgovori, svaki ugovor se "zalije", tako da me ne iznenađuje statistika i potrošenih 40 miliona maraka u kafanama - zaključio je Saša.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA