≫ 

Albanac koji je upravljao dronom sa zastavom Velike Albanije zatražio politički azil u Hrvatskoj

Srbija Morinu tereti za podsticanje krivičnih dela među narodima...

  • 3

Albanac Ismail Morina, koji je uhapšen u Hrvatskoj po poternici Srbije zbog skandala sa dronom i zastavom "velike Albanije" traži politički azil u Hrvatskoj.

FS Albanije bi da spreči izručenje Morinaja, navijači prave miting u Tirani! (VIDEO)

Advokat Ismaila Morine Darko Butigan potvrdio je danas za BIRN da je njegov klijent podneo zahtev za politički azil u Hrvatskoj i da želi da izbegne izručenje Srbiji jer milsi da neće imati fer suđenje.

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova primilo je zahtev za politički azil Ismaila Morine, javila je danas agencija Hina, pozivajući se na nezvanične izvore.

Hina navodi da tu informaciju nije moguće zvanično potvrditi jer je reč o tajnom podatku, ali dodaje da se nezvanično saznaje da je MUP primio Morinin zahtev i da će uskoro doneti odluku.

Ovaj zahtev mogao bi da odloži i odluku Vrhovnog suda povodom žalbe na odluku Županijskog suda u Dubrovniku koji je utvrdio da postoje svi preduslovi za Morinino izručenje.

Morina je osumnjičen da je 14. oktobra 2014. upravljao dronom sa zastavom "velike Albanije" koji je leteo iznad stadiona u Beogradu tokom fudbalske utakmice Srbije i Albanije, posle čega je došlo do sukoba navijača na terenu, a utakmica je prekinuta.

On je u junu uhapšen u Hrvatskoj po poternici Srbije, a sud u Dubrovniku je prošlog četvrtka odlučio da ga izruči Srbiji. Butigan se na tu odluku žalio Vrhovnom sudu Hrvatske koji nema definisan rok do kada mora da odluči o žalbi posle čega odluku Suda treba da potvrdi i resorni ministar.

- Obično je Vrhovnom sudu potrebno dva do tri meseca da odluči po žalbi, ali sada će zahtev za azil odložiti izručenje za šest do deset meseci - rekao je Butigan.

U subotu je Fudbalski savez Albanije pozvao albansku vladu da "pravno interveniše" i da spreči izručenje Srbiji Ismaila Morine. Prethodno je, u petak, albanski ministar pravde pozvao svog hrvatskog kolegu da suspenduje zahtev za ekstradiciju Morine u Srbiju jer nije u skladu sa evropskim konvencijama o izručenju i ljudskim pravima.

Fudbalski savez u nedelju je najavio žalbu zajedno sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

BIRN podseća da je Morina razljutio srpske nacionaliste zbog drona sa zastavom "velike Albanije" tokom utakmice u Beogradu, dok mu se albanski nacionalisti iz istog razloga dive i smatraju ga herojem.

Butigan je za albansku televiziju "Top čenel" rekao da Srbija Morinu tereti za podsticanje krivičnih dela među narodima za šta je zaprećena kazna do osam godina zatvora.

BIRN dodaje da se Morina sukobljavao sa zakonom i u Albaniji. Bio je uhapšen u oktobru 2015, kada je kod njega pronađeno oružje i 36 ulaznica za fudbalsku utkamicu protiv Srbije u Elbasanu. Oslobođen je u decembru.

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA