6

Prijateljstvo Srbina i Bosanca zbog kojeg je snimljen i film: Upoznali se na ratištu, bili su suprotnim stranama. Taj dan pamtiće do kraja života (FOTO)

- Bio sam uveren da je mrtav jer sam mu se dobro zagledao u lice - rekao je Bošnjak

Daut Tihić, Dane Vasić
Printskrin: dw.com

Rat u Bosni i Hercegovini ispisao je neke od najkrvavijih i najstrašnijih priča na ovim prostorima, ali ima i onih retkih sa srećnim završetkom. Ovo je jedna od njih, a protagonisti su Bošnjak i Srbin - Daut Tihić i Dane Vasić.

Žarko i Malik su među poslednjima koji su princezu Dajanu videli živu: Pred smrt je posetila Bosnu i ove povređene dečake u ratu (VIDEO)

Bio je novembar 1992. godine kad je Daut ubio Daneta, a četrnaest godina kasnije opet su se sreli u jednom kafiću. Kako je to moguće? Krenimo ispočetka.

- S porodicom sam iz rodnih Skelana na obali Drine izbegao u planinu u selo Miholjevine. Čini mi se da je to bio novembar 1992. godine. Saznali smo da Srbi spremaju napad na sela Joševa i Jagodnja. Krenuo sam s nekolicinom vojnika u pomoć meštanima tih sela. S visine sam gledao kako se srpski vojnici raspoređuju za napad.

- Odjednom, na nekoliko metara ispred mene, kao iz zemlje iznikao, pojavio se srpski vojnik, pridižući se iz klečećeg stava s puškom u rukama. Zapucao sam rafalno i pogodio ga u prsa. Pao je na leđa. Bio sam uveren da je mrtav jer sam mu se dobro zagledao u lice. Zapucalo je i dole oko sela. Ne videvši druge vojnike, krenuo sam dalje s namerom da po povratku uzmem pušku od ovoga kojeg sam ubio.

Printskrin: dw.com

- Borba nije dugo trajala, odbili smo napad na sela jer je iznenađenje izostalo mojom pucnjavom. Na povratku, video sam da nema ni srpskog vojnika ni puške. Pomislih da su ga njegovi izvukli jer sam po uniformi znao da se radi o nekoj specijalnoj jedinici - ispričao je Daut za "Dojče vele" događaj iz ratne 1992. godine.

Preživio je rat i pakao Srebrenice, a potom je nekoliko godina proveo u Švedskoj. Vratio se u domovinu i u blizini Sarajeva kupio kuću. Danas živi u rodnim Skelanama, gde se bavi uzgojem krava i prodajom mleka.

Jedne večeri bio je s društvom u kafiću kad je ušao jedan čovek i seo za sto pored. Daut nije mogao da dođe sebi kad ga je video.

- To je čovek kog sam ubio - rekao je društvu.

- Kako si ga ubio kad svi vidimo da je živ - uzvratili su mu.

Daut je ustao i prišao čoveku.

- Ja sam tebe ubio - rekao mu je.

- Kako si me ubio, kad vidiš da sam živ - odgovorio mu je čovek na isti način kao i prijatelji.

Printskrin: dw.com

Svoju stranu priče otkrio je i Vasić.

- Zbog stalnih napada iz tih sela planirali smo akciju i ja sam kao onaj koji poznaje teren krenuo u izviđanje. Imali smo sve informacije i to je trebala biti rutinska akcija. U jednom trenutku nešto je u mojoj blizini krcnulo. Okrenuo sam se i video čoveka s puškom uperenom u mene.

- Zbog slične uniforme nisam u trenutku bio siguran jel’ "naš" ili "njihov". Taj trenutak neodlučnosti presudio je da on bude brži, inače bih ja njega ubio. Nisam čuo pucanje, samo sam video kako cev njegove puške vibrira. Osetio sam strašan udarac koji me odbacio unazad nekoliko metara i to je sve čega se sećam.

- Kada sam došao sebi saznao sam da su me "moji" izvukli. Video sam poderani pancir koji je zaustavio metke i raskomadani kundak puške. To me spasilo. Imao sam sreću da ostanem nepovređen - ispričao je Vasić i razjasnio ovu priču.

Printskrin: dw.com

Susret u kafiću izrodio je novo prijateljstvo. Daut je Danetu rekao da mu je iskreno drago što je živ jer ga ne mora nositi na duši. Usledilo je i upoznavanje uz piće, a novi prijatelji su ubrzo počeli sarađivati i kovati planove za zajednički posao.

Dane živi na srpskoj obali Drine, u Bajinoj Bašti i bavi se otkupom lekovitog bilja, šumskog voća i plodova. Ima vlastitu hladnjaču i lanac suvenirnica.

Tvrde da se ne stide onoga što se dogodilo u ratu jer su bili vojnici koji su spašavali vlastiti život i doneli su zaključak da je rat nešto najgore što se može dogoditi.

Ovo prijateljstvo bilo je motiv za dokumentarni film "(Ne)Prijatelji" autora Emira Kapetanovića i Seada Kreševljakovića, koji će biti prikazan u nedelju, 13. avgusta, u sklopu Sarajevo Film Festivala.

(Telegraf.rs/Dojče vele)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: rat ubistvo susret bosna drina prijateljstvo film bosna-i-hercegovina bosnjak rat-u-bosni
Najnoviji komentari
 • W
  Wien

  Lijepo da oprastaju obojica lijepo da se druze...ali bratstvo i jedinstvo vise nikada...jednom laz vazda laz...kao komsije da kao braca nikada...

 • Ђ
  Ђура

  А зашто не би били пријатељи.Нису ни један ни други хтели рат већ неко трећи.

 • V
  Viki

  Mora covek da se slozi da je rat najgora stvar na svetu. Drago mi je da su oboje zivi. Zelim im uspeh u zivotu.

Očekuje se obraćanje hrvatskog premijera o Agrokoru u Saboru na godinu dana od formiranja vlade

Brutalno nasilje devojčica u Banjaluci: Tukle su svoju vršnjakinju do krvi, vređale je i šutirale, pa tražile da im se izvini i ljubi đon (VIDEO)

Matei (17) se od nedelje gubi svaki trag: Nestala je pod misterioznim okolnostima, majka moli sve da pomognu (FOTO)

Ispitani svi osumnjičeni u slučaju Agrokor: Sudija sada treba da donese ključnu odluku

Bizarna nesreća u Makedoniji: Pregazio ga traktor, pozvao Hitnu pomoć, pa umro

Uništena bista Lole Ribara: Išarali je ustaškim simbolima, i to samo 7 dana nakon što je postavljena (FOTO)

Da li su Ramu sprečili da priča na albanskom u Skoplju? Počeo da govori na maternjem jeziku, a onda je odjednom nastavio na engleskom

Ukleto jadransko ostrvo odnelo još jednu žrtvu: Na njemu su se dešavale misteriozne smrti, a juče se dogodila još jedna tragedija

Ivo Sanader smešten hitno u bolnicu, nije se pojavio na suđenju

Policijski obračun sa kriminalcima: Uhapšeni saradnici "kavačkog klana", češlja se Herceg Novi

Drama na autoputu u Hrvatskoj: Terencem pokušao da izgura policiju, pa sleteo u kanal. Ima dosta povređenih

OTAC JE UZEO MOBILNI TELEFON SVOJE ĆERKE (11): Kada je video šta se u njemu nalazi, umalo se nije onesvestio

U aferi Agrokor uhapšeno 12 osoba

Hrvati se odrekli pozdrava "Za dom spremni!"

Kako je rasla imperija Ivice Todorića - i kako se gasila?

Zovu ga slovenački Tramp: Poreklom je Crnogorac, skoro sa svima se posvađao i pomirio, kreće u borbu protiv "kralja Instagrama"

BALKANSKI LAS VEGAS: Grci masovno prelaze granicu zbog kocke i zabave, kupuju i troše pare jer je ovde sve "za DŽ" (FOTO) (VIDEO)

Zaev proglasio pobedu na lokalnim izborima u 40 opština, ubedljivo vodi u Skoplju

Da su mi pronašli i 1 evro otuđenog i proneverenog novca, već bih bio u zatvoru: Oglasio se Ivica Todorić nakon policijske akcije (FOTO)

Počela policijska akcija Agrokor: Todorić u inostranstvu, više od 300 policajaca na 60 lokacija (FOTO)

Nema kraja bahatosti sveštenih lica: Vladika isterao Srbe na ulicu da bi crkvu pretvorio u kafanu

Lokalni izbori u Makedoniji: SDSM vodi u 37 opština, VMRO u 15 (FOTO)

Svi smo uz Amira: Učenik iz Bosne je prva osoba nominovana za "dečijeg Nobela za mir" na Balkanu (VIDEO)

Tužan život Srba u Hrvatskoj: Mladi menjaju veru da bi dobili posao, živi se u siromaštvu, sela su razrušena, a kuće napuštene

Amfilohije: Srpkinje pobiju više dece nego Tito, Musolini i Hitler

Obeleženo 300 godina pravoslavlja u Rijeci: Grad koji je najbolji primer suživota i dobrih odnosa više naroda

Nesreća na pruzi Beograd-Bar: Voz udario muškarca koji je išao pored šina, ostao na mestu mrtav

"Sve ću vas pobiti, ako moja ćerka ne položi vozački": Bahati policajac zapretio komisiji, a ima već 5 krivičnih prijava

Lokalni izbori u Makedoniji: Tuča na biralištu, niko nije priveden (FOTO)

Bosanci napravili najveći burek: Težak je 650 kg, spuštali ga dizalicom, i sada se bore za Ginisovu knjigu rekorda (VIDEO)