Mali Cesar (7) ne ide kod oca u Italiju, ostaje uz majku u Splitu: Uz pomoć trika tipičnog za Hrvatsku prekinuta višemesečna agonija

Većina država ne sprovodi predaju dece roditelju koji je strani državljanin i koji bi ga odveo izvan zemlje

  • 10

Tokom dva meseca od pokušaja predaje maloletnog Cesara Avenatija (7) ocu Italijanu Alesandru Avenatiju Opštinski sud u Splitu nije zakazao novi datum izvršenja.

POSLEDNJA VEST: Nina gubi starateljstvo nad sinom (7), mora da ga preda bivšem mužu

Ispovest Cesarevog oca: Bio sam ispred Ninine zgrade, izgledalo je kao da će me masa linčovati (FOTO)

Prvi put je predaja dečaka pokušana krajem juna ove godine, ali je odložena s formalnim objašnjenjem da nije pozvan sudski prevodilac za italijanski jezik, dok je stvarni razlog bio okupljanje više hiljada ljudi na protestu na Pujankama, gde mali Cesar živi s majkom Ninom Kuluz. Da se tada pokušalo s odvođenjem dečaka, najverovatnije bi došlo do eskalacije nasilja koje nikome nije bilo u interesu, piše slobodnadalmacija.hr.

Za odluku da neće doći do predaje dečaka znalo se već dan pre među službenim osobama koje su morale da sprovedu i osiguraju ovu nepopularnu meru. Osim same činjenice da je reč o živom biću, dodatni razlog za nevoljnost sprovođenja pravosnažne odluke je činjenica da je otac strani državljanin, dok je majka Nina Kuluz, kod koje je dete, Hrvatica. Kako države inače ne izručuju svoje državljane, isto tako većina njih ne sprovodi predaju dece roditelju koji je strani državljanin i koji bi ga odveo izvan zemlje.

Foto: Privatna arhiva

Naravno, na papiru se na sve načine poštuju sudske odluke i evropske konvencije, ali u stvarnosti je svaki izgovor dobrodošao pa se u praksi zadržava postojeće stanje.

MAJKA ODGOVARA ZA OTMICU

Već sada je očito da će Cesar sam odlučiti hoće li i kada otići s ocem i to pošto napuni 18 godina. Kada je odveden iz Italije 2012. godine, nije imao tu privilegiju da može da odlučuje o tome. Imao je tada samo godinu i po.

U međuvremenu je došao u uzrast da već ide u hrvatsku osnovnu školu, nakon godina razdvojenosti od oca Italijana i boravka u BiH i života isključivo s jednim roditeljem. Upravo zato je kod njega izražen strah od odvajanja od majke, o čemu je govorilo više stručnjaka, ali i osećaj da mu nedostaje figura oca u životu. Kako majka nije spremna da ode u Italiju s njim kako bi prebrodio strah od odvajanja i lakše prošao prilagođavanje, situacija je trenutno jasna. Cesar će ostati s majkom u Hrvatskoj, gde će ona na sudu odgovarati za međunarodnu otmicu.

Foto: index.hr

Budući da je majka optužena za otmicu svog deteta, počiniteljke u tim slučajevima se oslobode ili se, ako baš moraju da se osude kao u slučajevima kad je dete odvedeno izvan granica Hrvatske, ide na blagu sankciju, nikada na zatvor.

NIŠTA BLIŽI ŽIVOTU SA SINOM

Italijan Alesandro Avenati, uprkos pravosnažnoj sudskoj odluci da njegov sin mora da se vrati u Italiju, gde je rođen i odakle je nezakonito odveden, neće uspeti da ga odvede nazad. Bez obzira na činjenicu da oba roditelja prema odluci italijanskog suda imaju zajedničko starateljstvo, taj model u praksi nije prošao jer majka nije želela da ostane u Italiji. Kako će i hoće li Cesar viđati oca dok je u Hrvatskoj, tek će vreme pokazati, jer krajem juna, kada je otac došao u Split kako bi Cesara odveo u Italiju, nije uopšte uspo ni da vidi sina. Do zgrade je doveden pod jakom policijskom pratnjom, ali nisu se usudili da ga približe zgradi u kojoj mu je bilo dete.

Ustavni sud već je odbio tužbu Nine Kuluz, koja je tražila da se ne sprovede predaja dečaka.

Sigurno će posle neuspelog odvođenja Cesara u Italiju tužbu podneti i njegov otac, jer tek posle toga može da ide na Evropski sud. Ako mu Ustavni sud da za pravo, imaće jedan dokument više s kojim neće biti ništa bliže životu sa sinom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG

    28. avgust 2017 | 23:52

    Bravo.Patriotizam na delu.Izborili su se da dete ostane kraj majke.

  • draleRS

    29. avgust 2017 | 07:43

    a po cemu je majka vaznija od oca ? zar sad nije on ostecen ?

  • ne mora sve biti tako

    29. avgust 2017 | 22:28

    po talijanskom zakonu otac je majci morao osigurati stan i uzdrzavati djete a i nju (placajuci joj i troskove stana) sve dok ona ne radi a po onom sto sam cuo, sud je djete dodjelio njegovim roditeljima (a ne njegovm ocu !!!). nek tamo provjere jer po onom sto sam nacuo i da se naslutiti, sudija iz tog kraja mrzi strance i nek provjere i tuze ga evroskom sudu jer je prekrsio zakon. svi znamo da bi majka morala imati ozbiljnih zdravstvnih problema da joj netko oduzme djete, a njegov otac je nesposoban da ga uzdrzava (inace bi po zakonu, talijanskom zakonu- morao da uzdrzava njih oboje !!). dovoljno je provjerit a ne nasjedad na odluke kojekakvih sudija iz kojekakvih rupa (zivim u italiji 16-17god i znam poprilicno kavki su talijani ovamo i koji su talijani takvi- sto juznije to gore sve)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA