Leševi su padali sa neba, jezive scene koje se i danas pamte: 41 godina od najstrašnije avionske nesreće u bivšoj Jugoslaviji (VIDEO)

U nesreći je život izgubilo 162 putnika i 14 članova posade iz oba aviona

  • 4

Malo koja avionska nesreća se može porediti sa onom koja se iznad Hrvatske desila 10. septembra 1976. godine u kojoj je život izgubilo 176 osoba. Baš tog dana oko 11.14 časova, na visini od oko 10.000 metara, sudarili su se avioni Douglas DC-9 kompanije Aviopromet i Hawker Siddeley Trident 3B kompanije British Airways.

Australijski naučnici veruju da znaju gde je pao malezijski avion!

U nesreći je život izgubilo 162 putnika i 14 članova posade iz oba aviona.

Avion British Airwaysa, na letu 476, poleteo je s londonskog aerodroma Hitrou i bio je na putu prema aerodromu Ataturk u Istanbulu. U njemu su se nalazila 54 putnika i devet članova posade. Letelica Inex-Adria Avioprometa na letu 550 bio je na putu iz Splita prema aerodromu Keln-Bon, u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj. U tom se avionu nalazilo 108 putnika i pet članova posade. Avionima su upravljali iskusni piloti, koji su imali više od 10.000 sati letenja.

Krivac za nesreću bila je Kontrola vazdušnog saobraćaja u Zagrebu. Jugoslavija je u to doba bila među nesvrstanim zemljama, više-manje u dobrim odnosima i s istokom i sa zapadom. Kao jedna od posledica toga, ali i činjenice da se Jugoslavija nalazi na strateškom mestu, bio je gust avio-saobraćaj.

Međutim, tehnologija kojom su se koristili radnici Kontrole avio-saobraćaja bila je stara i nedovoljno dobra. Osim toga, tih je godina hronično nedostajalo stručnih ljudi koji bi mogli da obavljaju ovaj zamršeni posao. 

Na kraju je došlo do toga da su iz vazdušne kontrole kasno javili jednom od aviona da se ne podiže. Da je informacija kontrole leta do aviona došla par sekundi ranije, nesreća bi verovatno bila izbegnuta.

Dvadesetosmogodišnji kontrolor leta Gradimir Tasić proglašen je krivim i osuđen na sedam godina zatvora. Ali, kazna će mu uskoro biti smanjena zbog pobune njegovih kolega. On je, naime, tri dana zaredom radio smene od po 12 sati jer je, kako smo ranije spomenuli, nedostajalo radnika.

Leševi padali s neba

Stanovnici Vrbovca ni dan danas ne mogu da zaborave scene koje su se tog septembarskog dana odvijale na nebu iznad njihovih glava. Sudeći po njihovim kasnijim svedočenjima, prvo se čula velika eksplozija, nešto poput grmljavine. Međutim, onda su na nebu ugledali dva aviona kako padaju. Jedan je padao ravno, drugi je kružio. U krugu nekoliko kilometara padali su delovi aviona, torbe, boce i slične stvari.

Ali, puno jezivija su bila tela koja su padala s neba. Neka su bili raspolovljena, a neka su pala u svojim sedištima, još uvek zavezana pojasom.

Među poginulima najbrojniji su bili Nemci, tačnije stanovnici Zapadne Nemačke koji su se vraćali s letovanja. Zbog toga je ova nesreća bila velika vest i u svetskoj javnosti.

Porodice poginulih posećivale su mesto pada aviona dugo vremena nakon nesreće, a na jednom mestu se nalazio i mali krst koji je simbolizovao sećanje na istu. Od ove nesreće je prošlo preko 40 godina, a Vrbovec s vremenom sve ređe posećuju porodice pokojnika te ova strašna nesreća polako pada u zaborav.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA