Ovako teraju đake u Makedoniji da uče o ženama: Povučen skandalozan udžbenik iz škole (FOTO)

A onda Bog kaže ženi - povećaću ti muke kad budeš bremena...

  • 2

Ministarstvo za obrazovanje Makedonije povuklo je danas iz upotrebe udžbenik „Građansko obrazovanje“ za osmi razred osnovne škole, od kako je narodni prvobranilac u njemu utvrdio da postoji diskriminacija po rodu, polu, zdravlju i religiji.

Za Rome ulaz ZABRANJEN: Došao je iz Nemačke u zavičaj, a tamo su vratili njegovu porodicu iz akva parka. Pitanje sina ga je dotuklo!

Na sadržaj udžbenika prva je reagovala Mreža za zaštitu od diskriminacije. Oni su naveli da se u udžbeniku „Građansko obrazovanje“, na stranicama 34 i 35, uči i o pravima žena, pa se između ostalog kaže da „samo poštovane žene i zdrave majke mogu da obezbede zdrave porodice, od čega zavisi i dalji razvoj društva“.   

Kao ilustracija te lekcije postavljene su dve fotografije. Na jednoj je prikazana žena sa keceljom koja istovremeno kuva i stoji pred kompjuterom, a na drugoj žena sedi sa prekrštenim nogama i časopisima u ruci, dok muž pored nje čisti sa usisivačem. Ispod fotografije stoji pitanje: „Koja se od ove dve žene izborila za svoja prava?“.

Foto: Profimedia/Wavebreak,printksin/gradjansko obrazovanje

U nastavku iste lekcije, autori udžbenika prave osvrt na ulugu žene u vreme kada su Adam i Eva živeli u raju, čime se favorizuje hrišćanska religija, nasuprot svim drugim religijama u Makedoniji. Time se vrši diskriminacija na osnovu religijskog i verskog ubeđenja prema ženama i učenicima koji pripadaju drugim religijama.

Pokušavajući da objasne ženska prava kroz prizmu religije, autori ističu: „Veruje se da je žena počinila prvi greh u raju. Okusila je zabranjeno voće, dovela je Adama u iskušenje – i od tada strada. U prvoj knjizi „Postanak“ od Mojseja, Bog kaže ženi - „Povećaću ti muke kada budeš bremena, bolno ćeš rađati decu, bićeš pod vlašću muža svog, i on će ti biti gospodar“.

Printksin: gradjansko obrazovanje

- Ovakav pokušaj objašnjavanja ženskih prava kroz prizmu jedne religije, sa citatom kojim se nalaže pokornost žene prema mužu, pored toga što predstavlja diskriminaciju na osnovu religije i verskog ubeđenja, podstiče i promoviše diskriminaciju prema ženama i rodovim predrasudama. Osim toga, ovo predstavlja kršenje principa sekularnosti u obrazovanju, jer se religijski tekstovi predstavljaju kao legitimni izvor informacija o ženskim pravima, ističu u Helsinškom komitetu za ljudska prava.

Daljinac

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cetnici

    11. septembar 2017 | 21:09

    Cuj pa jel hriscanska drzava iki sta... e moji ljudi sta uradismo sa sebe...

  • renata

    12. septembar 2017 | 09:37

    Pogresno objasnjeni izvestaju iz Svetog Pisma. Iako je Eva prva pokazala neposlusnost prema Bogu , Bog stavlja odgovornost na Adama. Prokletstvo kasnije nije izreceno samo nad zenom nego i nad muskarcem. Biblija ne stavlja zenu u manje vredan polozaj iako je muskarac taj koji treba biti poglavar u braku. Svakako potrebno je da muskarac koristi tu ulogu na dobrobit svih u porodici a ne da zloupotrebljava. Kad kasnije Isus to pojasnjava kad kaze da treba da postoji medjusobno postovanje. Cinjenica je da Isus postovao zene. Druga je stvar sto sve to u ovom udzbeniku je napisano veoma nezgrapno i neprimereno. Takodje autor clanka treba da zna da i Muslimani veruju u Adama i Evu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA