Mladi se masovno sele sa Balkana i hrle najviše ka Nemačkoj: Vratiće se pod jednim uslovom, a 80 odsto njih je otišlo iz istog razloga

Više od 50 odsto mladih u druge zemlje odlazi samostalno, više od 30 odsto uz pomoć rodbine i prijatelja

  • 17

Mladi koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru u svoju zemlju vratiće se samo ako im se osigura veća mogućnost za zaposlenje i izgradnju karijere, pokazali su rezultati onlajn istraživanja koje je u periodu od jula do augusta ove godine sproveo Institut za razvoj mladih KULT.

Zašto je Hrvatska danas u otvorenom diplomatskom ratu sa apsolutno svim susedima?

U istraživanju je učestvovalo 720 ispitanika iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, starosti od 15 do 35 godina koje su se već odselile iz pomenutih zemalja u protekle tri godine ili su pokrenule proces iseljavanja s namerom da u bliskoj budućnosti napuste svoju zemlju,prenela je sarajevska N1 tv.

Prema rezultatima ankete, najviše mladih odselilo je u Nemačku, a zatim slede Austrija, Švedska, Slovenija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Irska, Francuska, Španija, Holandija, Češka…

Više od 50 odsto mladih u druge zemlje odlazi samostalno, više od 30 odsto uz pomoć rodbine i prijatelja, dok ih manje od 10 odsto za odlazak koristi usluge agencija za posredovanje u zapošljavanju.

Oko 80 odsto mladih kao razlog za odlazak navelo je činjenicu da ne vide da će u njihovoj zemlji uskoro biti bolje, odnosno da ne vide vlastitu bolju budućnost, a kao razloge navode i "nezadovoljstvo uzrokovano političkom situacijom, prisustvo korupcije, nezaposlenost, preveliku zastupljenosti nacionalnih, verskih i ratnih pitanja, te nezadovoljstvo poslom i primanjima".

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

U zemljama u koje odlaze, mladi prema podacima ankete očekuju bolji obrazovni i zdravstveni sistem, bolji životni ambijent, veću mogućnost zaposlenja i bolju sigurnosnu situaciju.

Više od 30 odsto ispitanika ne planira da se vrati u svoju zemlju, dok će ostali to učiniti ako im se pruži mogućnost da u svojoj zemlji imaju kvalitetniji život.

Na pitanje da li je reč o porodičnom iseljenju, blizu 60 odsto ispitanika odgovorilo je pozitivno, više od 20 odsto da se njihove porodice pripremaju za odlazak, dok je oko 10 odsto odgovorilo negativno.

Foto: Profimedia/Juice Images

Bosnu i Hercegovinu najviše napuštaju građani deficitarnih zanimanja kao što su programeri, inžinjeri i građevinski inžinjeri, doktori i drugo medicinsko osoblje i visokokvalificirana radna snaga.

Najmanje dva miliona osoba poreklom iz BiH živi u inostranstvu, što je 53 odsto ukupnog broja osoba koje žive u BiH (3.791.622).

BiH napuštaju i brojni doktori, specijalisti, farmaceuti, medicinski tehničari i njegovatelji, što za posledicu ima podatak da BiH trenutno ima 200 doktora na 100.000 stanovnika, što je manje od evropskog proseka od 362 doktora.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Bosna i Hercegovina svrstana je na 131. mesto od 133 države u kategoriji “odlliva mozgova” tokom Svetskog ekonomskog foruma, 2010. godine.

Od 1995. godine, BiH je napustilo 79 odsto istraživača u području inžinjeringa, 81 odsto magistara i 75 odsto doktora nauka.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • porez

    12. septembar 2017 | 14:30

    Sta mislite da je Srbija clanica EU i da nasi gradjani mogu slobodno i legalno da odu u zemlje EU koliko bi ih otislo vec u prvoj godini....

  • Kula

    12. septembar 2017 | 12:58

    Vojvodina je u teškom problemu,svi koji su dobili madjarske ili hrvatske pasoše su već otišli...drugi se snalaze i sa srpskim pasošima...ostajemo bez radne snage koja išta valja a ostaju nam neradnici koji ni ovde nisu nizašta.Firme imaju velike probleme sa nalazom dobrih i vrednih radnika.Ovo sve vodi u propast mnogih koji zavise od montaze opreme koju prodaju.

  • Зажуљонис

    12. septembar 2017 | 12:51

    И балон дуваш дуваш па пукне! Бојим се да ће то убрзо да уследи од силног исељавања људи источне Европе. Јефтиније је дати новац државама и седите где сте него увозом радне снаге правити презасићење западне Европе. Мора и то једном да експлодира, као што неможе већина у Србији да живи са минималним . Велики је дисбаланса.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA