Trenutak kada kapetanu Draganu izriču kaznu od 15 godina: Pogledajte kako je to primio (VIDEO)

Vasiljković je proglašen krivim za dve tačke optužnice - zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini

  • 44

Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan (62), osuđen je danas u splitskom Županijskom sudu na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina, javili su hrvatski mediji.

(UŽIVO) Kapetan Dragan osuđen na 15 godina zatvora! (VIDEO)

Vasiljković je proglašen krivim za dve tačke optužnice - zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

U završnim rečima kapetan Dragan je odbacio bilo kakvu krivicu za ono što mu se stavlja na teret.

Inače, hrvatski mediji za kapetana Dragana kažu da je bio prvi komandant srpskih paravojnih snaga Knindže. Nakon rata otišao je u Australiju gde je kasnije uhapšen i izručen Hrvatskoj koja ga je potraživala zbog ratnih zločina.

Foto: Tanjug/HINA/ Mario Strmotic

Vasiljković je sumnjičen i da je kao komandant jedinice za posebne namene u julu 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske policijske stanice, prigradskog naselja Jukinca te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca.

Sud u Hagu je Vasiljkovića počeo da istražuje 2005. godine, ali je istraga prekinuta jer je određen rok do kojeg sud mora prestati s radom pa nije više bilo vremena da on bude istražen i osuđen.

U pritvoru u Australiji Vasiljković je bio od 2006. do 2009. godine.

Foto: Profimedia/AFP

U septembru 2009. Federalni sud je uvažio žalbu Vasiljkovićevih advokata koji su se žalili da njihov klijent u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje i naredio da se Kapetan Dragan pusti na slobodu. Australijska vlada je uložila žalbu Vrhovnom sudu u martu 2010. kojom je poništena odluka Federalnog suda .

Kapetan Dragan je onda pobegao. U begu je bio 43 dana, a uhapšen je u Novom Južnom Velsu. Vasiljković je kupio jahtu u kojoj je živeo i u kojoj je navodno planirao da pobegne iz zemlje.

U novembu 2012. godine australijska vlada i tadašnja premijerka odobrili su izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj. On se na tu presudu žalio, ali mu je žalba odbijena 12. decembra 2014. na Federalnom sudu.

Foto: Tanjug/HINA/ Mario Strmotic

U maju 2015. godine žalbu mu je odbacio i Vrhovni sud. Nakon toga više nije bilo prepreke da se Vasiljković izruči hrvatskim vlastima.

Pogledajte trenutak izricanja presude kapetanu Draganu:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qwerty

    26. septembar 2017 | 14:42

    A Kante Sirovina nagradjen za svoja zlodela....nema pravde....Ziveo Kapetan Dragan

  • Srki

    26. septembar 2017 | 17:39

    Tako se vraca ljudima koji su se borili za Srpski narod drzava Srbija ni prstom da mrdne.

  • Dragan

    26. septembar 2017 | 15:23

    Samo jako kapetane opet ce biti nase sve

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA