"Kao u Hrvatskoj su pošteni, ista go*na": Šta su Hrvati rekli na krađe popova u pravoslavnim crkvama? (VIDEO)

Kakav odjek je imala naša priča u regionu?

  • 31

Nakon našeg jučerašnjeg teksta, u kojem smo otkrili gde završavaju pare od dobrotvornih priloga u crkvama, vest su prenelli su i hrvatski mediji, među kojima je bio i portal Index. Nakon višemesečnog istraživanja, Telegraf.rs došao je do dokumenata, slika i snimaka koji pokazuju kako se već godinama krade u najvećoj pravoslavnoj crkvi – Hramu Svetog Save, gde je, prema rečima našeg sagovornika, bliskog vrhu SPC, procenjeno da se na godišnjem nivou iz crkve tajno iznese oko 750.000 evra.

OTKRIVAMO NAJVEĆU TAJNU CRKVE (1. DEO): Kako popovi kradu pare, gde odlazi novac s ikona, tajni sefovi, kako godišnje 750.000 evra nestane u Hramu Svetog Save... (FOTO)

U okviru našeg serijala "MRAČNE TAJNE SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE", danas smo objavili ekskluzivan snimak, načinjen tajnom kamerom u Hramu Svetog Save u Beogradu

Dok se na jednoj strani većina pravoslavnih sveštenika, na čelu s njegovom svetošću, Patrijarhom Srpskim, gospodinom Irinejom iskonski bori da sačuva dušu pravoslavlja, živeći skromno kako vera i nalaže, na drugoj strani manjina krade novac od priloga, otima, lobira za sebi slične, a novac dat za priloge završava u tajnim sefovima i džepovima pojedinaca. Od otetog novca kriminalci među popovima žive bahato, neki čak i diluju drogu, otvaraju zlatare, kupuju besna kola, dok drugi žive na ivici siromaštva, po svetosavskim načelima. I trpe blato koje i na njh pada zbog popova-lopova.

Naš sagovornik navodi da su u pitanju milioni pokradenih evra, i to ne samo u Hramu Svetog Save, kao i da za bezakonje u vrhu srpske pravoslavne crkve gotovo da ne važe zakoni Srbije, koji važe za kriminalce i druge lopove bez mantija.

Foto: Telegraf

- Čitava priča oko lopovluka u Hramu došla je odavno do Patrijarha Irineja, a on je, posumnjavši na krađe, organizovao poseban tim ljudi koji bi vršio kontrolu u Hramu Svetog Save. Prvi izveštaj koji je došao do njega, a koji je bio potkrepljen video i audio snimcima – potpuno je šokirao Patrijarha. Preslušavao i gledao video snimke sa sigurnosnih kamera, onda je pustio da prođe arhijerejski namesnik, da vidi da li će on nešto da konstatuje, neke nepravilnosti, ali je on rekao da je sve u redu. To je sve bilo 11. oktobra 2015. Onda patrijarh 22. oktobra 2015. formira komisiju, pečate se sve kancelarije, upada se u Hram. Patrijarh moli dva civila da nadgledaju Hram, traže i pomoć policije. Tri nedelje se pratila situacija. Nakon otkrivanja krađe razrešava dužnosti sveštenike svih parohija, njih šestoricu, koji su kažnjeni sa po milion dinara da isplate u narednih 12 meseci. Što je ništa imajući u vidu, da je na bazi tri nedelje kontrole, utvrđeno da fali 750.000 evra. Za samo tri nedelje, navodi naš sagovornik.

Vest se kao kod nas na portalu, čitala i komentarisala na Indexu, a mi vam prenosimo najzanimljivije.

- I to ste sad tek otkrili, a poznati su oni i po ratnim taktikama, recimo macolom ubijati žene starce i decu. Kao rodbinu onog poznatog glumca iz serije Bolji život. A što se tiče milodara i harača, znaju biti gori nego Turci. Da li ste se ikad zapitali zašto je toliko hrišćana sa ovih naših trusnih prostora prešlo na islam? Zato što su u mnogim delovima zemlje Turci bili pametniji pa bolje postupali prema raji nego hrščanske vođe. Ne mislim na sve ali veliki deo. A sad su se tek osilili, a i u onom sistemu velik deo dobro je živeo. Vrlo brzo svoje tzv. hrišćanske propovedi i ponašanje usklade sa političkim okolnostima. Naravno sebi u korist, pa pljačkali su hrvatski narod i za vreme rata. Kad je narod u banani tu mu još dođe pop po svoj deo. Hodajuće zlo - napisao je Robert.

Foto: Telegraf

- A tek naši hrvatski katolički, koji voze aute kao najveći bogataši. Sveštenik u mojoj župi vozi auto, kako on kaže da ga je platio neku siću od 27 hiljada evra. Od onoga što dobije kao milodar kod misa ne bi kupio ni garažu - smatra Tino.

- Za razliku od naših koji se voze biciklima i starim jugićima - namsejao je sve Yakushev.

- Kao u Hrvatskoj su pošteni, ista go*na - piše Slavko.

- Kao da naši popovi daju siromašnima... - napisao je Željko.

- Samo srpski????? - pita se Martin.

Pogledajte naš TAJNI SNIMAK IZ CRKVE:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nscz

    6. oktobar 2017 | 00:58

    A sta ste vi sad novo otkrili? Pa tako je od kad postoji crkva. Mislite li da donirane pare crkvi zavrse uvek u pravim rukama i tano gde treba. Naravno da ne!!! Crkva je jedan od organizovanijih grana kriminala. Legalan kriminal pod izgovorom postojanja Boga. Nisu njih komunisti dzaba kinjili i zabranjivali. Pa popovi su najgora sorta ljudi!!!

  • DARKO 100%

    5. oktobar 2017 | 20:44

    Ovo me podseti kad je DEJAN STANKOVIC nas fudbaler rekao:dok sam bio mlad igrao sam fudbal iz ljubavi,a sad igram radi novca,vrlo posteno sa njegove strane,Tako i popovi u pocetku svog začeca u svestenstvu verujem da su verovali u nesto visnje u Boga i svetce ,svremenom su okuglali,i novac je je postao njihov simbol vere,IZVINJAVAM SE SVIM POSTENIM UISTINU VERUJUCIH SVESTENIKA I ONIMA U MANASTIRIMA KOJI CASNO I ISCRPLJUJUCI VERUJU U BOGA,KOJIMA JE DUHOVNO PRIMAT A NE MATERIJALNO🙏

  • DARKO 100%

    5. oktobar 2017 | 21:03

    Niko nezna pod kojim bi ISKUSENJEM PAO!!!!!😇

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA