Da li su Ramu sprečili da priča na albanskom u Skoplju? Počeo da govori na maternjem jeziku, a onda je odjednom nastavio na engleskom

"Da li ste danas bili sprečeni da govorite na albnskom jeziku?", bilo je jedno od prvih pitanja upućenih Rami na pres konferenciji

  • 4

Tokom panela na Samitu 100 poslovnih lidera koji se održava u Skoplju, premijer Albanije Edi Rama je svoje izlaganje počeo na albanskom jeziku, pa pošto je konstatovao da nema prevoda, obraćanje je nastavio na engleskom jeziku.

Rama: Jednostavno rešenje problema - Srbija da prizna Kosovo

- Da li ste danas bili sprečeni da govorite na albnskom jeziku? - bilo je jedno od prvih pitanja upućenih Rami na pres konferenciji koja je održana posle panela, na šta je on odgovorio odrečno.

- Mislim da nisam bio sprečen da govorim albanski. Trenutno govorim albanski i niko me ne sprečava - rekao je Rama.

Prethodno je na panelu govorio o budućnosti regiona u narednih deset godina, ocenivši da EU do tada neće nestati, ali će se, veruje, promeniti i to nabolje u nekom pogledu jer je, kaže, nemoguće nastaviti ovim putem.

- Mislim da ćemo početi pregovore. Bizarno je da se nalazimo u situaciji da neke zemlje pregovaraju, a druge ne pregovaraju, ali ne postoji prava objektivnost u celom procesu - rekao je Rama koji smatra da je za EU važno da region bude deo te porodice.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Rama je prilično siguran da će zemlje regiona biti deo EU za manje od deset godina, jer je i za EU važno da se “kompletira”.

- Mi smo Evropljani. Možda nemamo ''U'', ali imamo ''E'' - rekao je Rama, koji je poručio i da region ne može da bude talac unutrašnje evropske politike , te da treba da se ubrza proces pregovora.

Rama je rekao da su radi brže realizacije projekta koji su dogovoreni u okviru Berlinske inicijative imenovani nacionalni koordinatori u kabinetima premijera, koji bi bili pokretačka sila da pokrene vlade da se adekvatno ponašaju.

Na panelu su pored Rame učestvovali i premijeri Makedonije Zoran Zaev, Crne Gore Duško Marković, predsednik saveta ministara BIH Denis Zvizdić, a iako je bio najavljen nije se pojavio kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Na Samitu 100 poslovnih lidera nisu učestvovali ni premijeri Srbije Ana Brnabić, Hrvatske Andrej Plenković i Slovenije Miro Cerar.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ATIMUS

    18. oktobar 2017 | 02:44

    Balkan će potopiti englesku za sva vremena

  • Nele

    17. oktobar 2017 | 17:22

    rama treba da odredi ako je clanovima parlamenta pokrajine daleko ili oteazano neadekvatno putovanje u nekadasnji gl grad po izboru onaj koji ce im svima doneti bolje uslove na radu

  • ATIMUS

    18. oktobar 2017 | 02:44

    Sulude ludačka snaga engleza da od makedonije naprave neku albansku autonomnu regigu, provinciju štali....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA