18.000 Hrvata dobilo vojne pozive, a mediji im nude veliki vodič za "izvlačenje" - 12 razloga kako da izbegnete vežbe

Rezervni oficir svoje neodazivanje mora da opravda, a ako su razlozi neopravdani, biće prekršajno sankcionisan

  • 5

Ministarstvo odbrane Hrvatske (MORH) saopštilo je da su lokalni odseci za poslove odbrane pozvali na smotru oko 18.000 rezervnih oficira, kako bi odabrali ukupno 9.031 za potpuno popunjavanje šest pešačkih rezervnih pukova Oružanih snaga. Pozivanje rezervista, koje je počelo u septembru, izazvalo je veliku uzbunu u javnosti, a trajaće do kraja godine.

Velika uzbuna u Hrvatskoj: 18.000 rezervista dobilo poziv za ratni raspored!

Od građana se, naime, očekuje da ostave svoj svakodnevni posao i pridruže se "obuci i osposobljavanju", a sve to biće stimulisano novčanom naknadom od "čak" 150 kuna (oko 20 evra) po danu. Iz MORH-a poručuju kako će građani dobiti opravdanja na papiru kojim bi opravdali izostanak s posla.

Prema Pravilniku rezervni oficir svoje neodazivanje mora da opravda, a ako su razlozi neopravdani, biće prekršajno sankcionisan. Vojna obaveza razvrstanom oficiru prestaje na kraju kalendarske godine u kojoj muškarac navršava 55 godina, a žena 50 godina, i to ukoliko je proglašen nesposobnim za vojnu službu u rezervnom sastavu.

Portal Index, koji se bori protiv ovakvih odluka domaćih političara, ne deli entuzijazam povodom jedne od njih, pa su novinari odlučili da naprave vodič kako da se uspešno izbegne vojni poziv.

Foto: morh.hr

Ovo su njihovih 12 načina kako muškarci iz Hrvatske mogu odbiti poziv i izvući se sa smotre:

1. Čak ako ste već razvrstani, vojna vežba može da vam se odloži zbog opravdanih porodičnih razloga. Nije precizno definisano kojih.

2. Opravdani ste i u slučaju bolesti, sve do idućeg pozivanja nakon ozdravljenja. Nije precizno definisano koje bolesti, ali tražiće potvrdu od lekara.

3. Ako se iz vašeg domaćinstva u isto vreme poziva dvoje ili više članova, odgađa vam se vojno vežbanje. Takođe, ako se neki od članova vašeg domaćinstva već nalaze na vojnoj vežbi ili na služenju vojnog roka, ne morate učestvovati u ovome, sve dok se taj drugi član domaćinstva ne vrati kući.

4. Ako u vreme vežbe polažete ispite, ne morate slušati kako muškarci u uniformama viču na vas. Takođe, ako vas MORH-ova obveza sprečava u završavanju nastavne godine, možete se izvući iz nje. Tražiće pisani dokaz sa studija.

5. Vojnoj vežbi ne morate prisustovati ni u slučaju smrti ili teške bolesti u domaćinstvu. Tražiće lekarski nalaz o teškoj bolesti ili izvod iz matične knjige umrlih.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP

6. Elementarne nepogode i "druge nesreće" takođe će vas izvući iz vojne rezerve. Doduše, samo dok takvo stanje traje u domaćinstvu (najduže godinu dana).

7. Ako koristite porodiljsko ili roditeljsko odsustvo, ništa od vojne rezerve. Tražiće potvrdu ustanove zdravstvenog osiguranja.

8. Ako se nameravate venčati, odnosno ako imate utvrđen datum za sklapanje braka u vreme održavanja vojne vežbe, slobodni ste od svih vojnih radosti. Barem do idućeg poziva. Tražiće potvrdu od matičara ili verskog ureda.

9. "Vojna vežba koja traje duže od tri dana može se izuzetno odložiti zbog neodložnih potreba službe ako to zatraži telo državne uprave, lokalne i regionalni samouprave ili pravna osoba kod koje je pričuvnik zaposlen, dok takva potreba postoji, a najduže za tri meseca."

Prevedeno, iz obaveze višednevnog povlačenja po poligonu vas izvlači posao u državnoj službi. Ako ste kojim slučajem zaposleni kod privatnika, šef će se morati da se založi za vas. Inače ćete platiti kaznu od hiljadu do pet hiljada kuna.

10. Ako ste poljoprivrednik koji ima neodložive poslove ili radove i ako vojna vežba traje duže od tri dana, možete je odgložiti. Čak ne morate nužno biti poljoprivrednik. Možete se izvući i ako "samostalno obavljate privrednu delatnost", a u vašem domaćinstvu nema drugog člana sposobnog za privređivanje. Ovo možete "gurati" tri meseca.

Foto: morh.hr

11. Neće vas pozvati ni ako se u vašem mestu pojavila zarazna bolest.

12. Prigovor savesti. Ovo je vrlo verovatno najlakši i najelegantniji način za izbegavanje vojne rezerve i vojske generalno, piše Index. Naime, članak 24. Zakona o odbrani kaže kako je osobama koje zbog svojih verskih ili moralnih uverenja nisu spremne učestvovati u obavljanju vojničkih dužnosti u Oružanim snagama, dopušten prigovor savesti.

Što znači da, ako ne želite da nosite pušku i obučete uniformu, kažete kako ne želite nositi pušku i obući uniformu. I moraju vas poslušati. Važno je znati da se prigovor savesti ne odnosi samo na vojni rok, već i na bilo koje učestvovanje u oružanim snagama ili vođenja u vojnim evidencijama.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Spremni

    25. oktobar 2017 | 11:21

    Prvo njima se ne preti zatvorom ako ne dodju pa se eto od 18 000 pozvanih odazvalo čak 12 000 što niko nije očekivao a danas je ministar odbrane rekao da šalje pozive za još 3000 rezervista a mediji koji pišu kako da se "izvlače" su poznati oni antihrvatski i jugonostalgični...

  • Porazavajuce

    25. oktobar 2017 | 11:55

    Najjaci mi je komentar njihovog ministra vojnog o vojnoj rezervi, pa kaze u jednom intervjuu: "Dodao je kako pričuvu imaju mnoge razvijene zemlje - Češka, Slovačka, Mađarska, Francuska." Pa je l' znate vi sta ste radili i kuda ste krenuli 1990. ako su vam danas 'mnoge razvijene zemlje' Ceska, Slovacka, Madjarska ?? Ocigledno je da nisu stigli tamo gde su naumili, jer je SFRJ za njih bila Amerika.

  • Fredi

    25. oktobar 2017 | 17:21

    Odziv im je odlican. Ko ne veruje neka proveri koliki je u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA