≫ 

Isušilo se srpsko jezero i svi su očekivali da ispod nema ništa: Kad su se ukazali krst, krov i grobovi, zanemeli su (VIDEO)

Pogledajte šta se nalazi na dnu najvećeg veštačkog jezera na Balkanu

  • 31

Prolaznici imaju utisak da ono nema kraj, ispred očiju "pukne" nepregledna vodena površina. Ipak, ono po čemu se razlikuje od mnogih drugih jezera jeste velika tajna koju krije, a koja je javna tek kad se jezero isuši. 

Na dnu ovog OGROMNOG SRPSKOG jezera je POTOPLJEN GRAD koji krije MNOGE TAJNE! (VIDEO)

Bilećko jezero se nalazi na reci Trebišnjici u Republici Srpskoj. Sve je počelo daleke 1968. godine - izgradnjom hidroelektrana na Trebišnjici potopljene su kuće i imanja. Tada su sela potpuno evakuisana da bi na tom mestu niklo jezero.

Podizanjem vode potopljene su kuće i imanja iz sela Panik, Orah, Čepelica, Zadublje i Miruše.

Zajedno sa selima, voda je potopila i spomenike prošlosti: groblja, puteve, pa čpak i velelepne crkve. Među njima je i Manastir Kosijerevo, kao i mnogi kulturno-istorijski spomenici.

Oni sada pod vodom čekaju sušne dane da bi se ukazali u svom svom sjaju.

Međutim, zbog veoma sušnog perioda vodostaj jezera je drastično opao. Kad se to desilo, iz vode su počeli da isplivavaju krst s crkve, nadgrobni spomenici, čitave kuće iz sela…

Foto: Wikipedia/Frostman

Na dnu ovog jezera krije se zapravo čitavo jedno naselje koje u sebi čuva duh prošlosti, i koje bi moglo da ispriča gomilu neverovatnih priča budući da je jezero nastalo izgradnjom brane Grančarevo na reci Trebišnjici blizu grada, da je brana visoka 123 metra, a široka u vrhu 439 metara.

Pogledajte šta se nalazi na dnu najvećeg veštačkog jezera na Balkanu:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • plastelin

    30. oktobar 2017 | 19:22

    i sta je trebalo da propadne energetski potencijal zbog neke crkve a kojih ima u svakome mestu? zivima valja ziveti i preziveti a bez struje je to danas tesko.

  • Živadin T Jarić

    30. oktobar 2017 | 21:07

    Bitno je da popovima ne fali posla i crkava a običan narod neka gleda u nebo ne bi li nam struja i posao pali nekako s nebesa. Da se kroz istoriju ulagalo u fabrike, elektrane, puteve itd kao što se ulagalo u verske objekte svima bi nam bolje bilo.

  • Mileduduk

    30. oktobar 2017 | 15:30

    Nisam znao da postoje nacionalna jezera.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA