≫ 

Mirsad Kandić, najopasniji terorista u Evropi: Rođen u Peći, koristio je pasoš na ime Ivana Popovića, voleo je da ga zovu "šefom granice"

Kandić je rođen na Kosovu 1981. godine, u Peći, a godinama je živeo u SAD i posedovao američku "zelenu kartu"

  • 0

Mirsad Kandić, veoma opasna i visokorangirana osoba Islamske države, koji je u utorak izručen Sjedinjenim Američkim Državama po crvenoj Interpolovoj poternici, uhapšen je u Bosni i Hercegovini 4. jula od kada se nalazio u ekstradicijskom pritvoru, potvrdio je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

Mozak ISIS-a uhapšen u Sarajevu i izručen Americi: Kandić je jedan od najtraženijih terorista na svetu

On je, zbog svih aktivnosti koje su prethodile ovom događaju, posebno zahvalio Obaveštajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH i drugim bezbednosnim agencijama, dodajući da je ovakvim događajima poboljšan imidž BiH.

Mektić je juče na konferenciji za štampu najavio da će u narednim danima biti poznato više detalja o Kandiću, prenosi Fena.

Kako je naveo, Kandić je imao 10 različitih identiteta, a u BiH je ušao s pasošem Kosova, na ime Ivana Popovića.

Kandić je rođen na Kosovu 1981. godine, u Peći, a godinama je živeo u SAD i posedovao američku "zelenu kartu". Na popisu je osoba za kojima traga američko ministarstvo pravosuđa od 2014. godine, a dve godine kasnije za njim je izdata međunarodna crvena poternica.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Organizovao je najmanje 20.000 prelazaka na teritoriju pod kontrolom Islamske države, koja ga je zadužila da proverava osobe koje su iz zapadnih zemalja želele da se pridruže ovoj terorističkoj organizaciji. Za sebe je, piše u dokumentima policijskih agencija u koje je Žurnal.info imao uvid, voleo da kaže da je "šef granice" između Sirije i Turske.

Uhapšen je, kaže Mektić, u stanu na Grbavici, a najavio je i da će svi njegovi eventualni pomagači biti razotkriveni.

Mektić tvrdi da je Kandić obavljao najodgovornije zadatke u operacijama ISIS-a, od navlačenja terorista preko provere osoba koje je trebalo da izvrše terorističke napade u ime te organizacije, do izrade naprava za takve napade.

Ovo je ujedno, dodaje Mektić, i poruka svima onima koji su bliski ekstremističkim, terorističkim ili radikalističkim grupama da prema njima neće biti bilo kakvog oblika tolerancije.

Printskrin: Youtube/Step News Agency

Mektić tvrdi da se Kandić, za kojeg kaže da je bio "mozak" ISIS-a, samo krio u BiH kao i u nekoliko drugih država sveta, ali u BiH nije delovao u cilju okupljanja pristalica terorističkih organizacija, jer bi ga to kompromitovalo i ranije bi bio uhapšen.

Lociran je na osnovu telefonske kartice kupljene u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koju je koristio prilikom sletanja u BiH. I od tada je krenula potraga za njim.

Na istoj pres konferenciji, Mektić se osvrnuo se i na u utorak pronađeni originalni primerak Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je pronađen na Palama, pozivajući odgovorne da javno kažu šta je još od dokumenata pronađeno i kako se do njih došlo, ali nije želeo da potvrdi da li su pronađena pisma bivših visoko pozicioniranih zvaničnika Republike Srpske, te priznanice na visoke novčane iznose.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA