≫ 

Prava istina o saslušanju Ivice Todorića: Oduzet mu je pasoš, mora da se javlja policiji i nosi nanogicu, a brani ga Miškovićev advokat (VIDEO)

Nakon što je izašao iz suda Todorić je odgovarao na pitanja novinara, a novo ročište je zakazano za sledeću godinu

  • 2

Ivica Todorić (66), osnivač Agrokora, uhapšen je juče u Londonu, gde se sam predao policiji. Nakon saslušanja on je pušten da se brani sa slobode, uz kauciju od 100.000 funti. Njegovo privođenje je privuklo veliku pažnju regionalnih medija, a svi pomno prate kakav će rasplet ova priča imati na kraju.

Todorić po izlasku iz suda: Nisu mi dali narukvicu, nikad nemam narukvicu, ni sat ne nosim. Drago mi je što vas vidim, idem kući!

POSLEDNJA VEST: Uhapšen Ivica Todorić!

Hrvatska policija je potvrdila da je juče primila obaveštenje da je u 9:04 po lokalnom vremenu Ivica Todorić stigao u policijsku stanicu u Londonu (Charring Cross), gde je i uhapšen po Evropskom nalogu za hapšenje, prenose Agencije.

Gospodin Todorić u policiji pojavio u društvu svojih britanskih advokata, a onda su ga tokom dana prebacili na Vestminster sud, stajalo je u saopštenju policije.

Večernjem listu su juče oko 15 sati, sa suda odgovorili da slučaj Ivice Todorića još nije stigao na red. Slučaj je inače prijavljen za dvoranu 3 gde se rešavaju ovakvi slučajevi.

Nakon što je izašao iz suda Todorić je odgovarao na pitanja novinara. Prema pisanju regionalnih medija, njemu je oduzet pasoš, stavljena mu je nanogica i mora da se javlja policiji tri puta nedeljno.

– Drago mi je da vas vidim! Ovo danas je mala pobeda, ali mislim velika. Nisam imao priliku mnogo da pričam na sudu. Uskoro ćete me mnogo više čuti. Od sada ću se oglašavati. Puno televizija me zove, nudi. Dogovoriću se. U Hrvatskoj imamo još puno da napravimo.

Znate da sam toliko puno za Merkator uradio i to smo spojili s jednim perfektnim biznisom u Srbiji. Više nigde nisu negativni. Dođite jedanput da razgovaramo. Hvala vam svima što ste ovde došli, ja ću vas još puno iznenaditi. Nisu mi dali narukvicu, nikad nemam narukvicu, ni sat ne nosim – poručio je Todorić.

Sledeće ročište je zakazano za 10. april 2018. godine.

Foto: Europol

Advokat

Advokat Ivice Todorića u Londonu je Timoti Oti, specijalizovan je za građanske slobode i ljudska prava.

Oti radi za advokatsku kancelariju Blackstone Chambers, diplomirao je na Oksfordu i ima najvišu advokatsku funkciju u anglosaksonskom pravu (baristar).

Todorićev advokat Oti nije želeo da daje izjave ni o klijentu ni o mogućoj strategiji obrane, ali dobro je poznato da tom stručnjaku bavljenje međusobnim uticajem politike i prava nije strano.

U dosadašnjem advokatskom radu zastupao je, između ostalih, zatvorenike Gvantanamo Beja na Vrhovnom sudu u SAD-u, kao i olimpijske organizacije uoči i za vreme održavanja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Do danas se Oti pojavio u više od 40 slučajeva na Evropskom sudu za ljudska prava, pa je radio i kao savetnik UN-ovim zvaničnicima. Detaljno se bavio pravom u oružanim sukobima pa je između 2006. i 2014. na postdiplomskim studijama na London School of Economics predavao Pravo, rat i ljudska prava.

Timoti Oti povezan je i sa Hrvatskom - prema njegovoj biografiji, u Hrvatskoj je radio na edukaciji pravnih stručnjaka u području međunarodnog prava koje je organizovao britanski Foreign Office. Pored Hrvatske, obučavao je i kolege u Srbiji, Mađarskoj, Palestini i Turskoj.

Bio je i deo obrane prilikom suđenja Miroslava Miškovića, koji je blizak Ivici Todoriću, piše Jutarnji list. Cena jednog njegovog radnog sata iznosi 600-800 funti, što je potvrda da je među advokat najvišeg kalibra.

Printksin: Youtube/Find Khalid

Nanogica i mora da se javlja policiji tri puta nedeljno

Nakon što je Ivica Todorić pušten na slobodu uz kauciju, javnost je saznala kako mu je stavljena sigurnosna nanogica.

Sam je Todorić u obraćanju novinarima opovrgnuo da nosi nanogicu, dodavši da nema niti sat, iako je bilo jasno da mu je sudija odredio da mora da je nosi.

Agencija AP pojasnila je celu situaciju. Objavili su da je Todoriću naloženo nošenje nanogice svake noći između ponoći i tri sata ujutro. To bi trebalo da pomogne britanskim službama da ga lociraju.

Takođe je u obavezi da se u policijsku stanicu javlja tri puta nedeljno.

Pasoš

Prema pisanju medija Todiruću je prilikom saslušanja oduzet i pasoš, kako ne bi bio u mogućnosti da napusti Veliku Britaniju. Takođe je morao da preda i pasoš svoje supruge.

Gostujući u emisiji Veto Sanjina Španovića na N1 televiziji, saborski zastupnik Mosta i bivši ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić, kazao je komentarišući događanja oko Todorića i njegovog bekstva u London, da ga u Hrvatskoj neće videti još mnogo godina.

Za njega je ceo ovaj slučaj oko Todorića u Londonu pokazala nedostatak države kao institucije kako je on to sam nazvao.

- U celoj aferi treba primetiti izostanak države. Ko je uopšte čoveku dopustio da napusti Hrvatsku u okolnostima koje su se vezale za njega. Sam odlazak Todorića van zemlje u trenucima kada je Agrokor najveći problem Hrvatske dovodi u pitanje čitav niz državnih službi odnosno nedostatak države i onog sto bi država trebala biti.

Čelni čovek Agrokora ne sme napustiti državu, trebalo je naterati odgovorne službe koje vode istragu, znači DORH, da izreknu zabranu zaštitne mere izlaska iz države poput recimo oduzimanja pasoša - kazao je Orepić koji smatra da to ne bi bilo mešanje politike u pravosudne procese.

Foto: Tanjug/AP/Darko Bandic

Uticaj ruskog novca?

Tužilac Bendžamin Seifert, advokat koji redovno na sudu u Londonu zastupa države koje traže izručenje svojih državljana, pa je tako ovoga puta zastupao Hrvatsku, kazao je kako Todorića kod kuće čekaju tri optužbe - za lažiranje i prevaru zbog lažnog predstavljanja, kao i zlouporaba položaja - kojima je počinjena prevara teška 110 miliona evra, i da je Todoriću zbog toga svuda u svetu zamrznuta imovina

Na to je uložio repliku Oti kazavši kako je Todorić izuzetno uspešan biznismen i upozorio na posebne okolnosti. U ovom slučaju postoje i geopolitički razlozi povezani sa percipiranim ruskim uticajem, kazao je Oti na sudu i dodao kako oni delom proizlaze iz toga što su u slučaj uključene ruske banke i ruski novac.

Sudija je Todoriću ipak dopustio da se brani sa slobode ali za to mora da plat kauciju od 100.000 funti.

- Kontekst u kojem vam dopuštam kauciju je moje saznanje da su vam i u ovoj državi, ali i svuda u svetu, imovina zamrznuta i da vam je ograničena mogućnost da dođete do novca - kazao je sudija.

Foto: A. Nalbantjan

Delimično ukidanje zaštitnih mera

Nakon odluke britanskog suda da se Ivica Todorić pusti na slobodu uz kauciju i zaštitne mere, N1 saznaje da Todorić uskoro može tražiti i ublažavanje tih mera.

Todorićevi advokati već u roku od mesec dana mogu, ako Todorić poštuje sve odluke suda, da zatraže da se smanje, odnosno delimično ukinu, naložene mere. Na primer, da se u policiji ne mora pojavljivati tri dana, već samo jedan dan nedeljno.

Sud može, ali ne mora prihvatiti te olakšane mere.

Zanimljivo je i da je Todorić rekao da namerava i dalje da piše blog, iako su ga britanski advokati savetovali da prestane s objavljivanjem bloga. Isto tako, advokati su mu i juče savetovali da ne daje nikakve izjave nakon izlaska sa suda, čega se Todorić, očito, nije pridržavao.

Foto: Profimedia/Sputnik

Hrvatski sud

Todorćevi advokati imali su dva argumenta na osvnovu kojih su tražili da se njihov klijent pusti na slobodu. Prvi je bio da nema opasnosti od bekstva, a drugi - pozivanje na hrvatsko pravosuđe i odluku o puštanju na slobodu svih osumnjičenih u slučaju Agrokor.

Kako piše N1, Todorićev britanski tim upravo je na osnovu ove odluke hrvatskog pravosuđa i tvrdnjom da i hrvatski sud smatra da nema opasnosti od uticaja na svedoke "pobedio" na jučerašnjem ročištu na kojem je tužilac tražio zadržavanje Todorića u pritvoru zbog - opasnosti od bekstva.

Todorićevi advokati i tu su argumentaciju uspeli da odbace tvrdeći da se njihov klijent dobrovoljno pojavio na policiji i da je poznata njegova londonska adresa.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    8. novembar 2017 | 13:30

    Dajte ga nama da mu i mi malo sudimo što nam je uvalio Ideju a pre toga za tepsiju ribe kupio desetine hiljada jutara najplodnije srpske zemlje da nam razotkrije političare koji su sa njim učestvovali u udruženom zločinačkom pokušaju da se Srbija osiromaši.

  • Тодорић

    9. novembar 2017 | 04:34

    Прво му објасните да је Србин,без обзира где је рођен,а затим уважите чињеницу да поступа баш на српски начин.Очигледно је да су му Хрвати нешто сместили,не би ГБ стала иза криминалца.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA