"Hrvati aerodromu dali ime "Franjo Tuđman" da bi nervirali Srbe, Srbi "Nikola Tesla" što nervira Hrvate. Isto je i sa onim u Prištini"

Ceo Balkan aerodrome krsti imenima koji će nervirati komšije

  • 14

Poznati britanski nedeljnik "Ekonomist" u novom broju bavio se fenomenom imena aerodroma na Balkanu. Smatraju da oni dobivaju ona imena koja će nervirati komšije i kao prvi primer navode zagrebački aerodrom koji opisuju kao ''novu futurističku građevinu''.

Incident na zagrebačkom aerodromu: Vozilo za prtljag udarilo u avion na "Tuđmanu"

- Preimenovan je po Franji Tuđmanu, ocu hrvatskog pokreta za nezavisnost. On se u krvavom ratu borio protiv hrvatskih Srba koje je podupirala Srbija i koji su ustanovili kratkotrajnu otcepljenu srpsku republiku na trećini hrvatske teritorije. Godine 1995. većina Srba iz Hrvatske je proterana - piše nedeljnik.

- Među žrtvama tog etničkog čišćenja su bili i rođaci najpoznatijeg Srbina na svetu Nikole Tesle, naučnika. Tesla je rođen kao Srbin 1856. na teritoriju onoga što je danas Hrvatska, ali je emigrirao u Ameriku; i Srbi i Hrvati ga smatraju svojim. Od 2006. beogradski aerodrom nosi ime po njemu, što nervira Hrvate - nastavlja Ekonomist.

Foto: A. Nalbantjan

Nedeljnik navodi još primera, pa se tako aerodrom u Prištini zove "Adem Jašari", po lideru Oslobodilačke vojske Kosova koga su ubile srpske snage. Letova između "Nikole Tesle" i "Adema Jašarija", naravno, nema. Jašari je ''za Albance heroj, a za Srbe zločinac''.

Sve su, ipak, započeli Grci koji su aerodrom u Solunu 1992. nazvali "Makedonija", kako bi napakostili tada friško nezavisnoj bivšoj jugoslavenskoj republici Makedonij, pa su Makedonci kasnije 2007. godine skopski aerodrom nazvali "Aleksandar Veliki".

Foto: Telegraf

Nova makedonska vlada želi bolje odnose s Grčkom, pa je moguće da će promeniti naziv aerodroma u Skoplju.

Ipak, navodi se da postoje izuzeci ove prakse, pa tako nije uspela inicijativa da se sarajevski aerodrom nazove po Aliji Izetbegoviću, dok se aerodrom u Podgorici jednostavno zove Podgorica.

No i dalje mu je šifra TGD, po nazivu Titograd, kako se u Jugoslaviji zvao glavni grad Crne Gore.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Izvor: Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ☆☆☆

    12. novembar 2017 | 23:51

    Sve ovo za aerodrome je tačno osim za beogradski aerodrom.Mi ga nismo nazvali "Nikola Tesla" da bi bilo koga nervirali već da odamo počast velikom Srbinu i da se svi gosti koji dođu u Srbiju upoznaju,ako nisu znali,da dolaze u zemlju velikog naučnika koji počiva u Beogradu i u kom se nalazi svetska turistička atrakcija njegov muzej,sa njegovim ličnim stvarima i izumima kao i njegova urna sa pepelom velikog svetskog naučnika.A ostali jesu dali da bi nervirali.

  • Srbin

    12. novembar 2017 | 23:32

    Sta oni imaju da se ljute za Teslu-Srbin,sam rekao da je Srbin,Otac pravoslavni pop,trazio da mu se na sahrani peva tamo daleko,kovceg prekriven srpskom zastavom,hrvatska nije uopste ni postajala tad pored svega :)

  • Jovan

    13. novembar 2017 | 08:59

    Svako se svojim ponosi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA